Iklan

Rabu, Julai 09, 2008

Qazaf Buat "Sang Musang"

Polemik mubahalah yang dikumandangkan SS Dr. Asri Zainul Abidin beberapa hari lalu saya kira sengaja diulangputar oleh bajingan Umno untuk membangkit sentimen Melayu-Islam seputar isu yang melibatkan Anwar Ibrahim.
Pagi tadi, atas nasihat ulama' dan peguam, Anwar memfailkan tuntutan qazaf atas "sang musang" (barangkali saya jijik untuk menyebut namanya!). Kupasan peguam Kamar Ainiah Kamaruzaman berkaitan hal ini cukup mengesankan.
"Dalam Islam, lelaki yang dituduh (melakukan liwat) adalah tidak bersalah. Siapa yang menuduhnya harus membawa saksi, bukannya seseorang (yang dituduh) untuk bersumpah sebab sumpah adalah sebahagian daripada pembuktian. (Bersumpah) ini bukan untuk beliau (Anwar) membuktikan bahawa beliau tidak bersalah. (Tetapi) ini adalah untuk penuduh untuk membuktikan beliau bersalah," jelasnya kepada Malaysiakini.
Nah! Sentimen apa lagi yang bakal dilagukan?

13 ulasan:

AnakMudaParlimenBatu berkata...

Waktu ini kita dapat belajar bermacam sabitan dalam Islam, contohnya yang terbaru ini, QAZAF. Sepatutnya kes yang melibatkan orang yang beragama Islam yang sebegini zina atau liwat patut diadili di Mahkamah Syariah dan sepatutnya Mahkamah Tinggi tidak boleh lawan keputusan Mahkamah syariah, kalau tak Mahkamah syariah semacam tiada fungsi.


Rakan2
Jangan Lupa layari blog saya di http://khairilazuar.wordpress.com
bagi komen setiap artikel yang saya tulis. …ada artikel baru

Tanpa Nama berkata...

Hmmm..anwar memperjuangkan malaysian malaysia..patutlaa,perhimpunan xde sambutan.Setakat nak kuasa jer anwar tu

Tanpa Nama berkata...

drp umno sekarang memperjuangkan apa?perhimpunan umno lagilah 2 tiga kerat je. dgr pun bosan sampai terlena org dibuatnya. musang ni mmg nak kena. ada kawan bapak aku.. seorang doctor yg pakar dlm psychology.. dia tgk air muka n body language si musang ni dlm paper pun dia dah dapat syak yg something is not right with this boy.

nadzri berkata...

Kedua-dua Saiful & Anwar elok bersumpah.

http://nadzrikamsin.blogspot.com/

Syahir the Owl berkata...

Hidop Najib! Hidop KJ! KJ Prime Minister Jun 2010! hahahhaahhaa!!!
Wahai kawan2 UMNO, mari kita rummpak itu harta khazanah Malaysia! Kaut! Kaut! kaut! Money! Money! Money! hahahaha!!

Syahir the Owl berkata...

Sabelum kita bungkus, mari kita rummpak dan ANGGKAT harta negara masok peti besi kita!! hahaha! Kita kumpul duit setinggi bangunan KLCC dan kita kan hidop 70 keturunan hahahaha!!!

Observer berkata...

Pemilik Blog ini ;

Gemar berkhayal : Membayangkan diri dia sebagai PA Anu war jubor

Tidur : Ganti Pak Lah

Makan : Makan 'Pisang' Anu war ?

Antara bacaan kegemaran ialah buku-buku yang segar dan kritis? (Aku nampak makin bangang, ada la)

Romantis dan obses dengan cinta (mungkin mengharapkan cinta Anu war?)

littlemuffins berkata...

Salam ..

Well done with your views and issues put forward :)

-the blogging mommy-

Tanpa Nama berkata...

Observer, I agreed with you.

Najwan (your real name, correct?) please get up from your deep sleep!

You are trying too hard to be seen as a close Anwar ally, but you are nothing in his eyes.

(in fact Saiful got the nod ahead of you...is he 'jambu'er than you?

In one of your postings back then, you wrote something about your meeting with your close friends, stating that you all discussed in great length (3 hours!) about DEB.

In the end, you all reached the concensus of DEB need to be scrapped in favour of a new economic reform.

What the hell? You don't even stated the weaknesses dan advantages of DEB, yet you all reached the final concencus? How come?

You know, I once convened a meeting with 5 of my friends. We talked at great length about the economic condition of America, how Russia should reform their economy.

And we also talked about Greeks civilisation, current breakthrough in physics, bio-technology...hell what a genius we are!

(the meeting did took place, but we just talked about football...haha!)

dinx berkata...

Setuju dengan Observer jugak.. Banyak sangat berangan dan terlampau nak sangat dekat Anwar ke..Yang pasal sumpah tu bukan orang suruh sebab apa, sekurang2nya dengan bersumpah, ia dapat meredakan sedikit keadaan sekarang yang mana kecoh orang membuat spekulasi semua..Kalau betul tak salah bukan susah sangat pun nak bersumpah, dah kalau kelam kabut macam tu, orang lain pun dah fikir lain..

dinx berkata...

Setuju dengan Observer jugak.. Banyak sangat berangan dan terlampau nak sangat dekat Anwar ke..Yang pasal sumpah tu bukan orang suruh sebab apa, sekurang2nya dengan bersumpah, ia dapat meredakan sedikit keadaan sekarang yang mana kecoh orang membuat spekulasi semua..Kalau betul tak salah bukan susah sangat pun nak bersumpah, dah kalau kelam kabut macam tu, orang lain pun dah fikir lain..

Syahir the Owl berkata...

jangan kata kat Najwan camtu korang. Aku kenal Najwan walaupun aku orang UMNO (reform).

Tanpa Nama berkata...

najib dah bersumpah dgn nama allah xjumpe altantuya...anwar bila lagi nak bersumpah??