Deepavali Nal Valthukal!

Saya masih lagi menumpukan bacaan pada buku The Argumentative Indians, karya Amartya Sen. Sebetulnya, saya mulai membaca buku tersebut sejak bulan Ogos yang lalu namun masih belum sempat untuk menghabiskan bacaan.

Warisan India sememangnya unik dan menyegarkan. Saya sering berangan-angan untuk ke India, mengembara menaiki keretapi dan menelusuri perkampungan di kawasan luar bandar sebagaimana yang dipapar dalam rancangan dokumentari di televisyen.

India diramal bakal menemani China dalam menerajui perkembangan ekonomi global suatu ketika nanti. Selain daripada industri perfileman yang merupakan antara penyumbang kepada ekonomi India, sumber tenaga manusia mereka yang dieksport ke serata dunia turut meningkatkan kadar pengaliran masuk wang asing ke negara tersebut.

Bersempena dengan sambutan Deepavali kali ini, saya merakamkan sekalung tahniah kepada anak jati India yang telah berjaya mengharumkan nama negaranya ke seantero alam -- Shah Rukh Khan -- atas kurniaan darjah kebesaran dari negeri Melaka yang membawa gelaran Datuk.

Terima kasih kerana telah berjaya menceria dan menghiburkan berjuta-juta warga dunia dengan lakonan unggul di layar perak. Buat semua warga berugama Hindu, saya ucapkan Deepavali Nal Valthukal!

5 Ulasan

Aqil Fithri berkata…
saya pula mengidam ke kashmir; kashmir belah india!
Tanpa Nama berkata…
aqil kau semua tempat nak pergi!

hehe
Tanpa Nama berkata…
Tahukah saudara hukumnya mengucapkan 'deepavali' kepada org hindu?...Jangan bercakap saja lebih,retorik semata-mata...
Tanpa Nama berkata…
no more news on Steve Austin 3:16 , ooops sorry , I mean Anwar Ibrahim 9:16 ? Whats up bro ? change strategy? instead of hoo haa hoo haa satu kampung but nothing done , now quite quite ask people to jump eh ? ok lah, asal lu orang bahagia sudah lah .. but make sure objective reach tau...

Talking about news, I understand certain individual are suing certain news papers.. Talking about advocating freedom of speech....
Tanpa Nama berkata…
ade hukum ke kalau wish deepavali kat org hindu??
Terbaru Lebih lama