Iklan

Selasa, Mac 11, 2008

Awas! Ada Musang Berbulu Ayam

Dua orang pembantu khas Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini telah berjaya dipilih menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) di Selangor dan Pulau Pinang. Nik Nazmi Nik Ahmad dan Sim Tze Szin masing-masing telah diamanahkan untuk mewakili rakyat di DUN Seri Setia dan DUN Pantai Jerejak.
Kini khabarnya, kerusi panas Pembantu Khas Anwar Ibrahim mulai menjadi rebutan beberapa individu yang dikatakan cukup berminat untuk mengisinya. Mewarisi 'diari merah' sememangnya sesuatu yang paling dihajati oleh ramai anak muda yang punyai rencana untuk mengembangkan jaringan politik mereka. Menyelia jadual Anwar Ibrahim sememangnya bukan tugas yang mudah, pun begitu ianya suatu keistimewaan yang sukar dikecapi. Azmin Ali merupakan antara tokoh politik yang dahulunya bermula sebagai pemegang 'diari merah' Anwar.
Dan kini, selepas Nik Nazmi, saya difahamkan 'diari merah' menanti pewaris barunya. Saya kira ramai yang mulai mengetuk dan menempelkan diri di pejabat Anwar semenjak kebelakangan ini dalam usaha untuk mewarisi meja kerja Nik Nazmi. Ada juga yang tiba-tiba ligat menjadi peminat setia majlis-majlis ceramah Anwar walhal sebelum ini begitu taksub dengan UMNO dan Barisan Nasional. Malah ada yang cukup berani sehingga mendakwa yang dirinya kini merupakan kakitangan dan pembantu khas Anwar menggantikan Nik Nazmi.
Saya kira lingkungan kakitangan dan sekutu-sekutu yang akrab dengan Anwar harus berwaspada dalam hal ini. Dalam situasi sebegini, jelas akan ada ramai yang menunjukkan minat untuk mendampingi Anwar dan orang-orang di sekelilingnya. Beberapa orang teman turut melahirkan kebimbangan kerana kononnya terdapat individu yang cukup dicurigai latar belakangnya kini kelihatan begitu ghairah mahu dilihat sebagai sebahagian dari lingkungan tersebut. Khabarnya ada antara mereka dahulunya merupakan individu yang terlibat secara langsung dengan Najib Tun Razak.
Barangkali sikap waspada cukup penting dalam keadaan sebegini. Jangan sampai ada musang berbulu ayam yang kemudiannya memangsakan seluruh reban sebagai santapannya.

72 ulasan:

ainis azreen berkata...

Najwan,

tidak dapat tidak, kita harus menerima hakikat bukan senang untuk menjadi pewaris "Diari Merah" ini. hasil kajian bersama seorang teman, ini fakta mengenai orang-orang kanan DSAI satu ketika dahulu.

cuba lihat Ezam (Econs,UIA), Pak Khalid (Masscomm, ITM), Azmin (Master Math, Minnessota), Dr Mansor (PhD), Nik Nazmi (King College,UK), Nat (BA Arts Harvard).

ironinya, pasti pewaris diari merah kelak merupakan individu yang tidak kurang hebatnya. mungkin setanding dengan nama-nama di atas. saya kira jika DSAI tidak rabun dalam menilai mana satu kaca, mana satu permata.

at least, DEGREE Holder!!

Tanpa Nama berkata...

ade ke calon lain lepas nik nazmi?

Tanpa Nama berkata...

brader, calon ramai. aku setuju dgn ainis azreen,biarlah ada degree sekurang-kurangnya. anwy najwan,mcmn pulak org najib boleh terlepas masuk circle anwar ni? biar betul ko wan?? siapa pulak ni?

ainis azreen berkata...

segalanya mungkin dalam dunia politik. dulu lawan kini kawan. dulu ajak pangkah BN, sekarang ceramah DSAI dia follow. tak salah jika berniat ikhlas tetapi kena beringat, DSAI berkhidmat untuk rakyat. kalau sekadar nak cari publisiti untuk mempromosikan diri, tak betullah. mohon undur diri dengan cara baik. nampak janggal pulak. dalam masa tak sampai dua minggu, pendirian boleh berubah sampai begitu sekali. ada multiple personality di sini. beginikah ciri-ciri pewaris Diari Merah?

paling penting, bakal pewaris ini perlu ada komitmen yang tinggi. perlu amanah. tidak keterlaluan jika saya katakan, di sinilah relevansi DSAI akan diukur. jangan sampai dikata sudah tidak relevan gara-gara pewaris Diari Merah yang gila publisiti!!

ladymariah berkata...

pls hati2. kami di sabah dah kena. tengoklah apa yg jadi.

Tanpa Nama berkata...

Najwan...Memandangkan Anda Sudah Hampir Tamat Tempoh Pembelajaran,Kenapa Tidak Anda Sahaja Yang Mengisi Kekosongan Itu...:)

najwan halimi berkata...

Tanpa Nama,

Saya berkira-kira untuk menyambung karier dalam lapangan kejuruteraan. Pada waktu yang sama perencanaan politik akan dipertimbangkan juga.

OAI berkata...

setahu saya orang yang memegang diari Merah DSAI telah dilantik.. Beliau sudah lama bekerja dgn DSAI dan bukan baru beberapa minggu.. Harap dapatkan maklumat yang tepat sebelum memaparkan blog ini, kerana ia boleh memakan diri..

Tanpa Nama berkata...

Beliau adalah sepupu anda sendiri.. Mungkin saudara ni yang tergila2kn jawatan tersebut.. Sampaikan sepupu sendiri difitnah.. Sungguh terdesak.

saiful bukhari berkata...

Assalammualaikum..

Masyaallah Najwan, sampai bila saudara nak berhenti memfitnah.. Cukuplah saudara dah malukan saya, jatuhkn jatuh, sampai saya terpaksa tarik diri dari Universiti.. Hidup dalam kegelapan tanpa arah tuju..

Rahimi sepupu saudara tu sahabat saya.. Sepanjang kempen pilihanraya, beliau perlu mengalas 4 jawatan iaitu Setiausaha Politik, Setiausaha Sulit, Pembantu Khas dan Koordinator Politik.

Bayangkan betapa beratnya beban yang beliau terpaksa pikul. SEORANG. Tiada siapa yang tampil utk membantu beliau walaupun kononnya ramai yang menyokong dan mahu menolong kempen Pilihanraya DSAI. Apalagi saudara sbg sepupunya.

Salah ke saya pergi dengar ceramah? Ceramah tu hanya utk org tertentu shj ka?

Beliau sendiri yang meminta pertolongan saya utk membantu beliau menguruskan program DSAI sepanjang pilihanraya.

Jadi sbg kawan saya membantu beliau kerana beliau sudah tiada daya lagi untuk memikul 4 tanggungjawab sekali gus. Kawan punya hal, saya tidur hanya 2-5jam sahaja dlm satu hari. Sedangkn saya ni bukan ada apa2.

Saya pon hairan, mana pergi penyokong parti atau kawan Rahimi
semasa beliau amat memerlukan pertolongan. Mana pergi orang2 yang konon2 mengelar dirinya pejuang parti semasa pejabat DSAI kekurangan Pekerja.

Saya sendiri terkejut dengan bilangan anggota kerja Pusat PKR. Boleh dikira dengan jari sahaja tenaga kerja semasa kempen pilihanraya di pejabat DSAI. 1 pekerja buat 4/5 kerja. Dari menjaga DSAI hinggalah menghantar poster ke P.Pinang, itu lah kerja Rahimi Osman.

Sekarang bila sudah habis pilihanraya dan MENANG dengan 5 kerajaan, barulah semua berebut2nak masuk pejabat DSAI. Manusia..

Dan untuk makluman, Diari Merah itu adalah milik EN Rahimi Osman dan saya rasa ramai yang dah tahu. Tak pernah terlintas langsung saya nak mengambil kedudukan itu dan tak pernah saya cakap saya ni Pegawai Khas atau Setiausaha Sulit DSAI.. Saya hanya membantu Rahimi sahaja semasa kempen.

Jangan memfitnah sembarangan saudara Najwan.. Saya memberi tenaga secara Ikhlas demi membantu seorang rakan semasa beliau dalam kesusahan. Bukan menjadi penyokong fanatik yang kononnya menyokong tetapi hanya sokong sahaja, buat kerja tak ada.

p/s: Najwan, berhenti lah memfitnah dan buangkan lah perasaan hasat dengki ko tu. Tak kemana Najwan. Tambah kan dosa shj. Sebagai manusia, aku xkn berbuat apa utk melawan.. Tapi, aku harus mempertahankan diri dan menegakkan kebenaran.. Aku berserah kdp Allah s.w.t..

Salam.

Saiful Bukhari

saiful bukhari berkata...

Assalammualaikum..

Masyaallah Najwan, sampai bila saudara nak berhenti memfitnah.. Cukuplah saudara dah malukan saya, jatuhkn jatuh, sampai saya terpaksa tarik diri dari Universiti.. Hidup dalam kegelapan tanpa arah tuju..

Rahimi sepupu saudara tu sahabat saya.. Sepanjang kempen pilihanraya, beliau perlu mengalas 4 jawatan iaitu Setiausaha Politik, Setiausaha Sulit, Pembantu Khas dan Koordinator Politik.

Bayangkan betapa beratnya beban yang beliau terpaksa pikul. SEORANG. Tiada siapa yang tampil utk membantu beliau walaupun kononnya ramai yang menyokong dan mahu menolong kempen Pilihanraya DSAI. Apalagi saudara sbg sepupunya.

Salah ke saya pergi dengar ceramah? Ceramah tu hanya utk org tertentu shj ka?

Beliau sendiri yang meminta pertolongan saya utk membantu beliau menguruskan program DSAI sepanjang pilihanraya.

Jadi sbg kawan saya membantu beliau kerana beliau sudah tiada daya lagi untuk memikul 4 tanggungjawab sekali gus. Kawan punya hal, saya tidur hanya 2-5jam sahaja dlm satu hari. Sedangkn saya ni bukan ada apa2.

Saya pon hairan, mana pergi penyokong parti atau kawan Rahimi
semasa beliau amat memerlukan pertolongan. Mana pergi orang2 yang konon2 mengelar dirinya pejuang parti semasa pejabat DSAI kekurangan Pekerja.

Saya sendiri terkejut dengan bilangan anggota kerja Pusat PKR. Boleh dikira dengan jari sahaja tenaga kerja semasa kempen pilihanraya di pejabat DSAI. 1 pekerja buat 4/5 kerja. Dari menjaga DSAI hinggalah menghantar poster ke P.Pinang, itu lah kerja Rahimi Osman.

Sekarang bila sudah habis pilihanraya dan MENANG dengan 5 kerajaan, barulah semua berebut2nak masuk pejabat DSAI. Manusia..

Dan untuk makluman, Diari Merah itu adalah milik EN Rahimi Osman dan saya rasa ramai yang dah tahu. Tak pernah terlintas langsung saya nak mengambil kedudukan itu dan tak pernah saya cakap saya ni Pegawai Khas atau Setiausaha Sulit DSAI.. Saya hanya membantu Rahimi sahaja semasa kempen.

Jangan memfitnah sembarangan saudara Najwan.. Saya memberi tenaga secara Ikhlas demi membantu seorang rakan semasa beliau dalam kesusahan. Bukan menjadi penyokong fanatik yang kononnya menyokong tetapi hanya sokong sahaja, buat kerja tak ada.

p/s: Najwan, berhenti lah memfitnah dan buangkan lah perasaan hasat dengki ko tu. Tak kemana Najwan. Tambah kan dosa shj. Sebagai manusia, aku xkn berbuat apa utk melawan.. Tapi, aku harus mempertahankan diri dan menegakkan kebenaran.. Aku berserah kdp Allah s.w.t..

Salam.

Saiful Bukhari

kalam berkata...

makin pening aku bace entri ni.

entri yg najwan tulis tu takde tulis nama sape2.yang ramai sangat terasa ni apehal???

yang satu lagi aku tgk tuduhan konon najwan nak jatuh sepupu sendiri,yg si sepupu nih pegi la setel face to face. tak gentle la serang dlm blog..aku tak pikir si najwan ni serang spupu dia,dia pun tak sebut nama,tapi ramai nak terasa tak memasal, emosi gile..

mintak maaf la,kalau mcm ni perangai,org akan hilang respek kat Anwar. baru menang 5 negeri,dah kecoh mcm ni. Anwar jual air liur jaja agenda sana sini,org bawah berebut jawatan,tikam sana tikam sini.setel cara jantan la wei!

sorry to say,aku tak simpan harapan pembangkang boleh tadbir Malaysia dgn baik. porrah!

ainis azreen berkata...

first of all, kita kena melihat perkara ini bukan dari surface sahaja. kena melihat hingga ke akar umbi. persoalan yang sdr Najwan tinggalkan untuk kita rungkai di dalam entri ini ialah berkenaan siapa musang berbulu ayam? individu yang cuba mengguna peluang dan kesempatan untuk kepentingan diri sendiri, bukan parti, dan jauh sekali rakyat. itu pandangan saya mengenai definisi "musang berbulu ayam" di dalam entri ini.

second of all, sdr Najwan tidak pernah menyatakan secara terus siapa "musang" tersebut. it could be anyone. it could be you, it could be anyone else. so soal siapa yang "musang" sekarang, hanya yang boleh dijawab oleh si "musang" tersebut.

sdr saiful,
saya ingin menyanggah jawapan sdr berkenaan fitnah Najwan yang menyebabkan sdr menarik diri daripada universiti. terlebih dahulu, saya ingin menyatakan pendirian saya - saya tidak menyebelahi mana-mana pihak di dalam hal ini. saya hormati setiap keputusan sdr. tetapi mempertanggungjawabkan sdr Najwan sbg sebab utama sdr menarik diri bukanlah satu langkah yg bijak.

hujah saya, itu adalah hidup sdr. sdr yang menentukan hujung pangkal perjalanan hidup sdr. mengapa perlu tunduk kepada tekanan orang lain? percaya atau tidak, sdr mempunyai peluang untuk kembali atau pergi. sdr memilih utk pergi.. jadi apa rasionalnya menjadikan sdr Najwan sbg orang yg bertanggungjawab? seolah-olah sdr ingin memberitahu bahawa sdr tidak punya pendirian, tidak mempunyai determination dalam hidup.

maafkan saya jika sanggahan saya sedikit banyak melukai sdr. tetapi saya ingin sdr melihat provokasi yang dicipta sdr Najwan bukan bersifat fitnah, tetapi untuk menyedarkan sdr bahawa kami masih memerlukan saudara, satu ketika dahulu.

Diari Merah sememangnya menjadi rebutan, esp golongan muda. tak kisah la siapa pun yang menjadi pewarisnya, asalkan pewaris itu tahu sejauh mana komitmennya. berkhidmat tanpa mengharapkan balasan. lagi pula, DSAI telah membuka peluang pekerjaan untuk diisi. ini membuktikan, padang permainan kita rata. semua rakyat Malaysia berpeluang berkhidmat dengan DSAI.

ps: saya akan tunggu pengumuman dari DSAI sendiri mengenai pewaris Diari Merah.

Rahimi Osman berkata...

Dah dah.. jangan bergaduh.
Kalah gaduh nak menang pun gaduh..

Semua,
Sdr Saiful memang banyak membantu saya dan DSAI sepanjang kempen pilihanraya lepas. DSAI dengan jujurnya pun amat berpuas hati dengan kerjasama yang diberikan oleh Sdr Saiful. Termasuk juga staf-staf yang berkhidmat di pejabat DSAI.

Ramai yang minta untuk kerja di pejabat ini, banyak resume yang diterima membuat kami tertawa terbahak bahak... bukan kerana kelayakan, tapi dahulu semua ntah kemana sekarang semua nak kerja di pejabat DSAI!

Ainis, peluang pekerjaan yang dipaparkan di laman web itu bukan diatas arahan DSAI. Tetapi diatas keputusan staf2 asal.

Tak perlu bergaduh mengenai pewaris diari merah atau setiausa politik, kedua jawatan itu tidak diiklankan. Harap Maklum.

Kami mencari sesiapa yang benar2 ikhlas berkhidmat dan mempunyai commitment penuh untuk jawatan2 yang diiklankan. Boleh kerja dari jam 8 pagi sampai 6 pagi esok.. setiap hari! Boleh tinggal anak bini, kawan2, gf, bf pada bila bila masa dan berhari2 lamanya.

kalau tidak boleh, jangan mimpilah..

Tanpa Nama berkata...

Sdr Siaful nie.. mungkin dia rase dirinya sgt teraniaya...

Tetapi percayalah.. ramai student di uniten tidak percayakan sdr.

Memang sedih baca kisah sdr.
ttp mungkin sdr tak sedar yg setiap musibah yg berlaku tue...mesti ada hikmahnya...

Sdr tue je yg xsdr2
Wake up mAn!


Berubah!

Tanpa Nama berkata...

budaya cantas mencantas dan budaya umno sudah wujud di pejabat dsai.perkara ini berlaku akibat segelintir pegawai dsai yg kurang ajar.tanpa memberikan nama,individu tersebut tdk mempunyai pendidikan tinggi tetapi berlagak seperti lulusan harvard.jika tdk silap,individu tersebut hanya belajar di uia sekerat jalan dan telah mendakwa beliau mempunyai kelulusan drpd universiti tersebut.apabila seseorg yg tidak berpendidikan berkuasa, mereka akan menjadi sombong tak bertempat.individu tersebut telah berusaha utk membawa kroni2 beliau masuk ke dalam 'circle' dsai. individu tersebut cukup marah apabila tawaran kerja di pejabat dsai telah diiklankan di laman-laman blog. mungkin individu tersebut merasakan dirinya tergugat kerana ramai yang memohon mempunyai pendidikan yg tinggi dan kelulusan yg cemerlang.secara logiknya,sudah tentu dsai memilih org yg berkelayakkan tinggi utk berkerja di pejabat beliau. lihat sahaja pegawai dsai sebelum ini, kesemuanya mempunyai kelulusan yg hebat-hebat. individu yg kurang ajar ini sudah lama dipantau oleh pimpinan tertinggi tetapi beliau tidak menyedari tentang hal ini. mungkin individu yg tdk berpendidikan ini tgh 'syok sendiri' dan tdk sedar bahawa ramai pihak yg telah memerhatikan beliau. utk makluman,perbualan beliau mengenai konspirasi,kronisme,nepotisme dan bagaimana taktik beliau membawa masuk kroni2 beliau utk bekerja di pejabat dsai berjaya dirakam. yg anehnya,beliau tdk sedar bahawa rakaman tersebut dilakukan sendiri oleh 'org2 kuatnya'. lihat! budaya cantas mencantas sudah wujud di pejabat dsai. rakaman tersebut akan di dedahkan dlm masa terdekat ini sungguhpun rakaman tersebut sudah berada di tangan pimpinan tertinggi. nama baik dsai perlu dijaga.jangan biarkan segelintir individu yg tidak berpendidikan merosakkan imej dsai.

bumilangit berkata...

haha. sialan!

kamu tuduh saya tak bekerja?

kamu duduk di kerusi empuk, memakai gelaran yang macam-macam sedangkan marhaen2 memanjat pokok memasang bendera, menampal poster, di ugut untuk di pukul dan ditarik bantuan kerajaan dan kamu berani menuduh aku tak buat kerja!

aku tak hingin nak berangan macam kau dan aku mintak simpang untuk jadi macam kau. i know u very well dan aku dah lama expect this thing will happen. kau terlalu senang untuk dibaca.

tapi bila kau tuduh orang lain tak buat kerja, aku anggap kau berani. kau ada nombor telefon aku kalau nak mintak maaf. kalau tak, jangan terkejut apa jadi next time aku jumpa kau. kau boleh anggap ini sbg ugutan.

zul x-KP amk Gombak, x-exco AMK selangor, x-timb pres AIC dan Xxl

Tanpa Nama berkata...

ermm.. sdr bumi lanbit tuju kat siapa..?

ainis azreen berkata...

kepada semua pembaca,

sokongan kepada pemimpin seharusnya tidak diukur melalui tenaga kerja yang disalurkan sahaja. bukan kerana pejabat DSAI kosong, itu bermaksud kami tidak membantu. bantuan dan sokongan boleh ditafsirkan dalam pelbagai bentuk. semua orang mempunyai limitasi mereka tersendiri. mohon untuk memahami.

sdr Rahimi,
terima kasih di atas penjelasan saudara mengenai peluang pekerjaan tersebut. baguslah jika Diari Merah tidak menjadi "calon bertanding". saya kira itu adalah keputusan yang hanya boleh ditentukan oleh DSAI sendiri. dan saya berkeyakinan penuh di atas pilihan beliau. jika pewarisnya adalah saudara, Syabas dari saya. Tahniah kerana mendapat mandat dari DSAI dan takziah di atas amanah yang akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak.

minimalist berkata...

pabila batu berkata2....

lawak betullah aku tgk korang ni..

cetusan ikhlas dr sy yg hina ini, soal diari merah ke hitam ke jingga sekalipun biarlah DSAI yg korang sayangi tu buat pilihan. kenapalah sibuk nak melobi sini sana? pastu nak hentam org ini org itu...siapa yg berhak dlm membuat keputusan?

mungkin ada kesan baik atau bruk dlm membuat keputusan. tapi biar je lah masa yang tentukan. we can see it clearly kat msia sendri dengan kesilapan memilih utk menyambung legasi kepimpinan nasional , apa yg dah jadi? org yg membuat kesilapan tu sendri mengaku buat kesilapan.

ingatlah setiap apa yang berlaku tu ada asbabnya. siapalah kita yg kerdil ini utk mengadu domba dan masing2 saling cantas mencatas?

fikirlah sejenak siapa diri anda, kemana hala tuju anda.soal kelayakan, itu bukan isu. INGAT segulung ijazah mahupun PhD tidak menjamin apa selagi seseorang itu tidak mampu melakukan kerja dgn baik. segulung ijzah kejuruteraan cthnya tak bermakna dia sudah begelar jurutera automotif kiranya tiada apa 'kerja fizikal' dilakukan. adakah berhak seorang mekanik tua yg bergelumang dgn minyak dipinggirkan kerna tiada segulung ijazah? buka mata jgn sempitkan jiwa.

wahai teman2 sekalian, byk kan kerja dari berkata2.

coretan tak seberapa,

-minimalist-

Tanpa Nama berkata...

kalo xda pendidikan we all bolih maafkan,tapi perangai biarlah elok.Jgnlah sombong bila anda sudah mempunyai kuasa.Jgnlah si pemegang kuasa itu bermegah diri. Cuba muhasabahkan diri.

Pemerhati berkata...

Saya tidak bersetuju jika kita nak salah kan semua kerana tidak menolong DSAI. Tapi, saya nak salahkan kepada "mereka-mereka" yang SEPATUTNYA membantu DSAI.

Dari apa yang saya lihat, mereka2 yang berada di pejabat DSAI lah yang telah bertungkus-lumus membantu DSAI dalam segala aspek.

Bekerja 20 jam sehari. Pergi ulang-alik BALIK HARI ke P.Pinang tu xpyh nak cerita lah. Tidur pon di pejabat. Duit pon xdelah banyak mane dpt. Tapi semangat dan keikhlasan mereka lah yang membuatkan saya kagum dan hormat kpd mereka semua ni, terutama sekali saudara Rahimi.

Jadi, sesiapa yang mahu bekerja dengan DSAI harus lah bersedia untuk berkorban masa dan tenaga. Bukan takad lulusan tinggi, tapi harus komited, sanggup mengorbankan masa dan tenaga. Seperti komen saudara Rahimi, kerja dari 8 pagi hingga 6 pagi.

Jadi bagi saya sbg pemerhati, kepada mereka2 yang berhajat utk masuk ke pejabat DSAI tetapi tidak pernah membantu beliau sebelum ini harap lupakan saja hasrat anda itu.

Bagi saya, mereka2 yang telah berjuang dan berkorban masa dan tenaga semasa DSAI sedang susah sahaja yang layak untuk bekerja dengan beliau. Bukan untuk muka-muka baru yang baru terhegeh-hengeh nak muncul apabila kita sudah menang.

Sebelum itu, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pejuang-pejuang parti kita, dari pemasang poster, jentera, penulis blog, dan yang lain lagi. Kerana anda lah kita sekarang sudah mendapat 5 kerajaan.

Harap hentikan lah perbalahan ini. Semua akan rugi. Kita ada 5 kerajaan yang baru sahaja ditubuhkan. Lebih baik kita fokus untuk membantu kerajaan-kerajaan ini.

Pemerhati berkata...

Saya tidak bersetuju jika kita nak salah kan semua kerana tidak menolong DSAI. Tapi, saya nak salahkan kepada "mereka-mereka" yang SEPATUTNYA membantu DSAI.

Dari apa yang saya lihat, mereka2 yang berada di pejabat DSAI lah yang telah bertungkus-lumus membantu DSAI dalam segala aspek.

Bekerja 20 jam sehari. Pergi ulang-alik BALIK HARI ke P.Pinang tu xpyh nak cerita lah. Tidur pon di pejabat. Duit pon xdelah banyak mane dpt. Tapi semangat dan keikhlasan mereka lah yang membuatkan saya kagum dan hormat kpd mereka semua ni, terutama sekali saudara Rahimi.

Jadi, sesiapa yang mahu bekerja dengan DSAI harus lah bersedia untuk berkorban masa dan tenaga. Bukan takad lulusan tinggi, tapi harus komited, sanggup mengorbankan masa dan tenaga. Seperti komen saudara Rahimi, kerja dari 8 pagi hingga 6 pagi.

Jadi bagi saya sbg pemerhati, kepada mereka2 yang berhajat utk masuk ke pejabat DSAI tetapi tidak pernah membantu beliau sebelum ini harap lupakan saja hasrat anda itu.

Bagi saya, mereka2 yang telah berjuang dan berkorban masa dan tenaga semasa DSAI sedang susah sahaja yang layak untuk bekerja dengan beliau. Bukan untuk muka-muka baru yang baru terhegeh-hengeh nak muncul apabila kita sudah menang.

Sebelum itu, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pejuang-pejuang parti kita, dari pemasang poster, jentera, penulis blog, dan yang lain lagi. Kerana anda lah kita sekarang sudah mendapat 5 kerajaan.

Harap hentikan lah perbalahan ini. Semua akan rugi. Kita ada 5 kerajaan yang baru sahaja ditubuhkan. Lebih baik kita fokus untuk membantu kerajaan-kerajaan ini.

Tanpa Nama berkata...

Udah2 la tu MATKERI..anda pun sudah lama diperhatikan..;)

kalam berkata...

makin panjang plak aku tgk...

serius la wei,celah mane najwan tu nak lobi nih?? aku rase niat dia skadar nak tegur dan itu penilaian die.dia tak target mane2 org pun,nama lagi la dia tak mention.yang ramai emo tak memasal ni ape kes??

mmg keja sebagai org politik nih, tambah2 'orang besar' mcm anwar memerlukan pengorbanan masa. kalau nak flexi time pegi jadi keja opis loyer.

tapi jgn ingat keja politik nih perlu tampil dan menempel blakang org politik jek. ingat, org yg keja perah otak lagi sakit berbanding org yg ke hulu kehilir guna tenaga badan.

serius la wei, aku nampak hujah Ezam yang 'inner-circle politic' dalam keadilan ni makin terbukti.dan skrg nih dlm opis anwar sendiri dah macam2 bunyik.

kalau rasa org lain tak layak keja opis anwar,jgn iklankan.korang buat internal recruitment sudah.takkan tak belajar Human Resource Management???

ini tak, 'dgn persetujuan staf2 asal', org luar hantar resume,korg gelak terbahak2. apa hina sgt ke org yg antor resume tuh.bahasa jaga wei.

aku sajes, pegi setel la hal Perak tuh. rakyat dah makin kecewa, pimpinan boleh tahan bangang jugak terhegeh2 komen kat media dedah kepincangan sendiri. Dah tau media tgh syok cari salah pembangkang, lagi mau expose. ngok.

aku harap la anwar baca komen kat blog ini.biar dia tau ape sebenarnye tersirat di sebalik 'yang indah-indah' depan mata dia skrg.

org makin kecewa dgn keadilan.dan jgn terkejut, lebih ramai org2 bawah dan kat luar tuh yg ade potensi pun kecewa dan pilih utk kluar drpd keadilan.

percayalah, 2012..pembangkang akan kekal membangkang selagi peel korg tak diubah!

daaa~

SecretID berkata...

sudahlah wei,
korang ni nak buat strategi VK Lingam la pulak. Buatla apa korang nak buat,
yang penting masing2 yang merancang ni aku tau saper. Semua ni hasad dengki mangkuk2 hayun yang nak 'aim' kerja dekat pejabat DSAI.

kalau korang nak tuduh si saiful dengan rahimi tu, aku kenal diorang. memang diorang ni kawan high-profile geng-geng UMNO. Dan semua orang di pejabat DSAI pun tahu profile dan connection dorang ngan UMNO, termasuk DSAI sendiri. Bagi aku takda masalah, daripada ada budak PKR bangang macam korang, baik diorang ni yang buat kerja.

si bumilangit ni bengap ke bangang? yang kau melatah tiba2 apsal? nak cabar2 orang.. korang tengok pangkat dia semua XXXX.. sebab rekod dia memang buruk dekat setiap pangkat dia pegang. Tanyalah budak2 AMK gombak ke, AIC ke ape jadah ke. Dia ni setakat bangga dengan dia pasang bendera je, tapi ko bagi projek kat tangan dia.. haram satu hapa pun tak jadi. Tapi cerita meletup-letup. Podah lah wei, ko balik rumah jaga anak bini lagi baik..

Si Najwan ni pun satu, tak habis2 nak dengki dengan si saiful tu.. biarlah si saiful tu nak buat apa dia nak.. dah rezeki dia nak duduk berdamping dengan DSAI. Kalau dia spy kat pejabat DSAI, memang tak menang 5 negeri. Yang ko nak bising2 apsal. Silap hari bulan dia bukak file ko baru ko ada akal. Menyesal sampai ke tua.

kalau aku nak bukak pekung sorang2 semua aku boleh bukak. Kisah sorang BETINA yang macam sundal pun ada. Betina ni baru balik dari UK beberapa bulan lepas. Rekod dia di kalangan kawan2 lama dia sendiri teramat lah buruk. Dan memang perangai dia buruk sangatlah buruk. A-Z boleh cerita lah. Dia ada buat cerita sedih kononnya dia mengalami satu 'kecelekaan', tapi setelah bukti dikumpulkan, semuanya hanyalah dongeng semata-mata.

Si Matkeri yang disebutpun tidak kurang hebatnya. Antara yang paling gila kuasa dan rakus nak merebut jawatan mangkuk hayun ni lah. Tapi dia ni tak sedar dia kerja dekat mana. Banyak cerita pasal dia ni, sekarang aku dengar dia kawan baik dengan orang yang meminggirkan dia dulu semata-mata nak jatuhka si rahimi. antara orang yang meminggirkan dia termasuklah BETINA SUNDAL yang disebutkan. Silap langkah dia pun tak dapat cari makan.

Aku mengaku, aku kenal rahimi dan saiful. Dua ekor ni memang berkepit memanjang, boleh kata memang kroni kuat. Ada beberapa orang lagi geng diorang ni, salah satunya arwah Salman Nasaruddin. Dan geng2 diorang ni memang punyai hubungan rapat juga dengan geng2 UMNO.

Kalau korang tengok iklan jawatan kosong tu, memang dah diturunkan dengan arahan DSAI sendiri! Kerana bukan rahimi sorang sahaja yang tak berpuas hati kerana jawatan tu diiklankan, termasuklah staf2 penting, bekas2 staf senior anwar dan juga DSAI sendiri! yang aku tahu iklan jawatan tu diletakkan tanpa pengetahuan DSAI.

Nasihat aku, korang berhentikan lah kerja memburuk-burukan orang ni. Sebelum korang sendiri diburukkan.

Berita yang aku baru dapat tadi, salah seorang konspirator dekat sini dah terkantoi, ada bukti kukuh yang dia ni sebenarnya nak rebut masuk hingga sanggup memburukkan orang lain. Tungggguuuu!!!

Tanpa Nama berkata...

apehal la korang2 ni semer merepek tak tentu pasal ni? aku yg taktau paper jd tau semer citer. please la weii, settle elok2 arr. aku nmpak ada clash kat sini. tuan punya blog dak uniten. at da same time dak anwar gak. korang ni xde akal ke... blog ni blog panas. korang dok jaja keburukan orang ni, semua dak uniten bleh tao. malu arr sket. mcm ni ke org2 kuat anwar? blah la weii... aku makin hilang respek kat org2 mcm korng.

aku cadangkan la... korang semer yg terbabit, yg nama2 dah terkeluar kt sini ni, setel depan2. apa yg korang tak puas ati, cakap. kalau anwar baca ni, konfem dia malu. aku tak knal saper2 kat sini. aku as student uniten, tak amik peduli pun saper nak pegang buku merah tu. janji otak ada, pakai. aku pun tao, memang best jadi PA org hebat mcm anwar. tapi pikir2 la... MPP pun tergadai, ni ada hati nak bagi idea kat anwar. aku serius dah ilang respek kat ko, saiful. ko naikla tinggi mana pun aku tak kesah. hidup ko, ko yg atur. setakat minta maaf kat kitorang dlm blog ni jgn harap la kitorang leh lupa apa yg ko buat. ko buat press conference pun belum tentu kitorang leh lupa. ilang respek kat ko satu, ilang respek kat MPP smp sekarang pun satu!!

najwan, ko gi arr setel benda ni kat luar. buat meeting, ajak anwar join skali. ko bgtau ape yg ko tak puas hati sgt. sekor2 bgtau apa yg tak puas ati. buat malu anwar je korang2 ni. setel cara jantan arr..

udah ler... masing2 kena insaf. habis citer.

ikhlas dari aku,
(silencer)

Tanpa Nama berkata...

Kalau ingin berenang,

pertama teluk kedua pantai

Kalau ingin memimpin,

pertama ELOK kedua PANDAI



pandai2 korang sendiri nak tafsir mcm mana.


(silencer)

bumilangit berkata...

sdr najwan,

aku nampak ada usaha nak melaga2 kan beberapa individu. secretid kenal beberapa individu secara rapat sehingga tahu latar belakang mereka namun dia juga ambil posisi untuk tidak kemukakan identitinya. ini perbuatan bacul, dan jika saudara benarkan, tahapnya lebih hina dari hishamuddin husin onn dan para pondan di kaki jalan chow kit.

saya sarankan buat saudara najwan untuk memadam komen itu kerana ianya di tulis secara tidak bertanggungjawab oleh individu yang tak bertanggungjawab.

jika secretid mahu ia terus di sini, tunjukkan muka anda.

(tapi lap la lipstik kat bibir tu dulu!)

Mushroom Ali berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Mushroom Ali berkata...

Hah aku dah tahu siapa Secret ID ni. Hanya ada tiga orang yang mendakwa 'gadis-dari-UK' itu berlakon semata-mata.

Hanya ada tiga orang, dan salah seorang darinya telah meninggal dunia.

Ya Allah, sedihnya aku...remuk...habis...

Pewaris Reformasi berkata...

Aku membaca dan menggeleng kepala..

Kereta Merah berkata...

jap..jap..
tumpang lalu..kereta merah first time lalu kawasan ni..jgn silap nanti eksiden..

secretid berkata...

weh mushroom ali,
apsal ko terasa.. betina sundal tu betina kau ke? sorry la beb.

bukan 3, beratus! tembelang dia dah pecah habis. ko pun salah satu mangsa kena tipu hidup2 dengan betina sundal tu. pergilah check dengan kawan2 dia yang lama dekat UK ke Malaysia ke. Ko lah manusia paling bodoh dalam dunia kena tipu dengan betina bengap mcm tu. Kalau ko nak aku dedahkan nanti aku boleh buat satu blog untuk ko dengan dia.

betina ni aku dengar dibenci oleh arwah Salman. Kononnya hari Arwah Salman meninggal dia menangis menyesal, tapi tengok perangai tak berubah pun. Memang sah musang berbulu babi.

bumilangit dah terkedu taktau nak cakap apa, ni la perangai dia suka alih alih topik. itulah dolak dalih bumilangit bila dia kantoi buat satu-satu projek.

baik ko diam je bumilangit, orang bukan tak kenal kau.

secretid berkata...

eh bumilangit,
lupa aku nak cakap, kau lagik pondan bila dah salah lari menghilang. Lepas tu tempel muka datang balik. hahah.. korang tanya je la senior AIC dengan AMK Gombak. Ni la perangai dia..

Farhash berkata...

Assalammualaikum...
Saya kenal dengan marinie dari UK lagi,dia bekas VP AIC UK.Orangnya sopan santun dan cukup elok niat dan sifatnya.
Siapa yang bodoh sangat menuduh dia berlakon lupa ingatan? NHS ada file dia di hospital accident terjadi she even has a medical file and has been attended to by many doctors and specialist and the cost was even paid by the UK goverment, if it was a scam job trust me there would not have spared the money or expertise to help an international student.

I take grave offence with anyone who dares menfitnah my friend!!!!
You even dare call somone sundal??

My name is Farhash Wafa Salvador
i'll be back soon for a short holiday i would like to say "INNALILLAH WA INA LILLAH HI RHAJIUN!" to you!

See you soon!

Tanpa Nama berkata...

secretid....kalau benar cerita anda ni,sila buktikan.jangan sekadar jadi pemfitnah....jaga tutur mu....

Tanpa Nama berkata...

sudah-sudahlah.. aku tak suka tgk korang bergaduh.. diluah mati mak, di ludah mati bapak. semua manusia ada keburukan sendiri. janganlah nak aibkan org lain. sebelum berbuat begitu cerminlah diri dahulu. ternyata semua manusia ada kurangnya.

Mushroom Ali berkata...

siapa lagi di kalangan kita yang tahu akan keadaan 'gadis-dari-uk' itu?

siapa lagi di kalangan kita yang tahu akan aku dan 'gadis-dari-uk' itu?

siapa lagi di kalangan kita yang tahu akan isu-isu yang berbangkit di dalam aic?

siapa lagi yang tahu dia menangis menyesal ketika arwah kembali rahmatullah?

dengan menyebut nama arwah, kamu masih tetap mahu menyerang integriti gadis-dari-uk.

jelasnya hanya orang-orang yang paling hampir yang mempunyai pengetahuan akan hal ini.

jelasnya sekali serangan kamu adalah serangan terdesak, setelah kamu hilang arah.

sebenarnya blog ini satu menyorot perhatian pembaca kepada 'musang berbulu ayam', cuma yang aku hairan kenapa 'gadis-dari-uk' dan matkeri dipetik sekali?

aku tidak yakin beratus orang seperti yang didakwa secretid. pada aku, hujah itu sekadar ilusi, dan dijadikan retorik untuk menyelamatkan diri.

jikalaupun benar ia sudah mencapai beberapa ratus orang, pastinya secretID telah bekerja keras mencemar nama baik beliau. kerana seperti yang saya katakan tadi, hanya ada tiga orang yang maklum akan hal-hal yang disebutkan oleh secret id.

aku sangat-sangat sedih.

mengapa kamu menjadikan 'gadis-dari-uk' itu mangsa kamu? kamu merobek-robek maruah dia disini, kamu menginjak nama baik dia disini.

seperti yang dikatakan farhash, beliau mempunyai file dalam sistem perubatan kebangsaan UK. bahkan dari ahli keluarganya juga sedia maklum dan sentiasa berhubung dgn pihak hospital.

sepanjang perkenalan aku dan dia, beliau mempertahankan nama baik rahimi dari mula lagi.

bahkan ketika aku mengkritik rahimi diatas beberapa kekurangannya ketika melaksanakan tugas selaku Presiden AIC, marini mempertahankan beliau dan berkata itu adalah salahnya sendiri, dan bukan salah Rahimi.

Aku tidak faham mengapa dia harus berbuat demikian, tapi yang aku tahu dia sayangkan Rahimi.

this attack terhadap nama baik gadis-dari-uk ini bukan sahaja unwarranted, bukan sahaja tidak berasas, bukan sahaja telah membawa lari topik ini jauh dari subjek asal, bahkan juga telah membunuh nama baik seseorang dan amat menyedihkan.

moral secretID sudah tergugat, dan tahap moral secretID terpampang jelas dalam komen beliau.

moga tuhan maafkan kamu, dan kita semua.

najwan, jangan padam komen-komen ini. aku mahu benar ia jadi pengajaran untuk kita semua.

Mushroom Ali berkata...

dan oh ya, seharusnya yang diserang disini ialah najwan. bukannya gadis-dari-uk atau aku atau sapa-sapa pun.

aduh hilang arah, hilang arah.

ainis azreen berkata...

lumrah manusia, membuka keaiban orang lain tetapi lupa akan keaiban sendiri. sdr/i secretID, saya menganggap saudara tidak patut membawa isu dalaman AIC di sini. isu ini nyata tersimpang jauh dari topik asal. dari satu dua nama, dan lihat sekarang, nama-nama yang tidak bersalah juga dikaitkan. sdr/i perlu jelas, AIC bukan satu organisasi yang bernaung di bawah mana-mana parti politik secara langsung.


saya menganggap sdr/i juga merupakan ahli AIC. dan sdr/i seharusnya jelas mengenai objektif penubuhan AIC. AIC memperjuangkan idealisme dan harapan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam menyatu padukan semua bangsa di Malaysia. supaya anak cucu kita kelak, kenal siapa dia DSAI. ketahuilah DSAI akan pergi satu hari nanti, tetapi idea-idea beliau dan semangat beliau akan terus hidup, tidak mati. AIC menggalas beban tersebut, utk makluman anda semua.


lalu saya ingin persoalkan, beginikan ciri-ciri seorang yang memperjuangkan idealsime DSAI? sehinggakan sanggup membuka keaiban insan-insan yang pernah berada disisinya? saya mohon maaf, tetapi anda bukan pilihan saya untuk diundi sebagai pemimpin.


on calling a girl with that word, it helps me very well of how should i see you after this. do you ever think about the girl's feeling? yes, it brought her crashing back down to earth. to know the fact that she has been up and up for a so-called friend like you. and yes, you might be scratching ur head wondering what's next or who's next. after all, please remember you're the man in the show.

regards.
ainis azreen.

Tanpa Nama berkata...

yes, saya menyokog saudari Ainis Azreen...

Devi 19

Pewaris Reformasi berkata...

Jika sebelum ini aku baca dan geleng kepala..kini aku baca dan ketawa kuat-kuat..

Malu sungguh aku kenal watak-watak di keliling Anwar hari ini berbanding watak-watak lama.

Even Ezam jauh lebih baik!

Adakah kewujudan AIC tidak lebih sekadar agenda politik bankrap org tertentu?

Sayonara untuk mereka yang ikut Reformasi hanya kerana Anwar!

bumilangit berkata...

1) kat sini sudah cukup untuk nilai erti kawan.

2)pewaris reformasi: aku tiada bantahan, cuma aku yakin, kamu lebih paham realiti

3)tan! bila nak teh tarik?

-H- berkata...

assalamualaikum. im looking for a hypocrite by the name of saiful bukhari!

mana pergi saiful bukhari? kenapa senyap je? mana kau saiful ooii!

org tak fitnah kau pun. kau yg fitnah diri kau sendiri aku rasa. bila aku baca-baca balik posting najwan ni, mmg aku tak jumpa pun dia sebut nama kau. so apasal kau kata dia fitnah kau?

kau ni saiful, rupenya pendendam orangnya ye. najwan tak pernah fitnah kau pun tp kau nak tunjuk kat org yg seolah2 najwan ni jahat sgt sampai sanggup fitnah kau dan jatuhkan kau apa semua.

kat uniten ni semua dah tahu cerita kau masa jd mpp dulu. apa yg kau dah buat? gila kuasa, gila publisiti, gila glamer! itulah kau wahai saiful. kerja kau itu je. org lain buat kerja, kawan2 lain mati-mati buat kerja, kau dapat nama!

dulu kau bising, marah dan bengang tgok gambar najwan dgn dsai. kau nak tuduh dia main politik. siapa yg main politik skrg ni saiful oi? kat frenster kau tu gambar2 apa? gambar kau dgn su najib, gambar kau dgn menteri umno, tok pa, syed hamid, shahir samad apa semua tu. apa tu saiful? skrg kenapa nak rapat dgn dsai pulak?

kau kecoh suruh org pangkah BN dlm frienster, siap buat prime pic gambar bendera BN, kat tepi tu ada X besar. hey saiful apa ni beb? kau ni lalang ke apa? bacul ke apa?

kau melatah kenapa beb? najwan ada ckp pasal kau ke? atau mmg betulla yek kau ni org najib utk spy kegiatan dsai. pastu mengaku nk tolong la apa la!kau ingat kau bagus sgt ke? stakat tolong menempel kat ceramah dsai lebih baik tak payah! dasar gila glemer! pastu nak kecoh kat semua org kata kau skrg kerja dgn dsai. kau ingat org semua kagum dgn kau la yek bila ckp mcm tu???

sudah la saiful, tembelang kau semua budak uniten dah tahu. kalau kau nak tahu, blog najwan ni HEP UNITEN pun baca beb. aku yakin org2 hep semua duk gelak2 je baca komen kau, hahhaha. gaya kononnya kau ni baik sangatla yek.

"Masyaallah Najwan, sampai bila saudara nak berhenti memfitnah.."

cuba tgok balik ayat kau ni? BM pun terabur..

kalau betul najwan ni memfitnah, kau patut tulis mcm ni:

"masyallah najwan, bila saudara nak berhenti memfitnah..."

tapi aku nak modify skit la ayat ni.."masyaallah saiful, sampai bila anda nak jadi mcm ni?? bila anda nak berubah?"

apapun, aku nak tanya kau lagi ni, ada ke najwan sebut dan fitnah kau dlm posting ni???? aduhai, bodohnya la kau ni. posting semudah ni pun kau dungu tak reti nak paham. melatah tak tentu hala! mcm ni nak jd pembantu dsai????

well, since semua nak main kotor utk burukkan nama org lain, meh sini aku nak burukkan nama dia pulak. aku harap aku tak berdosa buat benda ni. niat aku sekadar nak bagi tahu korang siapa saiful ni yg sebenarnya!!!! drpd aku biarkan semua tertipu dgn si saiful ni, itu lagi bahaya!

aku kenal kau saiful. kenal sangat. kalau aku nak bukak satu2 cerita kau mmg teruk kau beb! kau tak ingat ke dulu kau bergaduh bertumbuk sebab berebut perempuan masa kat universiti? kau lupa ke awek kau budak indonesia yg kau dump tu? betapa baik dan sayangnya dia kat kau. last2 kau dump dia dan cari perempuan lain! itu poin pertama: saiful kaki pompuan!

skrg ni aku nak tanya kau saiful, apa sebenarnya motif kau? kenapa kau sanggup tipu orang kata najwan fitnah kau? masalah akademik kau, masalah kau kat uniten, kenapa kau nak salahkan org lain? kenapa nak salahkan najwan? hidup kau, kau la tanggung, apasal nak salahkan org lain?

dan yang paling aku pelik...najwan tak sebut nama sape2 pun dalam posting dia tu. dia mention nama najib je...kau kenal ke najib razak tu? boss kau ke?

eh silap..boss kau skrg ni rahimi osman! pewaris diari merah! kan?

saiful saiful! berubah la bro! aku kecewa la dgn kau. ingatkan skrg kau dah ok, rupanya masih gile glemer gile kuasa mcm dulu lagi.

buat DSAI, kalau tuan baca blog ini dan tuan baca komen2 ini, saksikanlah tuan, inilah dia orang yg nak berdampingan dgn tuan. kalau si saiful ni mintak nak kerja dgn tuan, saya nasihatkan janganlah amik dia! mmg punah lah keadilan dgn tuan sekali jatuh terduduk. silap2 tuan masuk jail balik nanti.

buat budak2 dsai semua, bagi tahu dsai yg saiful ni dulu pelajar uniten yg gila kuasa dan gila glemer. dia berangan dan perasan bagus. ckp nak lebat je. gaya nak macho je but seriesly, dia ni kosong je..sampah tak berguna langsung. dia ckp mmg manis, gaya mmg gentle tp itu sume hipokrti je!dia mmg pandai berlakon..

saya budak uniten dan saya simpati dgn dsai.kalau buleh saya tak nak terlibat pun dlm komen2 ni, tp bila saya tgok mangkuk ayun ni kecoh lebih dan tunjuk bagus, mmg saya tak bleh berdiam diri! saiful, berubahlah! please...

-H-

Tanpa Nama berkata...

everthing in here is going much more sucks than before!.....it prove that AIC is nothing than a platform for political survival of elitism in ANWAR IBRAHIM INNER CIRCLE......if we supported reformation is just because DSAI,reformation is nothing than DSAI political project!...but if we support reformation is just because its pure principles,it mean we demanded a progressive outlook of the new Malaysia!....what is the porpouse of AIC?.....i think its nothing than a plagiatrism of identity,everbody wants to be DSAI,rather than to share the IDEA of DSAI upon certain issue like politics,philosophy,civilization,religion,culture and economics.poor youth!..

Saiful Bukhari berkata...

Assalammualaikum,

Saya sihat dan gembira dengan kehidupan yang saya ada sekarang. Kalau nak berjumpa, saya sudi. Telephone je, kite set time n blh kene teh tarik same2 dan lauh kan apa yang tidak puas hati..

Saya ni temporary staf je.. Bulan 6ni nak masuk flying school dah.. DSAI sendiri pon tau.. Niat saya cuma membantu seorang rakan yang meminta bantuan saya.. Bukan saya yang tergila2 nak masuk pejabat DSAI.. Saya dah mual dengan politik, cukup semasa MPP dulu.. Pilot lagi best..

Saya berserah kepada tuhan.. Fitnah dan tohmahan dah jadi mcm makanan kepada saya.. Saya reda..
Saya anggap setiap dugaan adalah persiapan utk diri saya bagi menghadapi cabaran yang lebih besar pada masa akan datang..

Dan kepada saudara-saudari yang menghantar gambar2 saya menerusi e-mail kepada staf2 pejabat DSAI e.g Pak Ibrahim Yaacob dan saya tak tahu siapa lagi, terima kasih byk2 kerana mempromosikan saya.. Tak tau la tapi depan saya mereka gelak dan buat lawak, sehingga forwardkan e-mail kpd saya. Yang paling best, si penghantar tu siap buatkan e-mail adress untuk saya.. Manusia Manusia..

Sekian

Saiful Bukhari

Tanpa Nama berkata...

jangan kamu membenci sesuatu organisasi itu di sebabkan oleh segelintir individu. Anwar Ibrahim Club tidak bersalah!

Mushroom Ali berkata...

Bismillah,

Maaf Najwan, saya terpaksa lari topic dan menjawab kenyataan Tanpa Nama,

I can’t help but to agree the absurd twist of this particular post. It is to my uttermost disappointment that this blog transforms into a bath of slanders and reckless accusations.

Not only it reflects bad on AIC and on certain figures mentioned throughout this whole melee, but to the Office of Anwar Ibrahim as well.

But need I remind you, to accuse AIC as devoid of principles is not only unfounded but dumbfounded as well. Need not to tell me that ‘harsh words’ is the tool of the weak minded, but I seriously invite you, and all of you, to join us and help us built a force potent enough to absorb the effects of post-PRU12.

Still Tanpa Nama, as Evelyn put it: “I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.”

You can keep Ramayana kandas to yourself, but let’s share your vigor for an army of Reformasi.

Mushroom Ali berkata...

Dan oh ya Tanpa Nama, harus saya ingatkan bahawa blog ini, dan content asal blog ini, tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan AIC.

Mungkin kamu dah salah tembak kut.

bumilangit berkata...

hafiz,

voltaire kata "I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.”

evelyn tu sapa?

mungkin rawi lain2 tp matan sama. hehe

Mushroom Ali berkata...

oit janganlah guna nama betul aku. ape daa. Habis kerjaya aku sebagai batman.

Tanpa Nama berkata...

MUSHROOM.....i didnt mean to attack AIC personally,just like what i said before,"everthing in here is going much more sucks than before"...it mean a commentary in this post,not AIC...when i said that AIC is a plagiatrism of DSAI,it mean everybody in this organization trying to be ANWAR,not to share the pure IDEA of anwar.....yes,of course this post is nothing to do with AIC,but why everybody from AIC seems to respons upon those filthy comment on "GADIS DARI UK"?...just let it be...my suggestion to AIC is,try to be a great organization that spreads the idea of reformation,not to be a defender of DSAI.....eventually,saiful bukhari issue arouse in this post..is this person related with this topic?..is "gadis dari UK" related in this topic?.....no...those guy was never related in this post.....no need for us to debated it in this...AIC also,but i just express my concerns upon AIC has became the tools of PKR,not just like it suppose to be,share an idea of reformation regardless ideology and party identifications.......u should advice the leadership of AIC to never intended in a party identification whereas RAHIMI was a president of AIC... AIC should be a movement of idealism of reformation and progressive organization,and never treat it like a tools of PKR...if this happen,AIC is not less than a putera umno,because i see a tendency of similarity between this both organization.....please be much more rational!....consider this CRITICISM as a develop criticism....

tanpa nama

Tanpa Nama berkata...

hmmmmmm by the way mushroomm....great poem in your blog..i like it....congratulations....

yang tak dengar berkata...

I never heard any of so called AIC members really represent Anwar's mind and character as I know Anwar.

r_feev berkata...

salam reformasi..
amatlah memalukan apabila saya membaca ulasan-ulasan di dalam entri ini.. dalam kesibukan Barisan Rakyat menyusun strategi membentuk kerajaan.. kita di golongan muda masih bertelagah tentang 'si musang'.. hentikanlah perkara terkutuk ini..memalukan.. adakah kita ini semua nanti yang bakal mewarisi kepimpinan negara.. berfikiran kolot dan tidak pun terfikir untuk memberi idea-idea bernas kepada YB2 kita dalam cara-cara untuk mereka mengubah taraf kehidupan rakyat dan perubahan yang boleh dilakukan.. hentikanlah semua ini.. setakat kecoh pasal sapa lwn sapa. sapa fitnah sapa.. memang tak ubah seperti UMNO dan BN lah kita nie.. malu dan amat memalukan.. kita kononnya mengutuk UMNO dan BN kerana sikap mereka.. tapi sedikit sebanyak perangai kita dah mula terikut2.. MALU!! baru menang 5 negeri kita dah macam nie.. bertelagah tak tentu pasal.. kalu betul si saiful tu kerja dgn najib pun.. lantaklah dia.. apa dia bole buat.. kenapa kita perlu takut.. tak cukupkah kita melihat apa yang mampu dilakukan oleh kuasa rakyat dalam PRU12 yang lepas.. napa nak takut dengan najib seorang???

saya mungkin seorang dari luar uniten.. dan tidak tahu cerita sebenar. tapi apa yang sudah tu sudah.. yang penting sekarang kita sebagai anak muda harus terus memikirkan usaha dan cara untuk terus memenangi hati rakyat bagi menghadapi PRU 13 nanti.. kita perlu memikirkan cara untuk memastikan survival Barisan Rakyat dan seterusnya mampu membentuk sebuah kerajaan pusat...

Fikirkan lah.. jgn kerana 'selisih faham' ini kita semua terjerumus ke lembah kehinaan

wassalam...
http://qanunfiatdunia.blogspot.com/

yuzy berkata...

Menarik tapi childish.

Get a life.Nak berkhidmat biar ikhlas.Kecoh pehal?

Saiful,gud luck.

pekan08 berkata...

Soalan untuk Rahimi
Betul ke ini semua kamu yang tulis?
1)hahaha said... Pimpinan parti pun buat temujanji 2-3 hari advance. Sekarang DSAI dah menang macam2 orang nak jumpa,aku rasa 10 kali lebih ramai dari dulu. Kau datang walk in memang la tak boleh. lepas tu nak bising2, nampak diri sendiri yang bodoh. Kau ingat buat appoinment terus dapat jumpa ke? April 11, 2008 7:04 PM
INI BUKAN MASALAH BISING.SEKIRANYA DSAI SIBUK, SDR HANYA PERLU BAGI TAHU SAJA.TAKKAN ITU PUN JADI MASALAH? SY BOLEH TERIMA . HARI ITU SY ORG TERAKHIR KALAU DAPAT BERSALAM DAN AMBIL MASA 1 @ 2 MINIT PUN DAH CUKUP.SATU LAGI PERKATAAN 'BODOH' TAK PERLU DIGUNAKAN.BELAJAR JADI INSAN BERHEMAH.ADA BUDI BAHASA
2)hahaha said... Sani tu bkn driver die ke? Mintak appointment dengan PA bukan tanye driver bang oii!! Dan saudara ingat En Ibrahim Yaacob tu sape? Die Chief of Staff DSAI Office, orang kedua selepas DSAI.Dah la buat nak appointment pon tak tau, datang mintak kerja tapi tak mengaku. Kau ni saje nak buat kecoh la.JANGAN BUAT MALU DIRI SENDIRI BOLEH TAK?? April 13, 2008 3:43 PM
INI SATU LAGI CONTOH KES TAK PANDAI BERBUDI BAHASA.MUNGKIN SANI TU DRIVER,TAPI SDR TAU BERAPA LAMA DIA DGN DSAI? DIA ADALAH ANTARA ORANG KEPERCAYAAN .SANI DAH PESAN SUPAYA JUMPA RAHIMI.SY JUMPA.BACA ELOK2 TULISAN SY @ PERISTIWA YG BERLAKU..APA SDR INGAT SEHARI -DUA DGN DSAI DAH MULA BESAR KEPALA ?
3)pemerhati said... "Setelah berhubung beberapa kali melalui telefon dengan Sani,dia suruh ke pejabat dan buat temujanji melalui Rahimi.saya sampai dan terus jumpa Rahimi,dan beritahu hajat nak jumpa DSAI".Setahu aku, temujanji dibuat sebelum datang ke sesuatu tempat. Macam gi klinik. By appointment or walk-in. So aku rase sepatutnye BUSINESS MEN paham ape tu appointment dan ape tu walk-in. April 11, 2008 6:59 PM
PERKARA INI TAK BERBANGKIT.INI POLITIK BUKAN BISNES.KALAU NAK JADIKAN BISNES JADI MCM UMNO .SY ULANG SEKALI LAGI,KALAU TAK DIBENARKAN JUMPA HANYA PERLU BAGI TAHU.TAK PAYAH SUSAH BAWA DSAI LARI .
KALAU SEMUA DI ATAS BUKAN TULISAN SDR SILA NAFIKAN !!! KALAU TAK ADA PENAFIAN SY ANGGAP ITU SEMUA KERJA SDR.SY AKAN TAMBAH LAGI ULASAN.
-->PASAL SDR IBRAHIM YAACOB DAN DIN MERICAN SY AKAN ULAS DLM MASA SEHARI DUA LAGI.SELESAI SATU-SATU.

pekan08 berkata...

LANJUTAN DARI
http://tawanpekan.blogspot.com/2008/04/begini-kah-caranya.html

Tanpa Nama berkata...

korang nih, baru je hal kecik2 gini korang duk heboh2 dalam blog. aku yg takde blog nih pun, duk gelak jela..dengaq sorang2 belajar tahap ipt...tapi pemikiran masih jumud lagi...henti2kanlah, tak dapat satu benda nak membising satu dunia...ada je tak puas hati kan...AIC tu ape ? kelab anwar ibrahim kan, kalau dalam kelab sama2 nak cantas-mencantas..elok la kamu semua bermuhasabah diri...jangan lak nanti kalau korang duk promo AIC nih, orang duk perli kamu " oh, kelab anwar yg duk suka tikam belakang membe2 sendiri"

TAK MALU KAMU KENA KATA CAMTU?

Tanpa Nama berkata...

org melayu suke gaduh2..

Tanpa Nama berkata...

betul seperti yang saudara -H- katakan.....sebab si saiful, SDAI dah kena sekali lagi....

Tanpa Nama berkata...

semua dah terbukti.. lucu jugak baca perdebatan kat atas ni.. mcm dejavu

SOLEH berkata...

TERBUKTI SUDAH.INGAT ..SUPAYA JANGAN DIPANDANG MUDAH PENDAPAT/CADANGAN/KRITIKAN DARI DARI ORANG BAWAHAN.KITA BUKAN UMNO HIDUP UTK MENGAMPU.KRITIK BUKAN BERERTI BENCI.AMPU BUKAN BERERTI SUKA...TAPI NASI DAH JADI BUBUR.

SEMUGA DAPAT IKTIBAR...

http://tawanpekan.blogspot.com/

anwaribrahimdotcom.blogspot.com berkata...

Pak Lah dihancurkan kredibiliti oleh Tingkat 4 JPM. Anwar dihancurkan kredibiliti oleh AIC dan antaranya adalah Najwan. Najwan adalah liabiliti PKR dan PR.

anwaribrahimdotcom.blogspot.com berkata...

Ok...byk soalan tentang mcm mana org tua boleh liwat org muda? bayangkan, kakitangan Jabatan PERHILITAN menggunakan ubat pelali yang diberikan secara tembakan senapang patah untuk tewaskan gajah yang bertan-tan beratnya. Jadi, adakah kemungkinan Saiful diberikan sedatif (dadah) utk melemahkannya dan selepas itu perbuatan liwat mengambil tempat?

Dulu, diberitahu dengan yakin, 30 MP BN akan masuk PR, tetapi sekarang tinggal 4? Mana yang lain?

Sesiapa yang tgk rancangan Hujan di TV9, debat antara Mahfuz dan Aziz dengan dipengerusikan Dr. Agus (UKM) pasal kenaikan minyak, pasti terpegun dengan hujah Mahfuz yang penuh fakta dan dia buat research ttg harga minyak dan mekanisma mengekang kenaikan harga minyak utk Malaysia. Anu war ader ke ckp apa yang dia nk lakukan utk mengekang kenaikan harga minyak? Takder kan, setakat cakap kosong je. Camner rakyat nak percaya.

Kenapa baru sekarang timbul ancaman bunuh? Kenapa ancaman bunuh tidak dihebahkan selepas PRU 12 kerana ada khabar angin mengatakan Anu war adalah faktor utama pengundi muda pangkah PR? Padahal, selepas election, makin galak Anu war pegi road tour , time tuh lagilah, semua tempat dia pegi kecoh, dan kalu orang nk bunuh, dh lama upah sniper tembak dia dari jarak jauh. Kenapa selepas je Saiful buat report, dia pergi Kedutaan Turki? Takut ke? Dan kenapa sampai skrg, dlm kenyataan Anu war kepada media, dia tak cakap " Saya tak pernah buat perbuatan liwat ke atas Saiful dan in adalah tipu helah semata"? Saya cuba refer sumber media dari dua2 pihak, BN dan PR tapi takder statement ni dikeluarkan?

Kepada adik2 yang semasa reformasi masih berada di sekolah rendah, meh saya ceritakan sedikit. Gelaran Al-[ SENSOR TKO ] kepada Anu war diberikan oleh pemimpin PAS, Mat Sabu dan isu Anu war berjubur ini pernah timbul dalam Majalah Keluaran PAS, Tamadun pada 1998. Tamadun diterbitkan oleh syarikat yang sama mengeluarkan Harakah. Time artikel Mat Sabu diterbitkan, Anu war masih dalam UMNO. Nak kata Mat Sabu tipu? Mat Sabu adalah antara orang yang rapat dgn Anu war sampai jadi driver Anu war. mesti dia tahu sedikit sebnyak pasal kelakuan Anu war yang Maha geli ni. Cari, jangan tak cari majalah tuh utk baca apa yang Mat Sabu tulis pasal kegiatan Anu war Kaki Jubor. Kalu nak clear lagi, tanya sendiri kat Mat Sabu kenapa dia tulis cerita tu?


Kepada mereka yang memuja blog Najwan, riwayathayat.blogspot.com, ingin saya bertanya, kenapa post ke-3 pasal musang dikeluarkan olehnya atas arahan Pejabat Anu war (ini didakwa oleh MatKeri)? Adakah kerana Saiful ini jambu orangya dan Anu war tak mahu jambunya ini terus dikacau oleh Najwan? Saiful tinggal di sebuah kondominium mewah. Sapa yang spionsor dia? Adakah Anu war? Tak munggkin oleh konspirator BN kerana sebagai staff Anu war, Saiful semestinya akan mengesahkan dimana temnpat tinggal dia dan sbg ahli politik, takkan Anu war tak menyuruh pihak2 berkenaan utk menyiasat siap dia Saiful? Gambar yang Wan Azizah tunjuk tuh dh lama ada dalam blog najwan. Bermakna, dh lama org2 PKR tahu tentang latarbelakang Saiful dan semestinya dh diberitahu kepada Anu war. Tapi tak berhasil tindakan mereka utk singkirkan Saiful dari Pejabat Anu war. Hasilnya, Saiful telh dinaikkan pangkat oleh Anuwar, jadi PA. Adakah Anu war tolak segala tohmahan orang kuat PKR semata-mata nak melayani nafsu buasnya? Saya hanya meletakkan soalan, bukan jawapan. Fikirkan
Saya rasa smpi setakat ni dulu. Kalu sapa2 nak cabar, silakan

http://anwaribrahimdotcom.blogspot.com

FairuzHafeez berkata...

"Ok...byk soalan tentang mcm mana org tua boleh liwat org muda? bayangkan, kakitangan Jabatan PERHILITAN menggunakan ubat pelali yang diberikan secara tembakan senapang patah untuk tewaskan gajah yang bertan-tan beratnya. Jadi, adakah kemungkinan Saiful diberikan sedatif (dadah) utk melemahkannya dan selepas itu perbuatan liwat mengambil tempat?"

Okey .. saya nak tanya lagi ...
klu dah kena sedatif ... Kenapa amik masa yg lama utk report polis ? Brapa kali dia kena cucuk (kat lubang tu dan juga lubang lain) ?

Sebab tu satu suruhanjaya bebas perlu di buat. Macam dulu Mahathir kata Anwar tumbuk diri sendiri, then lepas je Suruhanjaya di Raja siasat hasilnya Otai Bekas Ketua Polis Negara yg tumbuk ?

Aku tak kata dan confirm Anwar tak salah. Tapi org yg menuduh zina/liwat ni kalau tak betul apa cerita ?

Sedia utk dibalas tembakan.

http://fairuzhafeez.com

Tanpa Nama berkata...

Can someone tell me what is the aspiation of AIC ?

Tanpa Nama berkata...

Fairuzhafiz....tunggu aje keputusan mahkamah. Jangan banyak sangat berteori. Persoalannya adakah anuar buat benda tu. Biar mahkamah yang buat keputusan. Cara mana di buat(kalaulaa betul) tak jadi persoalan. Sedatif ke, pelali ke...itu hanyalaa cara. Yang pentingnya kita nak tahu dia buat atau tak. Jangan berteori kita tunggu dan lihat ...apa kata mahkamah...dan bukan apa kata survey....Mahkamah buat keputusan berdasarkan bukti...kalau mahkamah kata tak salah....tak salahlah dia...So kita tunggu dan lihat aje. Berdoalaa semoga kebenaran akan tiba.

Tanpa Nama berkata...

KPD MAMAT YG SRUH TGU KEPUTUSAN MAHKAMAH..

KO IGT BLH CAYE KE DGN SISTEM KEHAKIMAN MALAYSIA NI??KO XTGK MCMN LINGGAM KUDA KEPANGKAN HAKIM2 TU???XKN STLH APA YG DOK KECOH,CARA PERLAKSANAAN UNDANG YG PELIK2 KO MASIH XBOLEH MENIMBANG ANTARA HAK N BATIL??HERAN AKU DGN KO NI,KESIAN PN ADA GAK.
OOOOO,PATUT LA.AKU RS AKU TAU PSL APA,KO PKAI PENIMBANG DACING LAMA TU KOT???KALAU KO STILL PKAI DACING TU,UDAH2 LA TU.JOM LA KITA BERHIJRAH...



KHAS BUAT KORANG YG DOK BERGADUH PLAK....!! ! ! ! ! ! ! ! !

KORANG NI PLAK NAMA JER TERPELAJAR,TP DH MCM BUDAK SEKOLAH RENDAH AKU TGK.
JASA XSEBERAPA,BISINGNYA JE LEBIH.KORANG NI DH XUBAH MCM umno.KORANG NK LAWAN umno NI UTK APA??UTK AMBIK ALIH KUASA AGAR KORANG DAPAT JAWATAN N KUASA??LEPAS TU RAMPAS SEGALA HAK RAKYAT SEPERTI YG umno BUAT SKRG NI.KORANG LAWAN umno,TP PERILAKU N TINDAK TANDUK KORANG SKRG NI SAMA JER DGN umno.BUKANYA KORANG BERTEKAK OR BERDEBAT BAGAIMANA CARA UTK MEMBELA RAKYAT TP SOAL PANGKAT N JAWATAN DLM PARTI YG KORANG UTAMAKAN,YG DLM OPIS PLAK TU.
SPTUTNYA SKRG KORANG YG BER'DEGREE' NI BERDEBAT SESAMA SNDR TTG CARA N USAHA BAGAIMANA NAK TURUNKAN HARGA MINYAK YG TINGGI NI,FIKIRKAN PNYELESAIAN BG PNGANGGURAN,MSLH PATI N BYK LG PERKARA YG KITA HARUS TANGANI LEBIH DR MSLH 'KERUSI PANAS' TU.
GUNUKANLAH DEGRRE YG KORNG BANGGAKN SGT TU UTK MEMBUAHKAN IDEA BERNAS BG MNGUKUHKAN PENTADBIRAN KERAJAAN PR.KALAU KORANG DOK MAIN TIKAM2 MCM NI,XMUSTAHIL KERAJAAN PR BAKAL KEHILANGAN NEGERI YG KITA MENANGI HARI INI.
SEDARLAH KAWAN2,KERAJAAN DOKONGAN KITA NI MASIH MUDA,BARU BERTATIH,SO PENGEMBELINGAN TENAGA DR SMUA PERINGKAT AHLI N PENYOKONG AMAT PENTING.REJIM paklah hadhari TU DOK TGGU JE NK HENTAM.
BUKTIKAN KPD SAHABAT2 KITA YG MASIH MENDOKONGI umno/bn BHWA 'PAKATAN RAKYAT' ADALAH WADAH YG AFDAL UTK MEMBELA SMUA RAKYAT MALAYSIA.



BUAT MAMAT SEPOL,TAUBAT LAH SEGERA.KO BLH TIPU SMUA ORG,TP IGTLAH AKAN ALLAH.

HARAP DSAI AKAN TERSELAMAT KALI INI.DUGAAN KALI INI MCM ULANGAN KES 98,SMUA ORG TAHU TU.
DLU SEMASA DSAI NK MASUK umno(HASIL DR JEMPUTAN KHAS TOKDET KALAU XSLH),SSEORANG SAHABATNYA ADA MENASIHATI.BUNYINYA LEBIH KURANG MCM NI.....
"KITA KALAU NAK CUCI TONG TAIK,BIAR LAH KITA DUDUK LUAR DARI TONG TAIK TU.TONG TAIK TU BERSIH,BADAN KITA PUN XTERPALIT TAIK SAMA"KATA SAHABATNYA.TP DSAI JAWAB"LEBIH ELOK KITA CUCI DARI DALAM,TONG TAIK TU AKAN JAUH LEBIH BERSIH."ITU RISIKO YG DSAI AMBIK.
KERANA NK PASTIKAN TONG TAIK ITU BETUL2 BERSIH,DSAI MENERIMA NASIB YG AGAK MALANG BEBERAPA HARI SBLM SUKAN KOMENWEL.
KALI NI DSAI SKALI LG BERMAIN DGN RISIKO KERANA TERUS MENYIMPAN 'ORG SURUHAN NAJIS MONGGOLIA' WALAUPUN AKU PERCAYA PASTI DIA TLH DIIGTKN STATUS N BACKGROUND MAMAT SEPOL NI.ADAKAH RISIKO YG DIAMBIL DSAI KALI NI AKAN MEMBAWA DIA KE SG BULOH SKALI LAGI???
MARI KITA DOAKAN AGAR DSAI DIJAUHKAN DARI MUSIBAH ITU.


RAHIMI,BETUL KER APA YG DI PERSOALKAN TERHADAP KO TU?
BETUL KER MCM TU LAYANAN KO?
MCM TU KER TABIAT KO?
KALAU BENDA TU XBETUL @ FITNAH @SALAH FAHAM,BAIK KO JAWAB SEGERA.PERTAHANKAN DIRI KO DGN PENJELASAN,BUKAN NK BERTEKAK OR TUDUH MENUDUH.ATASI DGN CARA PRO.JGN JD BAHAN GELAK SUKU SAKAT umno..
TP...KALAU BETUL APA YG TERTULIS KT ATAS NI,BAIK KO UBAH PERANGAI TU ATAU KO TGGU NASIB KO NANTI...BG AKU,TIADA RUANG UTK ORG YG SEBEGITU DLM PERJUANGAN RAKYAT..SO HARAP MAKLUM...


WASSALAM....

luahan dr HUZAIFAH ibnu YAMAN.
INDAHNYA BULAN...
TAKBIR. . ! ! ! !
A L L A H U A K B A R . . .!! ! !

saiful berkata...

WOW!

kompius berkata...

salam..

aku mmg kompius..mana satu yg betul??? aku tak rasa umno tu btul2 salah, pkr atau pas betul2 benar..partinya aku rasa pada dasar, memperjuangkan benda yang sama..cuma orang2nya saje yang selalu tergelincir..taksub melampau..pegang jawatan sket habis sume nak disapu..

aku suka baca bolog-bolog ni..terbuka banyak minda aku..arus perdana mmg dah korup..tapi masih kena ikut..maksud aku kena baca dan tonton tapi bukan sume utk dipercaya..baru terbuka lebih sket minda tu..dan tak akan jadi takjub dan taksub tak bertempat..

yang korang ni budak2 uniten..belaja laa dulu..takde ape yang ko belaja klau dr awal lagi jawatan yg ko sanjungkan..perjuangan takde plak seberapa..dengar ceramah tak semestinya ko berilmu..

aku sokong cadangan sorg mamat tu..korang ni kalau yer pun nak berpolitik guna kan akal minda yang Tuhan bagi tu cari penyelesaian masalah2 skrg..bukan bergaduh cari jawatan...

kalau terasa memang dari azali korg sepatutnya jadi pemimpin, dari azali jugak korg sepatutnya pikir dan tahu berapa besar tanggungjawab pemimpin dalam Islam..jgn sembahyang shj cukup, makna tersurat dan tersirat TIDAK TAHU!!!