Iklan

Selasa, Julai 08, 2008

Polemik Mubahalah


Pemuka-pemuka Umno mulai lantang membangkit perihal mubahalah sebaik gesaan dibuat oleh Mufti Perlis, SS Dr. Asri Zainul Abidin baru-baru ini. Cukup aneh apabila beberapa kerat pimpinan Umno bercakap seolah-olah arif agama dan celik Al-Quran!
Najib Razak -- yang mana beberapa hari sudah cukup celaru dalam beberapa siri kenyataannya -- semalam membidas Anwar Ibrahim sambil menyifatkannya berdolak-dalik dalam isu mubahalah. Barangkali Najib sendiri wajar bersumpah atas nama Allah "bahawa saya tidak pernah bertemu dan meniduri Altantuya Shaariibuu!"
Saya melihat isu mubahalah ini mulai jadi mainan politik beberapa kerat pimpinan Umno. "Sang musang" juga tak ketinggalan mengikut rentak ini dan kelihatan cukup teruja menyuarakan cabaran atas nama agama, kononnya untuk menegak hak.
Isu mubahalah sewajarnya dilandaskan atas syari'at dan hukum. Saranan Mufti Perak, SS Harussani Zakaria dan bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Hashim Yahaya sewajarnya direnungi dan difahami dengan cermat.
Mubahalah, menurut pemahaman saya sebetulnya berkait dengan dakwaan li'an. Jika benar "sang musang" mahu berbicara atas nama agama, maka hadapkanlah empat orang saksi sebagaimana yang dituntut syarak. Terzahir kebebalan tatkala asyik dan teruja mencabar secara semberono, kononnya atas nama Tuhan!

10 ulasan:

yuzy berkata...

Selamat.Ramalan ko ternyata berjaya.Tapi timbul spekulasi yang mengatakan ko delete posting pasal Saiful beberapa hari sebelum pengumuman.Katanya 'atas arahan pihak atasan'.Dan semasa kemelut blog ko dibuka untuk pembaca jemputan.

Dan sekian hari aku tunggu,akhirnya ko buka balik.Adakah atas 'arahan pihak atasan; jugak.ATas dasar persahabatan,itu hak ko.Tapi atas dasar pendapat,aku rasa perlu ada penjelasan.

Selamat Maju Jaya.

anwaribrahimdotcom.blogspot.com berkata...

Pak Lah dihancurkan kredibiliti oleh Tingkat 4 JPM. Anwar dihancurkan kredibiliti oleh AIC dan antaranya adalah Najwan. Najwan adalah liabiliti PKR dan PR.

anwaribrahimdotcom.blogspot.com

anwaribrahimdotcom.blogspot.com berkata...

Ok...byk soalan tentang mcm mana org tua boleh liwat org muda? bayangkan, kakitangan Jabatan PERHILITAN menggunakan ubat pelali yang diberikan secara tembakan senapang patah untuk tewaskan gajah yang bertan-tan beratnya. Jadi, adakah kemungkinan Saiful diberikan sedatif (dadah) utk melemahkannya dan selepas itu perbuatan liwat mengambil tempat?

Dulu, diberitahu dengan yakin, 30 MP BN akan masuk PR, tetapi sekarang tinggal 4? Mana yang lain?

Sesiapa yang tgk rancangan Hujan di TV9, debat antara Mahfuz dan Aziz dengan dipengerusikan Dr. Agus (UKM) pasal kenaikan minyak, pasti terpegun dengan hujah Mahfuz yang penuh fakta dan dia buat research ttg harga minyak dan mekanisma mengekang kenaikan harga minyak utk Malaysia. Anu war ader ke ckp apa yang dia nk lakukan utk mengekang kenaikan harga minyak? Takder kan, setakat cakap kosong je. Camner rakyat nak percaya.

Kenapa baru sekarang timbul ancaman bunuh? Kenapa ancaman bunuh tidak dihebahkan selepas PRU 12 kerana ada khabar angin mengatakan Anu war adalah faktor utama pengundi muda pangkah PR? Padahal, selepas election, makin galak Anu war pegi road tour , time tuh lagilah, semua tempat dia pegi kecoh, dan kalu orang nk bunuh, dh lama upah sniper tembak dia dari jarak jauh. Kenapa selepas je Saiful buat report, dia pergi Kedutaan Turki? Takut ke? Dan kenapa sampai skrg, dlm kenyataan Anu war kepada media, dia tak cakap " Saya tak pernah buat perbuatan liwat ke atas Saiful dan in adalah tipu helah semata"? Saya cuba refer sumber media dari dua2 pihak, BN dan PR tapi takder statement ni dikeluarkan?

Kepada adik2 yang semasa reformasi masih berada di sekolah rendah, meh saya ceritakan sedikit. Gelaran Al-[ SENSOR TKO ] kepada Anu war diberikan oleh pemimpin PAS, Mat Sabu dan isu Anu war berjubur ini pernah timbul dalam Majalah Keluaran PAS, Tamadun pada 1998. Tamadun diterbitkan oleh syarikat yang sama mengeluarkan Harakah. Time artikel Mat Sabu diterbitkan, Anu war masih dalam UMNO. Nak kata Mat Sabu tipu? Mat Sabu adalah antara orang yang rapat dgn Anu war sampai jadi driver Anu war. mesti dia tahu sedikit sebnyak pasal kelakuan Anu war yang Maha geli ni. Cari, jangan tak cari majalah tuh utk baca apa yang Mat Sabu tulis pasal kegiatan Anu war Kaki Jubor. Kalu nak clear lagi, tanya sendiri kat Mat Sabu kenapa dia tulis cerita tu?


Kepada mereka yang memuja blog Najwan, riwayathayat.blogspot.com, ingin saya bertanya, kenapa post ke-3 pasal musang dikeluarkan olehnya atas arahan Pejabat Anu war (ini didakwa oleh MatKeri)? Adakah kerana Saiful ini jambu orangya dan Anu war tak mahu jambunya ini terus dikacau oleh Najwan? Saiful tinggal di sebuah kondominium mewah. Sapa yang spionsor dia? Adakah Anu war? Tak munggkin oleh konspirator BN kerana sebagai staff Anu war, Saiful semestinya akan mengesahkan dimana temnpat tinggal dia dan sbg ahli politik, takkan Anu war tak menyuruh pihak2 berkenaan utk menyiasat siap dia Saiful? Gambar yang Wan Azizah tunjuk tuh dh lama ada dalam blog najwan. Bermakna, dh lama org2 PKR tahu tentang latarbelakang Saiful dan semestinya dh diberitahu kepada Anu war. Tapi tak berhasil tindakan mereka utk singkirkan Saiful dari Pejabat Anu war. Hasilnya, Saiful telh dinaikkan pangkat oleh Anuwar, jadi PA. Adakah Anu war tolak segala tohmahan orang kuat PKR semata-mata nak melayani nafsu buasnya? Saya hanya meletakkan soalan, bukan jawapan. Fikirkan
Saya rasa smpi setakat ni dulu. Kalu sapa2 nak cabar, silakan

http://anwaribrahimdotcom.blogspot.com

Syahir the Owl berkata...

Anwar pun kena kemuka 4 saksi benarkah Najib & Rosmah bunuh Altantuya ataupun Najib pernah tidur ngan Altantuya.

r_feev berkata...

Salam...
Karl Marx pernah kata agama itu ibarat candu tapi Hisham Rais pernah juga berkata di Msia bukan hanya agama itu ibarat candu tapi juga diguna sebagai topeng..

p/s - nampaknya teori Hisham Rais boleh diaplikasi di sini...

Tanpa Nama berkata...

anwar dah xde modal dah..tulaa akibat pentingkan diri dan kuasa..tuhan dah tunjuk..insaflah wahai anwar

Syahir the Owl berkata...

Hidop KJ! Hidop Pak Lah! Hidop UMNO! HAHAHAHAHAAHA!!!!

Observer berkata...

Pemilik Blog ini ;

Gemar berkhayal : Membayangkan diri dia sebagai PA Anu war jubor

Tidur : Ganti Pak Lah

Makan : Makan 'Pisang' Anu war ?

Antara bacaan kegemaran ialah buku-buku yang segar dan kritis? (Aku nampak makin bangang, ada la)

Romantis dan obses dengan cinta (mungkin mengharapkan cinta Anu war?)


r_feez, ko igt gambar ko mcm tuh, ko blh jadi gay ke? Muka ko setakat tahan dinding kat lorong haji taib, tak siapa nak.Benci la ngn org berlagak hero, tapi hingus penuh dlm lubang hidung...He..he..

Observer berkata...

Pemilik Blog ini ;

Gemar berkhayal : Membayangkan diri dia sebagai PA Anu war jubor

Tidur : Ganti Pak Lah

Makan : Makan 'Pisang' Anu war ?

Antara bacaan kegemaran ialah buku-buku yang segar dan kritis? (Aku nampak makin bangang, ada la)

Romantis dan obses dengan cinta (mungkin mengharapkan cinta Anu war?)


r_feez, ko igt gambar ko mcm tuh, ko blh jadi gay ke? Muka ko setakat tahan dinding kat lorong haji taib, tak siapa nak.Benci la ngn org berlagak hero, tapi hingus penuh dlm lubang hidung...He..he..

Observer berkata...

Pemilik Blog ini ;

Gemar berkhayal : Membayangkan diri dia sebagai PA Anu war jubor

Tidur : Ganti Pak Lah

Makan : Makan 'Pisang' Anu war ?

Antara bacaan kegemaran ialah buku-buku yang segar dan kritis? (Aku nampak makin bangang, ada la)

Romantis dan obses dengan cinta (mungkin mengharapkan cinta Anu war?)


r_feez, ko igt gambar ko mcm tuh, ko blh jadi gay ke? Muka ko setakat tahan dinding kat lorong haji taib, tak siapa nak.Benci la ngn org berlagak hero, tapi hingus penuh dlm lubang hidung...He..he..