Iklan

Rabu, Ogos 13, 2008

Tahniah Mahasiswa UiTM!

Saya ucap tahniah buat Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Teknologi Mara (MPP UiTM) atas kesedaran dan keberanian mereka dalam menyuarakan bantahan berhubung kenyataan Menteri Besar Selangor berkenaan cadangan membuka UiTM kepada golongan Bukan Bumiputera baru-baru ini.
Saya difahamkan sekitar 300 orang mengambil bahagian dalam demonstrasi di hadapan Bangunan Sultan Abdul Aziz Shah semalam. Demonstrasi yang diketuai oleh Presiden MPP UiTM, saudara Luqmann Ulhakim Mohamad Idris itu turut menyaksikan penyerahan memorandum bantahan terhadap kenyataan Menteri Besar Selangor, Abdul Khalid Ibrahim.
Inisiatif serta semangat yang wujud di kalangan mahasiswa UiTM seharusnya dijadikan contoh buat pimpinan mahasiswa institusi-institusi pengajian tinggi yang lain dalam menyuarakan pendapat serta kritikan terhadap sebarang tindakan pemerintah yang menyentuh kepentingan rakyat.
Saya mengharapkan MPP UiTM agar terus aktif berperanan sebagai jurubicara pelajar dan masyarakat bukan sahaja dalam konteks pendidikan, bahkan dalam menjuarai isu-isu sosial dan politik khususnya yang melibatkan kepentingan ramai.
Demonstrasi semalam jelas mempamerkan keterbukaan dan kematangan Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor dalam mendengar suara mahasiswa. Tindakan yang diambil oleh mahasiswa UiTM membuktikan bahawa para mahasiswa di negara ini semakin matang dan terbuka dalam menyatakan pendapat mereka.
Ini juga merupakan salah satu isyarat bahawa kongkongan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) seharusnya ditamatkan dan dimansuhkan secara menyeluruh demi mengembalikan hak dan otonomi kepada pentadbiran universiti dan mahasiswa sendiri.
Tahniah mahasiswa UiTM!

43 ulasan:

bekas pelajar berkata...

cadangan Tan Sri Khalid ini disuarakan betol-betol pada kehangatan pilihanyara kecil yang bakal diadakan di Permatang Pauh.nampak seperti ini adalah taktik politik.

kita tak bole lupa bahawa Tan Sri Khalid ialah orang PKR dan PKR bekerjasama dengan DAP dan PAS.adakah mereke telah berbincang dan sengaja memainkan isu ni bagi menarik perhation kaum melayu dan bukan melayu?

kalau kenyataan Tan Sri Khalid sengaja diutarakan dengan niat yang jahat,elok di hentikan.kalau mmg benar niat untuk memartabatkan UITM dan pelajarnya,maka boleh di bawa berbincang sekiranya UITM rasa perlu untuk berbincang mengenai perkara ini.

pemudaconcern berkata...

Betul. Cadangan Khalid yang dinyatakan seperti taktik politik untuk memancing perhatian golongan bukan bumiputra.

anti-bias berkata...

ANWAR MAKAN DI RESTORAN SALIB?

http://anwaribrahimdotcom.blogspot.com/2008/08/sambutan-hari-jadi-ke-61-anwar-di.html


Restoran Marche barangkali restoran Kristian. Tengok kepada pekerja-pekerjanya wajib memakai pakaian berlogokan 'salib'?. Persekitarannya penuh dengan lambang agama kristian itu.

Barangkali Anwar sekeluarga ingin membayangkan beliau toleransi dengan agama hingga sambutan hari jadinya pun di restoran Kristian.

Tetapi adakah sikap tolenransi ini sekadar bermuka2 atau mengambarkan identiti dirinya yang sebenar.

Imbas kembali selepas keluar penjara, Moktar Hashim, bekas banduan memilih untuk bekerja di Malaysia, walaupun beliau juga bekas pembesar dalam kerajaan Malaysia.

Tetapi Anwar tidak begitu, beliau memilih negara Kristian (UK & Amerika) sebagai tempat cari makan.

Bukan nak persoalkan tempat cari makan Anwar, tetapi sebagai bekas aktivis pejuang Islam banyak lagi negara Islam boleh beliau cari makan seperti Iran, Brunei,Mekah, Madinah, Pakistan dan sebagainya.

Tetapi Anwar memilih Amerika sebuah negara Kristian. Apatah lagi berguru pula dengan orientalis dan mengajar subjek "Muslim & Christian Understanding"

Bercakap soal makan, Anwar selalu menulis dalam blognya beliau sering makan di hotel2 terkenal di Amerika. tidak pernah beliau tulis makan di masjid.

Apatah lagi Anwar dengan bangganya menulis beliau dijemput makan malam di hotel2 terkenal amerika atas jemputan pembesar Kristian dan Yahudi.

Tidak perlu prejudis dengan Anwar dengan menanyakan soalan halalkah makanan Anwar di Hotel2 besar Amerika yang dimiliki oleh bukan Islam dan yang menjemputnya kebanyakan pembesar Yahudi Amerika.

Anwar sendiri tulis beliau dijemput makan malam bersama Cohen, Al Brihgt, Al Gore, Wolfowitz, Gershman dan lain-lain. Mereka semua ini pembesar Yahudi yang boleh minum arak.

Bermakna sambutan harijadi Anwar di restoran Marche sebagian daripada tradisi elitis Anwar di Amerika.

Soal sambutan hari jadi di restoran Kristian, adakah ikut adat Muslim? Ustaz haji, Ustaz Nik Aziz, Ustaz Nasha, Ustaz Haron Din dan lain2 aktivis gerakan Islam ikut budaya seperti Anwar pamerkan?

Soal perjuangan marhaen yang selalu Anwar sebut dalam ceramah2nya. Beliau sentiasa berjuang untuk rakyat marhaen.

Soalnya rakyat marhean tidak mampu untuk makan di restoran ekslusif seperti di Marche.

Harga makanan di restoran Marche sama dengan harga menumbangkan tiga ekor lembu..

bagi rakyat marhean, dapat tumbangkan 3 ekor lembu dan makan sambil mencangkung atas batang kelapa dengan air suam sudah cukup berpuas hati.

Apatah lagi makan secara beramai-ramai dengan lauk pauk yang hampir sama..

Mungkin rakyat marhaen tak pernah termimpi pun untuk sambut hari jadi di Marche. Mungkin hari jadipun tak pernah disambut!

Kalau ada sambutan pun, rakyat marhaen akan memanggil orang ramai untuk kenduri kesyukuran, panggil ustaz untuk baca doa dan solat hajat untuk panjangkan umur..

itu tradisi orang Melayu dan islam di Malaysia..

tetapi mungkin bukan tradisi Anwar yang sentiasa kelihatan elit di hotel2 dan restoran besar yang hanya dikelilingi oleh kaum elitis..

Itulah sikap sebenar Anwar dari menjadi TPM dan menteri Kewangan, hingga sekarang sebagai pemimpin de facto PKR..

Elitis, mementingkan kroni dan bermewah di hotel serta restoran besar..

zami berkata...

Gila kau ni anti-bias. Dah takde modal lain ke? Haha!

Jeffri berkata...

"Salam semua,
Nampaknya MB Selangor berjaya mengundang kemarahan bangsa Melayu khususnya 5000 pelajar UiTM yang berkumpul di SUK Selangor untuk protes cadangan itu. Saya rasa, MB Selangor sudah pasti tahu bahawa bukan mudah untuk melaksanakan cadangan beliau iaitu kuota 10% pelajar UiTM dibuka kepada bukan Melayu kerana penubuhan Uitm itu sendiri tertakluk kepada Perlembagaan.

Disinilah bermulanya titik tolak 'permainan' kotor beliau dengan sengaja mencadangkan cadangan yang yang sukar untuk dilaksanakan. Beliau tahu ramai yang akan marah dan akan protes. Bila terjadinya protes, maka bangsa bukan Melayu akan melihat ini sebagai 'Melayu anti bukan Melayu' kerana bersungguh-sungguh mempertahankan Uitm. Apabila terjadi sedemikian, maka akan bertambahlah bukan Melayu yang benci kepada Pak Lah dan BN.

Disinilah bermulanya penarikan bangsa-bangsa bukan Melayu untuk menentang BN/UMNO dan Pak Lah. Itulah 'permainan kotor-sentimen perkauman' yang cuba dimainkan oleh MB Selangor, mungkin atas nasihat Penasihat PKR.. Tapi yang perlu diingat, kenapa bangsa kita cepat melatah?"

youth attack berkata...

sejarah -
http://www.uitm.edu.my/uitm/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=143

latar belakang - http://www.uitm.edu.my/uitm/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=138

falsapah,misi,wawasan,objektif - http://www.uitm.edu.my/uitm/index.php?option=com_content&task=view&id=66&Itemid=139

baca dan fahami isi.kemudian barulah bole buat kita beri pandangan.ada sesetengan orang yang kurang faham tetapi mahu memberikan pendapat.

Tanpa Nama berkata...

Apehal laa bangang sangat menteri besar selangor (PKR).Dahla seorang melayu..

AnakMudaParlimenBatu berkata...

Tahniah kerana berani turun padang tapi bukan kerana diarahkan oleh atasan sudah ler....

Rakan2
Jangan Lupa layari blog saya di http://khairilazuar.wordpress.com
bagi komen setiap artikel yang saya tulis. …ada artikel baru

AnakMudaParlimenBatu berkata...

Tahniah kerana berani turun padang tapi bukan kerana diarahkan oleh atasan sudah ler....

Rakan2
Jangan Lupa layari blog saya di http://khairilazuar.wordpress.com
bagi komen setiap artikel yang saya tulis. …ada artikel baru

angah berkata...

salam..pertama aku menbaca komen anti-bias menberi komen nampak kebenggongan yer...tak der modal lain ker..aku nie sering berkunjung ke rumah DSAI mlm jumaat utk menbaca yasin dan solat berjemaah..aduh hai..korang fikirlah sendiri cam mana peribadian DSAI...

kedua ..back to topic...aku rasa cadangan MB selangor hanya utk menberi persaingan sehat kepada student2 uitm..salah ker?pelik gak..di mane student uitm ni semasa perlaksanaan math dan sains di dlm bahasa inggeris??itu bagi aku lebih menbebankan student2 melayu..ini yg harus di perjuangan dulu...

yg menulis berkata...

MB Khalid...bile canang kat rakyat pasal "idea" die yg bengong tuh wah bukan maen senang cakap sampai xyah tgk teks pon...tp bile da kne fire ngan rakyat (orang melayu) soh mintak maap tarik balik kenyataan, tergagap-gagap baca teks...tp still nk teroskan gak idea bangang tuh...aduih bangsat nyer pemimpin melayu aku...

Petanda yang semakin jelas di S'gor

Tanpa Nama berkata...

hahaha...najwan2 xyah laa nk ckp mahasiswa UITM tuh matanglah terbukalah semata2 nk cover kesalahan pemimpin bangang ko tuh, da terang lg bersuluh...

kelaka doh penyokong totok PKR neh
haih najwan2...

Tanpa Nama berkata...

My, my anti bias. Kau ni betul-betul bias. Dahlah bias, jumud pulak tu.

DSAI pergi makan je pun. Itupun di belanja dek orang. Takkanlah dia nak tolak orang dah pelawa. Kebetulan orang tu belanja kat situ dia pergi aje le. Kalau dia di belanja kat Warung Wak Dol pekena teh Tongkat Ali atau pekena kopi cap kapal Api yang betul betul Kaww tu, aku rasa DSAI akan pergi juga. Kalau kau nak pertikaikan DSAI pergi tempat makan kepunyaan orang kafir, apa kau ingat McDonald, Kentucky, Burger King, TGI Fridays dan yang seangkatan dengannya tu Muslim punya ke? Melambak je aku tengok orang Melayu makan kat tempat macam gitu. Kenapa kau tak sibuk?

Sebab lambang salib tu kau kecoh yer? Come on lah beb itu logo atau corak hiasan je atau tak silap aku itu bendera Switzerland. Kot kot kedai itu franchaise asalnya dari Swiss, dan dia orang ambil bendera Swiss jadi trademark sebab banggakan negara mereka, apa salah ke? Get reallah man...

Lainlah kalau DSAI pergi masuk gereja dan sembahyang melutut depan salib, haa.. time tu baru lah kau boleh buat bising. Aisey man .. orang pemikiran macam kau ni patut dah pupus dah zaman sebelum merdeka lagi ...

bruhaha berkata...

Kenapa nak kecoh tentang perkara UITM ni? Tak payah kecohlah. Kalau dibenarkanpun non Bumi ke UITM, depa tak hingin lah... Lebih baik depa pergi TAR college ke atau UTAR atau ke kolej kolej swasta yang melambak di seluruh negara. Mereka pun tahu kalau depa masuk UITM mereka akan tetap di hadapan, tak de persaingan langsung...

Tanpa Nama berkata...

Bruhaha.
Nampak macam ko nak hina sangat bangsa melayu..ko ingat ko sape??

a9 berkata...

first look at it dah terasa ni memang confirm keje jentera bee end..
apa nak jadi tah ngan malaysiaku.......

Mr Green berkata...

makan kat restoran kristian tak semesti kita beriman dengan kristian...

anti bias....elok masuk UITM balik belajar dengan pelajar pelajar tajaan umno tu...

oh lupa..bukankah mahasiswa UITM dipegunakan oleh UMNO/BN masa kempen?

Mr Green berkata...

TV3 jam 0130 ptg

Prof Khoo menyatakan bahawa semasa pemerintahan UMNO-BN, UiTM telah dibuka kepada bukan bumiputra seramai 200 orang.

Tetapi ia tidak mendapat sambutan dari kaum bukan bumiputra kerana mungkin mereka tidak selesa belajar di Universiti tersebut.

Tetapi bila PR memerintah, timbul penentangan tentang cadangan memberi peluang warga bukan bumiputra belajar disitu.

Tanpa Nama berkata...

Kalau tak nak bangsa Melayu dihina, then buatlah perangai elok elok sikit. Jangan le sikit sikit tunjuk "macho" tapi tak bertempat. Ikut emosi tapi tak sedar diri diperalat oleh golongan tertentu.

Lagipun apa nak kecoh bukan bumiputera belajar di UITM. Sedangkan dah memang ada pun dilaporkan dua orang pelajar Cina bukan Muslim pernah belajar di UITM (baca Malaysiakini). Tak semak rekod ke orang UITM ni? Glabah je lebih ....

Jeffri berkata...

Saya yakin pelajar-pelajar UiTM buat perarakan tersebut bukan atas arahan sesiapa melainkan hanya atas keinginan sendiri yang timbul akibat ketidakpuashatian terhadap cadangan TS Khalid Ibrahim. Beliau sepatutnya tidak perlu mengungkitkan hal itu kerana sebelum ini tidak ada masalah dengan kuota UiTM. Cuma beliau yang cuba mensensasikan untuk menarik perhatian bangsa bukan Melayu supaya tertarik dengan PKR ynag kononnya perihatin terhadap semua bangsa. Itu semua hanya mainan politik menjelang pilihanraya kecil Permatang Pauh...

kaSih.CinTa.GadiS berkata...

yang peliknya,
berarak 300 org jek
tp dlm tv,paper sume dok ckp
5000 pelajar UiTM berarak...
pelik btol aku
btol ke bkn ats arahan nie??
masa JPA nk naikkan kuota utk non-bumi
xde plak student nk b'arak?
pakLah xde plak kutuk2..

Gerakan Anti-PKR berkata...

dulu masa gap belajar agama, gap masih ingat lagi akan satu pesanan penting arwah dato ishak baharom mengenai masalah utama umat setelah kewafatan rasulullah saw. arwah dato ishak baharom menyampaikan satu kuliah selama hampir 4 jam mengupas isu gerakan ar-riddah atau dalam bahasa melayunya gerakan murtad.




tatkala kewafatan rasulullah saw, saidina abu bakar as siddiq telah diuji oleh ALLAH SWT dengan pemurtadan secara besar-besaran oleh puak2 munafikin yang berjaya memainkan isu 'nabi sudah tiada maka bolehlah kita kembali ke agama asal'. justifikasi ini dimainkan dengan begitu agresif sehingga ia sedikit sebanyak telah mengugat akidah hampir separuh umat2 islam mekah dan madinah ketika itu. apatah lagi umat islam yang agak jauh kedudukan georafinya dari pusat pentadbiran islam.




seperti yang kita ketahui saidina abu bakar berjaya mengatasi masalah gerakan ar-riddah ini hingga kebanyakan daripada umat yang hampir tergelincir imannya berjaya dipulihkan.




murtad sentiasa ada dalam sejarah umat islam. pernah didalam sejarah seorang pemerintah kesultanan islam di india telah memperkenalkan AGAMA BARU iaitu DIN ILLAHI iaitu gabungan islam,hindu,kristus dll dan dijadikan satu modul agama baru.




sabtu lepas dog council..err sori bar council telah mengatur satu forum 'PELUK ISLAM' yang membincangkan permaslahan keluarga bekas2 penganut islam bilamana isu penganut islam tersebut meninggal dunia atau bercerai.




tok karut yang berani buat forum ini adalah hajah ambiga iaitu seorang ustazah bertauliah dari penganut protestan islam PKR.




bapak angkat kepada ustazah ambiga ini adalah anwar ibrahim, yang telah memberi lampu hijau untuk seorang anak hindu bermuzakarah tentang islam. BENAR anak indu mengulas tentang islam dan bila anak indu boleh berbicara tentang islam kepetahannya seperti hasbullah awang bercerita tentang bola sepak !




hari jumaat lepas FATHER anwar telah memberi blessing kepada anak hindu ini untuk meneruskan forum tersebut. hari ini zulkifli nordin telah dipertikaikan keislamannya oleh adik kandung kassim ahmad iaitu syed husin ali aka husin sosialis !




zul4kulim telah dihenyak 3 penjuru oleh abuya2 islam protestan dan sumbangan demonstrasi zul4kulim akan dibawa ke mesyuarat GEREJA ISLAM PKR yang akan menyoal siasat kenapa zul4kulim begitu bernafsu untuk memperjuangkan islam.




mengikut father syed husin, zul4kulim akan disoal siasat oleh penyiasat terkenal GEREJA ISLAM PKR iaitu mursyidul am PKR r sivarasa dan hj dr xavier.




begitulah sesatnya akidah zul4kulim hingga terpaksa menanggung dosa hanya kerana mempertahankan pegangan nya.




mungkin zul4kulim diminta oleh majlis gereja islam PKR untuk memohon ampun pada father anwar pada hari ahad nanti di gereja melayu seksyen 16 PJ atau minum sahaja seteguk holy water bagi menyucikan dosa. hallelujah........maka tumbanglah akhirnya satu-satunya hero ISLAM yang tinggal dalam PKR.




hhmmm....lina joy pasti tersenyum tatkala father anwar akhirnya menyebelahi beliau ! kepada pas........teruskanlah kerjasama anda dengan gereja islam PKR kerana permainan politik lebih penting daripada akidah. ya pas benar katamu, undi lebih penting !


Gerakan Anti-PKR

Tanpa Nama berkata...

tahu kah anda?

orang melayu telah dijajah, dihina, disiksa dan didiskriminasi selama 446 tahun 7 hari 13 jam!!!

semasa itu tanah melayu dijajah oleh portugis, belanda, jepun, british. orang cina mendapat tempat di hati british untuk sama2 memajukan malaya. awal 1950, lebih 50% kakitangan kerajaan adalah cina.

orang melayu baru 50 tahun hendak merasa kekayaan tanah sendiri. namun ada jugak oarang melayu sendiri ingin dijajah semula. memikirkan melayu sudah cukup bersedia bersaing dengan caayaanun.

syabas pengkhianat...

Tanpa Nama berkata...

Geli hati aku nengok bdak-bdak UITM berdemo konon memprotes cadangan utk membuka kuota 10% kemasukan pelajar non bumi kedalam UITM. Geli hati tu bukan apa...

Satu mereka ni tak sedar yang sebenarnya mereka ni peralatkan. Sanggup tuang kelas semata-mata nak berdemo. Kedua, kata demo marahkan cadangan membuka 10% kuota tu, tapi aku tengok dalam TV masa berdemo ramai je yang boleh tergelak, tersenyum tak ubah macam si Shitfull dulu. Marah bdak UITM macam gini yea? Ketiga bdak-bdak UITM ni apalah takut kebenda sangat dengan kemasukan 10% non Bumi tu? Kata UITM nak jadi world class universiti. Tapi baru cadang nak bawa masuk, I repeat baru cadang... dah mengamuk tak hingat dunia. World class kebendenya ni? Alahai... kalau macam gini le tak payahkan non Bumi, aku yang bumi nipun mahu pikir dua kali nak masuk UITM.

Ahmad Fadhil Zhafri berkata...

berdasarkan kajian saya terhadap pencapaian student UiTM di bandingkan dengan motto UiTM sebagai world class university, we are too far to achieve that status. It has been discussed further in many blogs particularly other races' blogs, they voiced up their concern over the quality of students produced by UiTM. In those days they admitted that they have the quality but now, they are concern because the funds used to built up the facilities are partially theirs, from the tax that they pay. To some extend, they have to bear the taunts, anger by these so-called Malay fighter. Is it wrong for them to express their concern on how to develop fellow students studying in UiTM?

Those who involved in the demonstration yesterday are those IMHO hearing things bluntly without knowing what is happening around them. we must learn to differentiate as well as mix around with other races. This is what happen when u have been mixing with people of the same race, u dont know what is the outer world look like. I strongly hold on the motto UiTM World Class University, and here I am, I think outside the box and look at most perspectives in a broad way.

Again, wake up UiTM students. U still want to live in ur own world of fantasy? Whereby we are not even have the competitive advantages amidst other U. Wake up my brothers and sisters, from ur UiTM Alumni members.

Tanpa Nama berkata...

UiTM Students sudah bangun wahai Saudara Fadhil Zhafri. Politik cauvinism yang dibawa oleh DAP dan meresap masuk dalam PKR ini tidak dapat diterima oleh kebanyakan orang Melayu. Semua pelajar turun dengan hati terbuka tanpa dipaksa.
Sebagai alumni UiTM, saya sokong tindakan MPP UiTM dan pelajar generasi baru yang masih tahu kenang hati budi serta sedar tentang sejarah sebenar Malaysia sebelum dan selepas ini. Syabas kepada anda!

Minggu depan cuti mid term. InshaAllah Alumni UiTM akan turut serta. Khalid memang tak tahu apa yang dikatakannya. Jika dia tahu, dia sudah tentu faham bahawa UiTM dibawah akta 153 Hak Istimewa orang2 Melayu.

Tanpa Nama berkata...

PAKATAN RAKYAT???HAAKKTUIH

Tanpa Nama berkata...

Blogger Ahmad Fadhil Zhafri

MUNG NI MELAYU BENGONG

Tanpa Nama berkata...

Parti keadilan rakyat dah boleh ditukar kepada parti liwat rakyat

Tanpa Nama berkata...

haha parti liwat rakyat

Tanpa Nama berkata...

jilat jilat jangan tak jilat!!

jubor! jubor! tonggenglah jubor!!

wweeeeeeeeeeeh pukeymak PKR BABIIY!!!

KO BOLEH PEGI MAMPOSSS DENGAN AMALAN MURTAD YANG DIPERJUANGKAN KORANG!! KREEEKK PTUUIKKHHH!!!

-Kekuatan UMNO Putera

saynotoUMNO berkata...

Hui mak oiii ! Bestnya bahasa bdak UMNO kat atas ni. Macam ni nak harap orang lain join UMNO ? PIIIRRRAAHHH !

Tanpa Nama berkata...

engko diamlah saynotoumno! Ko layak masok PKR kominis tuh! Kalu aku presiden UMNO pun aku xkan amik oang cam ko! HAHAHAHAHAHAHAHAAA!!! KIH!KIH!KIH!!

-Kekuatan UMNO Putera

Tanpa Nama berkata...

Kau nak jadi presiden UMNO? Baguslah. Memang layakpun. UMNO memang parti utk orang bodoh macam kau! HAHAHAHAHAHAAH !

ashira berkata...

teruknye perangai "kekuatan umno putera"..spjg sy bc komen..xpernah keluar pkataan yg baik2 dr die.. utk pngetahuan apa2 parti pon dkendalikan oleh manusia..& manusia ada nafsu (yg baik & yg buruk)..sume pun bl dh jd org atasan akn ade nafsu utk mengkayakan diri msg2 & kaum kerabatnya..x kira parti mn pun..cm bpada2 la jgn smp rakyat tsisih dlm negara sendiri..

apa2pun parti yg memerintah..perintahla negara dgn adil..jgn korup..kte di malaysia bbilang bangsa...

lg 1, sbgi org melayu & ISLAM..ayat yg dgunakan utk menulis atau bkata2 haruslah ayat yg baik2..jgn mbuta tuli gelar org lain dgn pkataan yg hina..smoga semua yg kte ckp tdk dtg blk pd diri kita & kturunan kita..amin..

Tanpa Nama berkata...

bbdak uitm tuh ponteng class ke mse berarak tue.

Ahmad Fadhil Zhafri berkata...

Thank you for all the harsh words thrown against me. That really shows how u guys think. Cannot accept criticism? Too bad..... No wonder we are left faraway behind. Because of the existence of narrow minded brats like you.

Mercedes_Freak berkata...

We hardly hear UiTM students represent their university in a world recognized conference, even me myself never got the chance. Not until I met this visiting professor, a friend of my lecturer from a university in Denver during my degree course at UiTM Perlis. He asked members of the class why were they quiet when he asked them question. The moment I stood up and answering to his question he said that this is how a university student should act.

To UiTM students, open up ur mind and start knowing people around you. No harm trying guys. It is fun and it helps u a lot when obtaining information for your project paper, I usually obtained some information from this visiting professor that I find it very helpful and informative and also guidance from my supportive lecturers. Once again, I am proud to be a UiTM student but the successfulness of the university lies on the rebuttals made by the people around them.

Mercedes_Freak berkata...

To all UiTM students, take this as a challenge for us to move ahead. We have been left far away behind. Sometimes, I have to bear the teases and taunts thrown to me about UiTM. A university that use English as their medium of learning but not even 10% of their students can converse very fluently in English. I personally said that I am ashamed to this. BEL100 is the basic English to help students to kick start to improve their proficiency in English followed by BEL200 & BEL250, but the result? I must say that they are still incapable to compete with other students from universities around Malaysia.

Yes, we may have tonnes of big shot conglomerate graduated from UiTM but do we have the character to be in par like them? Come on my friends, I love UiTM and I wont tolerate over this issue, but have we ever thought why until today we cant compete with other graduates? Communication skills are still lacking amongst students. They prefer to use their mother tongue rather than take the challenge to speak in English. This is where other races beat us, they force themselves to speak although it sounds terrible but the effort is there and they are not ashame for that. I am standing up as a graduate from UiTM but managed to benchmark myself amidst others, because I want to improve my communication skills and I was once left alone by my friends merely because I use English as my mode of communication.

To all my UiTM friends, it is about time for us to move ahead and put our university in par with other universities throughout the world. The world class university, a motto for UiTM was formed merely to inject awareness and concern amongst students to be a competitive and robust race in par with other races. Thus, let us work hand in hand to help these students to force themselves to be amidst other students from well known universities. We have to accept this reality because in working life, companies are not that keen to recruit UiTM students not because being a university that helped the Malays but their communication skills and knowledge is not up to their standard & Alhamdulillah, with all the effort put by me, I managed to get myself a job at an emerging company and I am proudly said that I am from UiTM using all the skills and capability given by fellow lecturers.

Wake up my friends....take this as a constructive criticisme from a proud UiTM Students. 2001-2004 Diploma In Business Studies (UiTM Johor) & 2005-2007 BBA Human Resource Management. Wake up my friends and let us help our brothers and sisters at UiTM and put them in par with others.

Mercedes_Freak berkata...

It is an ongoing process bro. I have interviewed quite a number of UiTM graduates and they frustrated me bro. I am expecting that they have all the confidence and excellent communication skills but what did I see, most of them cant even answer simple English question, although they can speak but they are on the dangerous side bro, they are prone to either be accepted in working life or vice versa.

Fill in the blank for a start bro? My former lecturer (UiTM) said that in order for students to improve their English is to communicate it everyday and not merely learn for the sake to pass the final exam by filling in the blanks. I am a product of UiTM and what I can see is that most UiTM students they are facing this symptom called Inferiority Complex, in other words, no self confidence when being put amidst others and thinking they are posers, showing off and arrogant wihout even knowing the person. I have been there and done that bro.

In fact the title world class university, our university maybe recognized by Harvard but only the syllabus not the students. I got this information from a friend of mine, studying in USA. UiTM education syllabus is recognized by Harvard but the quality of the students, I would like to share with you my research paper that I have done for my Research Methodology paper. The research is about UiTM As World Class University vs Quality of Students. 80% of lecturers said that legally UiTM has been recognized internationally but the students are yet to be called a world class students as they dun have the extra Q. And my research paper revealed that some facilities at UiTM are not up to the standard as a world class university based on the questionnaire answered by lecturers.

Some lecturers were frustrated over the quality of the students that they developed. Some succeeded with flying colors and some did not make it through. I dun blame the university but the students, majority lecturers at UiTM said that 90% of UiTM students have attitude problems and if they dont change, they will left further behind. Some lecturers even once told me, why should I pursue my degree here whereby with the knowledge and fluency that I have I can actually go well known international university but I decided to choose UiTM because I want to help my friends, and some of them made it through and some of them are egoistic and arrogant, I have seen that.

These are some point of view given by UiTM lecturers and they are all senior lecturers. Even the visiting professor from Denver also addressed the same concern, he said that UiTM students are passive and non active. So to all ex-UiTMs it is time for us to go back there and give our bros and sis moral support and at the same time too prepare them to be competitive.

Mercedes_Freak berkata...

Mahasiswa bangkit dari kubur
Dilulus terbit pada Wednesday, August 13 @ 15:30:00 MYT oleh reformis


Oleh hermansamsudeen

"


Saya tertarik dengan penulisan Ust. Idris yang saya kira ada benarnya. Kisah kebangkitan 5000 mahasiswa UiTM yang membantah kenyataan Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim benar-benar diluar jangkaan. Saya juga tidak bersetuju terhadap kenyataan itu. Tetapi tak perlulah dihuraikan disini, kerana saya lebih suka memfokuskan pada kebangkitan Mahasiswa UiTM yang saya kira agak misteri.

Seingat saya, gerakan lantang mahasiswa UiTM telah lama dikuburkan oleh Pengerusi Umno Cawangan UiTM iaitu, Ibrahim Abu Shah. Selepas sahaja beliau menjadi Naib Canselor maka bermulalah regim Umno yang sebenarnya.




Pada awal 2001 Ibrahim Abu Shah menukar dasar berpersatuan di kalangan Pelajar UiTM dimana semua persatuan yang mengunakan nama Agama seperti Islam dan Bangsa seperti Melayu diharamkan. Dengan itu semua persatuan seperti Persatuan Mahasiswa Islam, PKPIM dan Gabungan Pelajar Melayu diharamkan ketika itu.


Gerakan mahasiswa ditekan dan dilarang untuk bersuara. Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajarnya pula di tapis. Semua dekan tidak dibenarkan menyokong permohonan bertanding bagi mana-mana mahasiswa yang lantang menentang dasar Universiti dan Kerajaan BN.

Mahasiswa dilarang membaca akhbar pembangkang atau mendengar kaset ceramah pembangkang. Mahasiswa tidak dibenarkan mengeluarkan sebarang kenyataan atau membuat pengucapan awam.

Bekas Presiden Majlis Perwakilan Pelajar UiTM, Khairul Rizal Arshad pernah dihukum kerana membaca khutbah jumaat, walhal beliau telah diberikan laluan sebagai pemimpin pelajar oleh Pusat Islam. Difahamkan bahawa selepas itu pengarah Pusat Islam turut diberikan amaran Keras.

Mahasiswa juga dilarang menunjukan sokongan atau bantu parti pembangkang. Tapi setiap kali sesi pemilihan Umno, Mahasiswa UiTM akan diheret untuk menjadi petugas bagi menguruskan peti-peti undi pemilihan.

Zaman gelap Mahasiswa UiTM berterusan, tidak ada lagi mahasiswa UiTM yang dibenarkan tampil menjadi juru bicara mahasiswa. Yang ada hanyalah pemimpin Mahasiswa yang lesu dan sekadar menyalak bila disuruh oleh tuannya, iaitu Ibrahim Abu Shah yang menjadi penyokong kuat Umno.

Dalam isu membuka 10 peratus kuota bukan Melayu dalam UiTM oleh Khalid Ibrahim ini, akhirnya Mahasiswa dikerahkan juga. Mereka dikerahkan secara tiba-tiba untuk menunjukkan begitu Melayunya universiti ini. Walhal suatu ketika dahulu Ibrahim Abu Shah pernah mematikan organisasi anak-anak Melayu hingga menyebabkan kepimpinan organisasi Melayu peringkat nasional diwarisi oleh graduan dari Universiti lain.

Selain itu, Universiti ini juga menekankan penggunaan Bahasa Inggeris dalam penulisan tesis, peperiksaan dan kebanyakkan mata pelajaran. Tujuannya adalah untuk memastikan anak Melayu dapat menguasai bahasa Inggeris, tapi akhirnya mereka lupa untuk daulatkan Bahasa Melayu di Universiti yang mengagungkan Bangsa Melayu ini. Sewajarnya agenda mendaulatkan Melayu bermula dari Universiti ini, dunia pendidikannya haruslah diwarnai dengan citra Melayu. Universiti ini wajar menjadi peneraju bagi penterjemahan ilmu-ilmu dalam bahasa Inggeris ke bahasa Melayu sebagai mana Universiti-Universiti Jepun berjaya memartabatkan Bahasa Jepun sebagai bahasa pengantar dalam bidang Ilmiah.

Tindakan konservatif Ibrahim Abu Shah dalam usaha menaikkan imej Melayu sebenarnya gagal.

Tidak cukup memanjat gunung Everest dan melahirkan banyak pakar sedangkan kualiti sebahagian besar graduannya gagal dalam aspek moral.

Pelacuran, dadah dan juga gejala sosial menjadi sebahagian dari silibus dunia akademiknya. Ramai Mahasiswa UiTM yang tinggal diluar kampus hanyut dan tidak dapat dikawal oleh Ibrahim Abu Shah. Malah beliau saban tahun membenarkan konsert-konsert yang tiada unsur akademik diadakan bagi meraih populariti sebagai Universiti yang hebat dalam semua hal!

Penumpuan gerakan mahasiswa terhadap isu-isu besar masyarakat sekelilingnya mati dan tertanam dengan semangat yang kian layu.

Kehadiran semula mereka melalui demontrasi di hadapan SUK Selangor jelas menunjukan kelonglaian itu, hingga ada juga mahasiswa yang boleh ketawa dan buat lawak bodoh sebagai hiburan semasa sesi demontrasi itu. Ini berlaku kerana mereka dipaksa untuk berdemontrasi dan mereka pun sebenar tidak faham isu yang diperjuangan sebagaimana apa yang difikirkan oleh Presiden mereka, Luqmanul Hakim Mohamad Idris.

Apa yang pasti, kenyataan Khalid Ibrahim itu berjaya membangkitkan mereka dari ‘kubur’ keramat di seksyen 1, Shah Alam itu.

Saya juga difahamkan bahawa sebenarnya mereka juga lupa nak mohon permit. Nasib baiklah FRU tak datang, kalau tidak bertempiaran lari budak-budak ini meninggalkan presidennya.

Walau apa pun, tahniahlah kerana berjaya menjadi hero buat seketika. Tapi kalau nak lagi hebat lagi, marilah turun berdemontrasi membantah kenaikan harga minyak yang turut membebankan Mak Ayah anda semua.

Mercedes_Freak berkata...

im proud to say that im with MB Selangor regarding this whole non-bumi entering the UiTM thingy...
it is only 10% for the love of god!
why are we being soooo afraid of challenges.we were always surrounded with the malays,why cant we learn new things from them.
why are we being sooo defensive about this whole article 153.its 'termaktub',nobody can change that.
we need the non-bumi to move foward.
we need them so we can challenge our mind.
we need them to explore new knowledge.
we need them!
DONT YOU GET IT?
otherwise we MALAYS will always be left behind.trust me

Mercedes_Freak berkata...

Lecturer aku pernah cakap yang student UiTM nie bodoh sombong. Dah lar belajar dapat subsidi tapi malas, mandom, bila compare ngan U lain melenting. Dier x student UiTM FYI and pursued his masters in UK and there he said that when having other ethnics around ur circle, u will stand up and compete with them. In UiTM, although we compete amongst others, but it is not fun because everybody take the short cut to compete, how??? fanning and air conditioning the lecturers. I see the trends for 5 years gang, assignment copy and paste as opposed to students from other university (although some did the same thing but not as immense as UiTM). And then, they feel they are the greatest being a world class university, a friend of mine asked me what is so classy about this university? I see a bunch of narrow minded spoil brats in the house. Students at UiTM were pampered too much by the VC over his statement of a world class university. I admit that UiTM is the only asset that we have now, but with the mentality of Malays studying in there, I am sorry I have to say this, they are narrow minded, take things for granted that they are guaranteed a work placement after graduation, hello u need to have an extra Q for that.

This is my thoughts. I think it is time for us to open our eyes widely and see how big is this world and let us compete with other ethnics so that u will know, the quality of 4 flat that u achieved with the quality of 4 flat achieved by others. WAKE UP UiTM STUDENTS!