Iklan

Isnin, Jun 23, 2008

Dendam "Seekor Musang"

Jumaat lalu, saya ikut serta menghadiri majlis Sambutan 100 Hari Pentadbiran Kerajaan Baru Selangor di Stadium Shah Alam. Agak mengejutkan bila mana hanya pintu utama stadium yang dibuka, memaksa ribuan rakyat berjalan kaki sejauh hampir satu kilometer.
Saya mula menyedari bahawa wujud unsur sabotaj tatkala menyaksikan pihak polis menyaman kenderaan yang diletak di bahu jalan sekitar perkarangan stadium. Aneh, kerana sepanjang acara besar yang lazimnya mengundang kesesakan trafik sekitar Stadium Shah Alam, ini kali pertama pihak polis melaksanakan tindakan saman.
Ketika memasuki ruang utama tempat duduk dalam stadium, saya bertembung dengan salah seorang pengiring Anwar Ibrahim yang dahulunya pernah menyatakan bahawa beliau bakal mengikuti kelas penerbangan pada bulan Jun tahun ini. Saya menghulur tangan sebagai tanda adab bertemu, penghormatan lazim warisan Melayu. Cukup mengejutkan apabila pengiring Anwar ini dengan penuh angkuh dan bongkak berlalu tanpa menyambut huluran tangan saya!
Nah! Kini saya semakin yakin akan kebenaran ramalan saya. Berada dalam lingkungan seorang tokoh besar, seharusnya kematangan dan sifat rasional jadi asas dalam perilaku sahsiah. Barangkali budaya angkuh dan biadap ini diwarisi pengiring tersebut tatkala aktif bergiat dalam politik ala UMNO di kampus. Saya bimbang, budaya bejat yang dibawa oleh individu ini bakal menjejaskan reputasi seorang tokoh besar yang sedang merencana agenda perubahan negara.
Bila mana agenda peribadi diusung dan dendam kesumat dijunjung, maka jiwa tidak akan pernah tenteram. Sering resah, gundah dan senantiasa dalam amarah!

19 ulasan:

BAT C 20 berkata...

http://www.anwaribrahimdotcom.blogspot.com/

musang berkata...

oi babi..baca ni!.

Wa duhhhh.. omongnya cerita fasal Pendekar Jawa. Hari ini diberitahu oleh Khalid Jaafar dalam blog nya KLIK SINI cerita memburuk-burukkan Ezam. Yusmadi juga diheret dalam cerita-cerita untuk terus bercerita mengenai Ezam yang kononnya macam tidak berjasa dalam perjuangan reformasi.
Hairan, yang bercerita tidak sehebat mana dalam perjuangan. Yang bercerita ini duduk dalam IKD membisu – buat majalah yang tidak laku tetapi mengaku hebat pula dalam perjuangan menuntut perubahan. Tak, Nora bukan nak bela Ezam. Ezam dah menyeberang dan apa yang Ezam buat adalah apa yang dia percaya benar. Dia tak pulak kutuk Khalid Jaafar, lebih lagi tak nampak sebelum ini dia memperkecilkan perjuangan Khalid Jaafar yang sebenarnya kecil.

Bagi Nora, kalau nak tegur biarlah berpada. Nora teringat, kalau kita nak buat baju kita ukur badan kita sendiri, kita tengok diri kita dan kemudian kita bandingkan diri kita dengan orang yang kita nak tegur tu. Ambil cermin, cermin lah...tapi cermin pun menipu gak...menipu diri kita sendiri.

Sebenarnya dalam perjalanan reformasi Nora, Nora dah beberapa kali ke IKD jumpa kawan-kawan reformis kat sana yang bekerja dengan IKD. Mereka yang bekerja kat situ kadang-kadang bercerita mengenai apa yang berlaku. Nora tahu apa yang berlaku dan Nora tahu dari kawan-kawan siapa Khalid sewaktu era reformasi. Nora tahu Khalid Jaafar ini pernah berkata kepada mereka yang memperjuangkan reformasi “ kenapa campakkan diri dalam kebinasaan”. Nora tahu dari kawan-kawan Nora apa yang dilakukan oleh Khalid Jaafar dalam IKD dan fasal duit ...isyk tersasul sori ..tak nak cerita fasal tu...nanti sama standard dengan Pak Khalid plak.

Pak Khalid, Nora pun pernah susun majalah SIASAH yang tak laku Pak Khalid buat tau....tak bayar pun..dan Nora tak kisah ...cuma Nora nak bantu kawan-kawan kat sana. Kalau Ezam dah keluar PKR dan menjadi bahan serangan Pak Khalid...Nora masih lagi dengan golongan reformasi, masih lagi berada di tengah-tengah himpunan rakyat mendesak agar rakyat bangkit dan menentang sebarang kezaliman dan ketidakadilan ....dan yang paling best Nora pun ada cerita pasal Pak Khalid tau...jeng..jeng..jeng.

Kalau Nora nak, Nora leh minta kawan-kawan itu bagi macam-macam untuk hentam Pak Khalid dan Pak Khalid ....kawan-kawan Nora itu masih lagi berjuang dan masih kekal sebagai refomis dan mereka tahu....

Tapi jangan Pak Khalid. Jangan pergi ke isu kecil macam Pak Khalid buat tu..untuk buruk-burukkan Ezam. Ezam tidak setuju dengan arah PKR, tidak setuju dengan cara pentadbiran PKR dan akhirnya langsung tawar dengan apa yang sebenarnya dimahukan oleh Anwar Ibrahim atas nama Parti Keadilan Rakyat, Pak Khalid pertahankan lah ...atas dasar itu dan bukan dengan cara bercerita Ezam takut sign itu dan ini. Pak Khalid kat mana sewaktu orang berkorban memperjuangkan reformasi...nak tahu mana...kat .......

Pak Khalid, Nora tak le terror tulis macam Pak Khalid tapi zaman-zaman itu Nora baca gak Internet – nampak Lokman Noor Adam dengan 2 keping bank in statement – jeng-jeng-jeng...mahu di terukan ke Pak....

Pak Khalid...Nora cabar 2 perkara....turun ke Kenduri Besar 5hb Julai 2008 untuk memperjuangkan kebenaran. Kalau dikatakan itu BODOH...maka yang turun juga pemimpin besar Pakatan Rakyat – adakah mereka juga BODOH. Oh Ya satu lagi...Yusmadi, ehhe ehhe, Nora pun tahu cite dia dan tahu di mana dia sewaktu era reformasi. Kat tempat Nora kerja, BOSS Nora pernah tunjuk satu tulisan Yusmadi...puhhhhhh...membedek Ezam habisssss. Anyway Pak Khalid ...wa..duhhhh cakap omputih....gitu, hentikan lah...mohon maaf cepat-cepat takut nanti macam cerita Arwah Pak Dino plak...ingat .......Pak Khalid – nanti Nora dapatkan cite tiu plak..hihihi, anyway Nora tak kan cite selanjutnya kecuali kalau terpaksa...apa pun turun ye Pak Khalid..5hb Julai 08...Nora sambut...Pak Khalid .... dan Pak Khalid...bukan perjuangan kalau tidak ada pengorbanan. Bukan baca sahaja, Mahabrata..itu Pak Khalid...tengok dunia realiti ini.

entahsiapa berkata...

huh..apakah?

pilihan berkata...

tak payah cakap yang perangai sombong bongkak ia tu diwarisi dari UMNO semua..bukan semua orang PR baik..dah orang tu perangai macam tu, letak kat mana pun sama jugak..orang2 PR memang lah sekarang buat baik, nak raih undilah katakan..nanti dah dapat semua nanti tengok macam mana jadinya..

pilihan berkata...

tak payah cakap yang perangai sombong bongkak ia tu diwarisi dari UMNO semua..bukan semua orang PR baik..dah orang tu perangai macam tu, letak kat mana pun sama jugak..orang2 PR memang lah sekarang buat baik, nak raih undilah katakan..nanti dah dapat semua nanti tengok macam mana jadinya..

temenmu berkata...

Salam bro,

Aku tahu kasih kau pada parti atau lebih tepat cita-cita Reformasi. Tak payahlah melayan sangat..

Untuk aku, telah jelas jalan yang terang dan gelap. Jika mereka2 yang mahu remains popular dalam arus mainstream partisan..kita lihat selincah mana mereka mahu berpencak.

Aku percaya lagi 20 tahun, jika budaya politik ini tidak berubah, akan ada parti baru persis PKS yang akan merombak kebobrokan ini.

r_feev berkata...

salam...

pasal saman ni memang selalu bro.. tapi seingat aku masa hari jumaat tu parking free jadi tak sepatutnya ada saman menyaman.

Aku pun sikit kesal pada hari tu dengan ketibaan Anwar. Sepatutnya dia berhenti la jauh sket dan terus jalan kaki sket ke arah penyokong-penyokong yang menanti di depan pintu masuk vip.Ini tidak terus dibawa dengan kereta sampai depan pintu sampai orang ramai yang menanti hanya mampu melihat dari jauh dan Anwar terus dibawa masuk seolah-olah tidak dibenarkan untuk berjumpa 'peminat'2 setia yang menunggu. Satu tindakan yang saya rasa kurang popular untuk seorang pemimpin yang dibuang kerajaan namun diangkat oleh rakyat sejak 10tahun lalu. Rakyat yang meletakkan Anwar di situ sekarang ini. Tanpa sokongan rakyat Anwar akan terus jadi manusia hina kerana tuduhan liwat dan salahguna kuasa. Jika waktu reformasi anwar boleh dijulang rakyat, takkan dah nak jadi PM nak salam pun dah susah.. saya tak tahu siapa merancang cara entri Anwar ke majlis ini. Yang saya boleh kata ianya membunuh imej Anwar...

Saya rasa hanya mereka yang benar-benar mengikuti perjuangan ini dari awal sahaja benar-benar faham siapa itu Anwar Ibrahim di hati rakyat. Jika begini caranya imej Anwar diperlakukan, mungkin dalam masa terdekat lebih ramai pendokong asal reformasi akan berpaling tadah kerana kehadiran oportunis yang mengidamkan kuasa.

AnakMudaParlimenBatu berkata...

Jangan suka buat provokasi, kalau sudah tidak suka jangan di dedahkan kepada orang ramai, itu antara anda dan musang itu ....


Ayuh rakan2 sertai perhimpunan 6 Julai ini di AMCORP MALL P.J untuk PROTES harga minyak kerana kita sudah GERAMM. Kita berjuang hingga ke titisan minyak yang terakhir. Silalah ke http://www.GERAMM.org untuk tandatangan tanda protes kenaikan harga minyak.

Rakan2
Jangan Lupa layari blog saya di http://khairilazuar.wordpress.com
bagi komen setiap artikel yang saya tulis. …ada artikel baru

Tanpa Nama berkata...

knp tak blh dedah pulak? musang tu kat ofis anwar beb. kau nak tgok anwar jatuh ke?

tikus berkata...

io bdk parlimen batu..lu nak poyo kat sini ye?...gile glamor nk pomosi blog die plak.

Syahir the Owl berkata...

Saya tak mahu campur fasal politik rumah PKR. tapi saya mahu ulas sedikit, mana2 parti, mungkin memang ada musang macam ini, samada dalam UMNO, PAS, PKR, Golkar, Green Party, Repabliken dan lain2 hehe.

Hidop Mahathir!

SHEN YEE AUN berkata...

oi babi..baca ni!.

( kamu islam atau bukan islam ? kalau bukan maknanya kamu tidak menjaga sensitiviti kaum lain di Malaysia. Kalau islam mengapa guna sesuatu yang dianggap haram oleh agama )
Wa duhhhh.. omongnya cerita fasal Pendekar Jawa. Hari ini diberitahu oleh Khalid Jaafar dalam blog nya KLIK SINI cerita memburuk-burukkan Ezam. Yusmadi juga diheret dalam cerita-cerita untuk terus bercerita mengenai Ezam yang kononnya macam tidak berjasa dalam perjuangan reformasi.

( kalau ezam boleh buruk - burukkan Anwar mengapa tidak Tuan Khalid memburukkan beliau ? Adakah demokrasi Tuan Khalid hendak dihalang ? Siapa kata Ezam tak pernah berjasa untuk reformasi yang kita serang ialah personaliti Ezam . Sila bezakan dengan baik. )
Hairan, yang bercerita tidak sehebat mana dalam perjuangan. Yang bercerita ini duduk dalam IKD membisu – buat majalah yang tidak laku tetapi mengaku hebat pula dalam perjuangan menuntut perubahan. Tak, Nora bukan nak bela Ezam. Ezam dah menyeberang dan apa yang Ezam buat adalah apa yang dia percaya benar. Dia tak pulak kutuk Khalid Jaafar, lebih lagi tak nampak sebelum ini dia memperkecilkan perjuangan Khalid Jaafar yang sebenarnya kecil.

( Perjuangan KHALID JAAFAR lebih besar daripada mana - mana pemimpin dalam negara kita. Walaupun idealistik tetapi tiada apa yang mustahil dalam dunia ini kerana tanpa wawasan tidak akan ada kemajuan dan perubahan yang baik. Siapa pernah menyangka manusia mampu ke bulan sebelum manusia pertama menjejak kaki ke bulan ? Kenal dahulu apakah perjuangan Khalid Jaafar dan saya cabar kamu untuk kata apa perjuangan Khalid yang dikatakan kecil ? Bagi saya Khalid Jaafar merupakan pelkemaan Dato Onn Jaafar. Ezam tak kutuk Khalid Jaafar sebab tiada banyak isu yang boleh menyerang Khalid berbanding dengan Khalid yang mempunyai banyak kelemahan Ezam yang boleh dikritik )

Bagi Nora, kalau nak tegur biarlah berpada. Nora teringat, kalau kita nak buat baju kita ukur badan kita sendiri, kita tengok diri kita dan kemudian kita bandingkan diri kita dengan orang yang kita nak tegur tu. Ambil cermin, cermin lah…tapi cermin pun menipu gak…menipu diri kita sendiri.

( Kalau begitu mengapa tidak cerminkan diri dahulu ? Ukur dahulu siapa kamu hendak dibandingkan dengan Tuan Khalid Jaafar ? )

Sebenarnya dalam perjalanan reformasi Nora, Nora dah beberapa kali ke IKD jumpa kawan-kawan reformis kat sana yang bekerja dengan IKD. Mereka yang bekerja kat situ kadang-kadang bercerita mengenai apa yang berlaku. Nora tahu apa yang berlaku dan Nora tahu dari kawan-kawan siapa Khalid sewaktu era reformasi. Nora tahu Khalid Jaafar ini pernah berkata kepada mereka yang memperjuangkan reformasi “ kenapa campakkan diri dalam kebinasaan”. Nora tahu dari kawan-kawan Nora apa yang dilakukan oleh Khalid Jaafar dalam IKD dan fasal duit …isyk tersasul sori ..tak nak cerita fasal tu…nanti sama standard dengan Pak Khalid plak.

( Mengapa perlu bezakan hal peribadi dengan keunggulan seseorang ? Macamlah Ezam bersih sangat. Ayat Kenapa Campakkan Diri Dalam Kebinasaan merupakan ayat seorang ahli falsafah. Biar selami dan faham betul - betul apa erti sebernar ayat tersebut. Insan biasa sukar untuk memahami maksud tersirat Tuan Khalid kerana itu cara beliau. Kamu yang bermentaliti rendah lihat secara literal dan bukannya konsepnya memangnya rasa lain )

Pak Khalid, Nora pun pernah susun majalah SIASAH yang tak laku Pak Khalid buat tau….tak bayar pun..dan Nora tak kisah …cuma Nora nak bantu kawan-kawan kat sana. Kalau Ezam dah keluar PKR dan menjadi bahan serangan Pak Khalid…Nora masih lagi dengan golongan reformasi, masih lagi berada di tengah-tengah himpunan rakyat mendesak agar rakyat bangkit dan menentang sebarang kezaliman dan ketidakadilan ….dan yang paling best Nora pun ada cerita pasal Pak Khalid tau…jeng..jeng..jeng.

( Ini tak habis - habis majalah siasah yang tak laku . mengapa tidak bincang soal KLPOS yang semakin maju ? Siapa persoalkan Nora masih dalam Reformasi atau tidak? Kita pentingkan PENCERAHAN . WAHAI BANGKITLAH DARI KEALPAANMU)

Kalau Nora nak, Nora leh minta kawan-kawan itu bagi macam-macam untuk hentam Pak Khalid dan Pak Khalid ….kawan-kawan Nora itu masih lagi berjuang dan masih kekal sebagai refomis dan mereka tahu….

( Hentam sahajalah. Itu hak bersuara dan demokrasi kamu. Pernahkah Tuan Khalid menghalang ?)

Tapi jangan Pak Khalid. Jangan pergi ke isu kecil macam Pak Khalid buat tu..untuk buruk-burukkan Ezam. Ezam tidak setuju dengan arah PKR, tidak setuju dengan cara pentadbiran PKR dan akhirnya langsung tawar dengan apa yang sebenarnya dimahukan oleh Anwar Ibrahim atas nama Parti Keadilan Rakyat, Pak Khalid pertahankan lah …atas dasar itu dan bukan dengan cara bercerita Ezam takut sign itu dan ini. Pak Khalid kat mana sewaktu orang berkorban memperjuangkan reformasi…nak tahu mana…kat …….

( ADAKAH MEREKA YANG TURN MENJERIT - JERIT MACAM ORANG HUTAN DAN BERDEMONSTARSI ITU HANYA BOLEH DIIKTIFAR SEBAGAI PEJUANG REFORMASI ? PAK KHALID ITU ZHU GE LIANG DAN BUKANNYA LIU BEI , GUAN YU ATAU ZHANG FEI. ITUPUN KALAU KAMU FAHAM APA YANG SAYA HENDAK KATA. )

Pak Khalid, Nora tak le terror tulis macam Pak Khalid tapi zaman-zaman itu Nora baca gak Internet – nampak Lokman Noor Adam dengan 2 keping bank in statement – jeng-jeng-jeng…mahu di terukan ke Pak….

Pak Khalid…Nora cabar 2 perkara….turun ke Kenduri Besar 5hb Julai 2008 untuk memperjuangkan kebenaran. Kalau dikatakan itu BODOH…maka yang turun juga pemimpin besar Pakatan Rakyat – adakah mereka juga BODOH. Oh Ya satu lagi…Yusmadi, ehhe ehhe, Nora pun tahu cite dia dan tahu di mana dia sewaktu era reformasi. Kat tempat Nora kerja, BOSS Nora pernah tunjuk satu tulisan Yusmadi…puhhhhhh…membedek Ezam habisssss. Anyway Pak Khalid …wa..duhhhh cakap omputih….gitu, hentikan lah…mohon maaf cepat-cepat takut nanti macam cerita Arwah Pak Dino plak…ingat …….Pak Khalid – nanti Nora dapatkan cite tiu plak..hihihi, anyway Nora tak kan cite selanjutnya kecuali kalau terpaksa…apa pun turun ye Pak Khalid..5hb Julai 08…Nora sambut…Pak Khalid …. dan Pak Khalid…bukan perjuangan kalau tidak ada pengorbanan. Bukan baca sahaja, Mahabrata..itu Pak Khalid…tengok dunia realiti ini.

( KELARKAR SUNGGUH. HANYA DENGAN MENGHADIRI SESUATU MAJLIS MAKNANYA SESEORANG ITU MEMPERJUANGKAN KEBENARAN. KEBENARAN ITU IALAH ORANG YANG BERKERJA TANPA PERLU PERGI MAJLIS TUNJUK-TUNJUK. MAHABRATA ITU SEBENARNYA REALITI KEHIDUPAN KALAU KITA DAPAT TANGKAP MAKSUD TERSIRATNYA DAN YANG PEMIKIRAN CETAK HANYA LIHAT SECARA TERSURAT SEBAB ITU KATA BUKAN REALITI )

SAYA SEDIH ! BAHASA KEBANGSAAN KITA DIROGOL HABIS OLEH NORA DARI AYAT PERTAMA HINGGA AKHIR. REFORMASI APA YANG KAMU PERJUANGKAN ? MEMALUKAN !

shenyeeaun.disagrees.net

PERCAYALAH PERJUANGAN KHALID JAAFAR AMAT BESAR KALAU KITA BETUL - BETUL SELAMI DAN FAHAM

Pewaris Reformasi berkata...

Shen Yee Aun sdrku,

Saya kira sdr tak perlulah sampai melabelkan perjuangan melalui jalan raya sebagai orang utan. Itu agak keterlaluan.

Untuk saya, kita harus mengiktiraf seluruh proses yang membentuk kehidupan - baik atau buruk. Dan akhirnya pasaran yang menentukan tahap kesesuaian untuk penerimaan.

Adalah lebih baik kita menantikan gagasan mereka yang kondem Pak Khalid untuk mengemukakan usul2 berkaitan dasar parti dan juga kebijakan negara. Politik populis ada masanya untuk dikedepankan.

anwaribrahimdotcom.blogspot.com berkata...

Pak Lah dihancurkan kredibiliti oleh Tingkat 4 JPM. Anwar dihancurkan kredibiliti oleh AIC dan antaranya adalah Najwan. Najwan adalah liabiliti PKR dan PR.

anwaribrahimdotcom.blogspot.com

anwaribrahimdotcom.blogspot.com berkata...

Ok...byk soalan tentang mcm mana org tua boleh liwat org muda? bayangkan, kakitangan Jabatan PERHILITAN menggunakan ubat pelali yang diberikan secara tembakan senapang patah untuk tewaskan gajah yang bertan-tan beratnya. Jadi, adakah kemungkinan Saiful diberikan sedatif (dadah) utk melemahkannya dan selepas itu perbuatan liwat mengambil tempat?

Dulu, diberitahu dengan yakin, 30 MP BN akan masuk PR, tetapi sekarang tinggal 4? Mana yang lain?

Sesiapa yang tgk rancangan Hujan di TV9, debat antara Mahfuz dan Aziz dengan dipengerusikan Dr. Agus (UKM) pasal kenaikan minyak, pasti terpegun dengan hujah Mahfuz yang penuh fakta dan dia buat research ttg harga minyak dan mekanisma mengekang kenaikan harga minyak utk Malaysia. Anu war ader ke ckp apa yang dia nk lakukan utk mengekang kenaikan harga minyak? Takder kan, setakat cakap kosong je. Camner rakyat nak percaya.

Kenapa baru sekarang timbul ancaman bunuh? Kenapa ancaman bunuh tidak dihebahkan selepas PRU 12 kerana ada khabar angin mengatakan Anu war adalah faktor utama pengundi muda pangkah PR? Padahal, selepas election, makin galak Anu war pegi road tour , time tuh lagilah, semua tempat dia pegi kecoh, dan kalu orang nk bunuh, dh lama upah sniper tembak dia dari jarak jauh. Kenapa selepas je Saiful buat report, dia pergi Kedutaan Turki? Takut ke? Dan kenapa sampai skrg, dlm kenyataan Anu war kepada media, dia tak cakap " Saya tak pernah buat perbuatan liwat ke atas Saiful dan in adalah tipu helah semata"? Saya cuba refer sumber media dari dua2 pihak, BN dan PR tapi takder statement ni dikeluarkan?

Kepada adik2 yang semasa reformasi masih berada di sekolah rendah, meh saya ceritakan sedikit. Gelaran Al-[ SENSOR TKO ] kepada Anu war diberikan oleh pemimpin PAS, Mat Sabu dan isu Anu war berjubur ini pernah timbul dalam Majalah Keluaran PAS, Tamadun pada 1998. Tamadun diterbitkan oleh syarikat yang sama mengeluarkan Harakah. Time artikel Mat Sabu diterbitkan, Anu war masih dalam UMNO. Nak kata Mat Sabu tipu? Mat Sabu adalah antara orang yang rapat dgn Anu war sampai jadi driver Anu war. mesti dia tahu sedikit sebnyak pasal kelakuan Anu war yang Maha geli ni. Cari, jangan tak cari majalah tuh utk baca apa yang Mat Sabu tulis pasal kegiatan Anu war Kaki Jubor. Kalu nak clear lagi, tanya sendiri kat Mat Sabu kenapa dia tulis cerita tu?


Kepada mereka yang memuja blog Najwan, riwayathayat.blogspot.com, ingin saya bertanya, kenapa post ke-3 pasal musang dikeluarkan olehnya atas arahan Pejabat Anu war (ini didakwa oleh MatKeri)? Adakah kerana Saiful ini jambu orangya dan Anu war tak mahu jambunya ini terus dikacau oleh Najwan? Saiful tinggal di sebuah kondominium mewah. Sapa yang spionsor dia? Adakah Anu war? Tak munggkin oleh konspirator BN kerana sebagai staff Anu war, Saiful semestinya akan mengesahkan dimana temnpat tinggal dia dan sbg ahli politik, takkan Anu war tak menyuruh pihak2 berkenaan utk menyiasat siap dia Saiful? Gambar yang Wan Azizah tunjuk tuh dh lama ada dalam blog najwan. Bermakna, dh lama org2 PKR tahu tentang latarbelakang Saiful dan semestinya dh diberitahu kepada Anu war. Tapi tak berhasil tindakan mereka utk singkirkan Saiful dari Pejabat Anu war. Hasilnya, Saiful telh dinaikkan pangkat oleh Anuwar, jadi PA. Adakah Anu war tolak segala tohmahan orang kuat PKR semata-mata nak melayani nafsu buasnya? Saya hanya meletakkan soalan, bukan jawapan. Fikirkan
Saya rasa smpi setakat ni dulu. Kalu sapa2 nak cabar, silakan

http://anwaribrahimdotcom.blogspot.com

Marini_Kamal berkata...

salam buat anwaribrahimdotcom.blogspot.com

Kesungguhan kamu untuk mencari silap De Facto PKR ini nampaknya galak benar. Bagus juga ada orang seperti kamu ini, sekurang kurangnya nampak juga kejahilan dalam mentafsiri sesuatu intipati artikel semasa.

Pendekatan minda kamu yang menghentam dan terus menghentam sesorang yang tidak kamu tahu kebenarannya membuatkan kami bukan sahaja celik mata namun menjadi bertambah semangat untuk terus mengembeling tenaga memastikan segala tujahan itu fasik belaka.

Saudara Najwan bukanlah dipaksa atau terpaksa untuk menulis dan menurunkan pula artikel musangnya, tapi atas dasar untuk menjaga banyak pihak....atas budi bicaranya dia menurunkan artikel tersebut tanpa ada rasa paksaan.

Tuduhan liwat De Facto PKR itu yang belum lagi jelas kesahihannya usahlah ditujah seperti sudah dijatuhkan hukuman, sebaliknya isu ALtantuya yang sudah mati diletupkan itu patut menjadi isu besar negara.

Sakit benar minda mereka yang tipis dengan asakkan UM-NO ni. Maaf, saya tak berminat bicara dalam maya untuk berhujah mengenai isu politik. Set tempat, mungkin kita boleh berjumpa dan hujahkan dengan lebih terperinci.

bujang lapuk berkata...

Marini,

U kata:
"Tuduhan liwat De Facto PKR itu yang belum lagi jelas kesahihannya usahlah ditujah seperti sudah dijatuhkan hukuman, sebaliknya isu ALtantuya yang sudah mati diletupkan itu patut menjadi isu besar negara."

Tapi Anwar menggelabah masa mula-mula keluar kes tu macamlah dah jatuh hukum kan?kan?

And kes Altantuya pun belum terbukti kesahihannya juga kan?kan?kan?

Me? I use both of my eyes to see the world.

If you want to see the truth, you need to be neutral.

ATAS PAGAR.

Dalam politik tidak ada dosa duduk atas pagar.

Dalam Islam tak boleh atas pagar, yakni tiada pegangan ugama.

Nota kaki : Sapa jantan kat sini? kalau anda 1st time dituduh meliwat atau homo, anda herdik ke atau anda ketawa dulu?

KETAWA DULU LA hahaha anda akan kata "anak jantan mana buat benda macam ni...tak percaya boleh mai check..."

Anda takkan herdik dulu, sebab anda kenal diri anda siapa dan tahap mana gelinya anda kepada perkara semacam ini kan?kan?

AkuYangBerhomat berkata...

Marini ni la yang najwan kecoh dlm blog dia dulu kan, pasal AIC? Tak silap saya, Marini ni kater dia kena rogol, tapi sebenarnya kesuciannya diambil secara rela, tapi dia buat-buat macam kena rogol. Sudahlah Marini, kamu sama dengan Anwar Ibrahim, membelitkan kata2..... Kesian suami kamu nanti, dapat anak gadis yang tak dara...

Perempuan yang baik, untuk lelaki yang baik...

Tanpa Nama berkata...

TYPICAL ANUWAR SUPPORTERS, ORANG TAK NAK BERSALAM, UMNO JUGA DISALAHKANNYA. AWAK BUDAK MENTAH TAK TAHU SUSUR GALUR PERJUANGAN UMNO,TAK PERLU KOMEN SEMBARANGAN. PUAK MACAM AWAKLAH YANG AKAN MENGHANCURKAN ORANG MELAYU..MACAM ANUWAR JUGA LAA LU. BUTA HATI DAN MATA.