Iklan

Khamis, April 10, 2008

Politik Babi

Babi kini jadi bahan sensasi di media-media milik Umno/BN. Islam hanya mengharamkan umatnya dari memakan babi, itu menurut apa yang saya faham.
Menghalang bukan Islam yang makan babi untuk menternak babi, saya kira ini suatu kesalahan dan jenayah. Aneh, kenapa Umno yang suatu ketika dahulu begitu bermati-matian mempertahankan babi-babi di Paya Mengkuang, Melaka hari ini bersikap sangat anti terhadap babi-babi di Selangor.
Saya teringat novel Animal Farm karya George Orwell. Barangkali babi-babi dalam novel itu lebih cerdik dari pemimpin-pemimpin Umno hari ini, terutamanya pemimpin yang bernama Noh Omar!

18 ulasan:

Muslim Knight berkata...

Salaam 'alaykum,

Saya teringatkan peristiwa merebaknya wabak penyakit Japanese Encephalitis (J.E.) dan Nipah virus yang melanda negara ini beberapa tahun lalu, walaupun dua wabak ini berjaya di kawal. Kedua-dua wabak ini disebarkan virus yang menjadikan babi sebagai hos tempat membiak, dan lebih aktif merebak apabila suasana kawasan penternakan babi tidak terurus kebersihannya, yakni suatu masalah yang ingin diselesaikan oleh Kerajaan Selangor yang baru ini dengan memperkenalkan sistem yang lebih moden.

Saya teringat bahawa sewaktu JE dan Nipah virus menjadi suatu wabak, ianya merebak di suatu kawasan ternakan babi di Negeri Sembilan & Melaka. Ingin saya tekankan di sini sewaktu wabak itu berlaku, kedua-dua negeri ini berada di bawah kekuasaan kerajaan BN, khususnya UMNO yang kuat bertapak di sana.

Jika UMNO tiba-tiba begitu tegas menentang akan penternakan babi secara moden di Selangor, mengapa ia tidak berbuat demikian terlebih dahulu di negeri-negeri lain di bawah kekuasaannya sehingga menyebabkan kewujudan wabak JE pada suatu masa dahulu?

Ikuti komen saya yang selebihnya di blog saya

http://themuslimknight.blogspot.com

NATIONAL SECURITY AGENCY (NSA) berkata...

Usaha Kerajaan selangor dalam memperkenalkan sistem ternakan babi berkelompok memang wajar

dipuji kerana usaha ini mejadikan sistem penternakan babi ini tidak lagi mengancam alam

sekitar dan merebakkan epidemik JE. Namun, apa yang menyedihkan, kenapa RM 100 juta milik

pembayar cukai rakyat Selangor digunakan? OK, sekiranya penternak babi tidak mampu untuk

mebiayai sistem yang moden ini, kenapa Kerajaan Selangor tidak menjadikan pembiayaan ini

melalui pinjaman? Sekurang-kurangnya, pinjaman ini dapat dijadikan sebagai modal pusingan.

Sebagai contoh, Ah Beng meminjam RM 50,000 untuk ternakan babi. Selepas Ah Beng membayar

semula pinjaman tersebut kepada Kerajaan Selangor, Amat pula meminjam jumlah yang sama

untuk ternakan lembu moden (cara jadual pembayaran semula pusingan ini, pandai2 la

Kerajaan Selangor buat ; bukan ke Tan Sri Khalid tuh diwar2kan orang yang bijak ekonomi!).

Kan ke dua2 dapat manfaat?

Untuk kes babi Paya Mengkuang, memang betul UMNO bersalah kerana membiarkan perkara ini

berlaku. Tetapi perbezaan ketara antara PKR dan UMNO ; UMNO TIDAK PERNAH, saya ulang,

TIDAK PERNAH memberikan sebarang peruntukan tanpa perlu dibayar sebanyak RM 100 juta

kepada penternak babi untuk menternak babi. Semuanya ditanggung oleh penternak babi.

Inilah perbezaan yang paling ketara. Kesimpulannya? Terpulang kepada anda untuk melihat

isu ini.

Berkaitan soal DEB, memang benar DEB pada masa sekarang banyak sangat kelemahannya.

Contohnya, kebanyakan Tender Tertutup (Direct Negotiation @ Rundingan Terus). Khairy si

Beruk Jamaluddin banyak dapat Tender dengan cara ini di semua Kementerian, dan hasilnya,

banyak struktur Kerajaan rosak walaupun tak sampai sebulan mendudukinya. TETAPI, harus

diingatkan, DEB bukan hanya semata-mata kontrak@tender. Semangat DEB yang masih dapat kita

lihat pada hari ini memang berada di hadapan mata kita ; Pensyarah2 Melayu Islam yang

memegang kelulusan daripada Universiti Berprestij (Ivy League) atau British Top

Universities (BTU). Bayangkan tanpa DEB, pada hari ini, mampukan golongan profesional

Melayu bertambah pada hari ini. Tak cukup lagi? OK, cuba lihat kembali peranan Majlis

Amanah Rakyat (MARA) yang ditubuhkan oleh Almarhum Tun Ghafar Baba masih lagi releven

sehingga hari ini. Tak cukup lagi? OK, penubuhan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dan

Sekolah Berasrama Penuh (SBP) yang melahirkan banyak tokoh, seperti Anwar Ibrahim yang

belajar di Malay College Kuala Kangsar (MCKK) dan menerima bantuan pelajaran semasa

belajar di Universiti Malaya [walaupun Ijazah Sastera tidak tergolong dalam kursus

kritikal, tetap kerajaan memberikan bantuan pelajaran untuknya]. Namun, lihat apa yang

berlaku pada hari ini. Anwar Ibrahim mengkritik habis-habisan DEB yang pernah menolongnya

tanpa melihat dari sudut positif. OK, jika Anwar Ibrahim betul-betul telus, tidak pernah

menerima faedah dari DEB, kenapa selepas Ketua Pemuda UMNO 1998, Zahid Hamidi

mendendangkan isu kronisme, korupsi dan nepotisme (KKN) pada Perhimpunan Agung UMNO, Tun

Dr. Mahathir pula mengeluarkan senarai tender-tender yang diperolehi oleh kroni Anwar

Ibrahim (melalui pink form), Anwar Ibrahim senyap, tanpa memberikan sebarang komen?

Bukankah ini juga dikategorikan sebagai Direct Negotiation? Kenapa selepas keluar dari

UMNO, dia dengan lantang menyelar DEB, sedangkan dalam UMNO, dia memperolehi manfaat

melalui DEB?

Akhir kata, fikir dengan akal, bukan fikir dengan emosi

Fikir-fikirkanlah..

Muslim Knight berkata...

Berkenaan peruntukan, adakah UMNO menganggap di Malaysia ini hanya Melayu yang membayar cukai 100% maka tidak wajar digunakan untuk membiayai projek yang hanya menguntungkan orang-orang Cina?

Saudara nsa gagal memikirkan bahawa projek ini juga dengan secara tak langsung akan memberi manfaat kepada Melayu Muslim (ketiadaan pencemaran najis babi di sungai-sungai & tidak ada lagi kawasan penternakan babi secara tak terkawal). Adakah penggunaan wang rakyat untuk memanfaatkan rakyat baik secara langsung atau tidak langsung, salah dari segi moralnya? Seperti yang saya utarakan dalam blog, adakah ini lebih salah dari menggunakan wang rakyat untuk membantu seorang pelacur warganegara Britain yang jelas menyatakan dia gembira dengan cara hidupnya sekarang sebagai seorang pelacur?

Saya juga tidak mempertikaikan DEB, seperti mana Pakatan Rakyat tidak mempertikaikan DEB. Yang menjadi persoalan & kerunsingan bagi pihak PR adalah dalam pelaksanaannya. Ini jelas dinyatakan dalam kenyataan-kenyataan rasmi oleh pihak PR sendiri.

Nah, siapa yang berfikiran waras dan siapa yang hanya mengikut emosi?

wisdombin berkata...

Kepada orang yang komen sebelum saya. Maaf, saya tak dapat baca sampai habis sebab baru baca sikit, saudara sudah melencong. 100 Juta milik swasta. Kerajaan negeri hanya meluluskan investment tersebut diteruskan. Bukan duit rakyat. Sekian

wisdombin berkata...

oh, tak seday ade muslim knight. i was talking about NSA

National Security Agency (NSA) berkata...

Kepada Muslim Knight, saya tidak pernah mengatakan dalam komen saya bahawa hanya Melayu sahaja yng membayar cukai. SAYA TIDAK PERNAH dan anda mengadakan-adakan cerita. Jelas, ANDA SEORANG LIDAH YANG BERCABANG. Anda sakit hati dengan fakta-fakta yang saya kemuakan dalam komen sebelum ini dan kemudian anda tidak ada sebarang fakta untuk dikemukakan, lantas anda merapu sesuka hati anda. Saya seoarng yang rasional. Ya, saya adalah penyokong kuat UMNO tetapi tidak bermaksud saya menyokong semua dasar-dasar Kerajaan BN yang tidak menguntungkan rakyat. Saya menyokong usaha Kerajaan Selangor dalam isu penternakan babi tetapi tidak bermaksud saya menyokong PKR. Saya mengkritik untuk menyatakan kebenaran. Sekiranya saya tersilap, betulkan saya dengan mengemukakan hujah yang bernas tetapi bersandarkan fakta.


Selain itu, saya dengan jelas mengatakan sekiranya kaum Cina diberi pinjaman untuk menternak babi, dan pinjaman itu dibayar kepada Kerajaan Selangor, maka pinjaman seterusnya boleh digunakan oleh kaum lain untuk menjalankan aktiviti pertanian. Agaknya, Muslim Knight ini belum habis belajar mengeja dan juga membaca, sebab itu audara main hentam kromo sahaja. Sekarang, siapa yang emosi dan tidak? Sekurang-kurangnya, orang yang tidak emosi berkata-kata menggunakan fakta , bukan rekaan semata-mata.

Kepada wisdombin, saya tidak pernah membaca mengenai RM100 juta itu milik swasta. Saya tidak melencong. Apabila saya melayari website Harakahdaily.net, tidak pernah ada kenyataan bahawa RM100 itu milik swasta. Apa yang ditulis ; Kerajaan Selangaor luluskan projek penternakan babi bernilai RM100 juta. Tidak dinyatakan samada wang itu milik Kerajaan Negeri atau swasta. Sekiranya benar-benar telus, kenapa tidak nyatakan siapakah pemilik wang tersebut? Usah berdolak dalik.

Pandang pada kebenaran, walaupun kadangkala kebenaran itu tidak menyebelahi kita. Itulah sebaik-baiknya Muslim. Tidak perlu menggunakan sebarang nama yang menggambarkan anda seorang muslim yang hebat, tetapi hati anda penuh dengan kotoran dan sifat-sifat mazmumah.

Fikir-fikirkan....

National Security Agency (NSA) berkata...

Kepada Muslim Knight, saya tidak pernah mengatakan dalam komen saya bahawa hanya Melayu sahaja yng membayar cukai. SAYA TIDAK PERNAH dan anda mengadakan-adakan cerita. Jelas, ANDA SEORANG LIDAH YANG BERCABANG. Anda sakit hati dengan fakta-fakta yang saya kemuakan dalam komen sebelum ini dan kemudian anda tidak ada sebarang fakta untuk dikemukakan, lantas anda merapu sesuka hati anda. Saya seoarng yang rasional. Ya, saya adalah penyokong kuat UMNO tetapi tidak bermaksud saya menyokong semua dasar-dasar Kerajaan BN yang tidak menguntungkan rakyat. Saya menyokong usaha Kerajaan Selangor dalam isu penternakan babi tetapi tidak bermaksud saya menyokong PKR. Saya mengkritik untuk menyatakan kebenaran. Sekiranya saya tersilap, betulkan saya dengan mengemukakan hujah yang bernas tetapi bersandarkan fakta.


Selain itu, saya dengan jelas mengatakan sekiranya kaum Cina diberi pinjaman untuk menternak babi, dan pinjaman itu dibayar kepada Kerajaan Selangor, maka pinjaman seterusnya boleh digunakan oleh kaum lain untuk menjalankan aktiviti pertanian. Agaknya, Muslim Knight ini belum habis belajar mengeja dan juga membaca, sebab itu audara main hentam kromo sahaja. Sekarang, siapa yang emosi dan tidak? Sekurang-kurangnya, orang yang tidak emosi berkata-kata menggunakan fakta , bukan rekaan semata-mata.

Kepada wisdombin, saya tidak pernah membaca mengenai RM100 juta itu milik swasta. Saya tidak melencong. Apabila saya melayari website Harakahdaily.net, tidak pernah ada kenyataan bahawa RM100 itu milik swasta. Apa yang ditulis ; Kerajaan Selangaor luluskan projek penternakan babi bernilai RM100 juta. Tidak dinyatakan samada wang itu milik Kerajaan Negeri atau swasta. Sekiranya benar-benar telus, kenapa tidak nyatakan siapakah pemilik wang tersebut? Usah berdolak dalik.

Pandang pada kebenaran, walaupun kadangkala kebenaran itu tidak menyebelahi kita. Itulah sebaik-baiknya Muslim. Tidak perlu menggunakan sebarang nama yang menggambarkan anda seorang muslim yang hebat, tetapi hati anda penuh dengan kotoran dan sifat-sifat mazmumah.

Fikir-fikirkan....

NATIONAL SECURITY AGENCY (NSA) berkata...

http://warong-kopi.blogspot.com/2008/04/mengapa-israel-prihatin-politik.html

NATIONAL SECURITY AGENCY (NSA) berkata...

http://gerakan-anti-pas.blogspot.com/2008/04/antara-dua-wajah-islam.html

NATIONAL SECURITY AGENCY (NSA) berkata...

http://gerakan-anti-pas.blogspot.com/2008/04/antara-dua-wajah-islam.html

NATIONAL SECURITY AGENCY (NSA) berkata...

http://tehranifaisal.blogspot.com/2008/04/negarawan-menurut-musalmah-lebar.html

A.M.H berkata...

Saudara nsa,

Hujah anda sungguh dangkal.Banyakkan membaca.

NATIONAL SECURITY AGENCY (NSA) berkata...

kepada A.M.H @ Aku Memang Hampas @ Anwar Memang Hampas,

Sekiranya tidak ada hujah, sila banyakkan membaca. Kalau tidak pandai menari, jangan salahkan lantai yang tak rata. Setakat tulis hujah saya dangkal tanpa sebarang bukti, budak umur 7 tahun boleh tulis. Andalah yang dangkal sebenarnya. Meludah ke langit,terkena muka sendiri.

bumilangit berkata...

NSA seorang rasional? haha!

najwan, mamat ni sesat dari dunia alice agaknya.

Tanpa Nama berkata...

Ko ada poster Khairy? Aku nak letak bawah karpet umah aku untuk dipijak setiap hari sebagai tanda meluat aku kepada pengikut yahudi freemason Illuminati Zionis.
-Kakiberuk tengah tension kat Khairy!

Tanpa Nama berkata...

http://anwaribrahimdotcom.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

melayu kutuk melayu..melayukah anda?ataupun anda juga seperti haiwan yang disebutkan?

anwaribrahimdotcom.blogspot.com berkata...

Ok...byk soalan tentang mcm mana org tua boleh liwat org muda? bayangkan, kakitangan Jabatan PERHILITAN menggunakan ubat pelali yang diberikan secara tembakan senapang patah untuk tewaskan gajah yang bertan-tan beratnya. Jadi, adakah kemungkinan Saiful diberikan sedatif (dadah) utk melemahkannya dan selepas itu perbuatan liwat mengambil tempat?

Dulu, diberitahu dengan yakin, 30 MP BN akan masuk PR, tetapi sekarang tinggal 4? Mana yang lain?

Sesiapa yang tgk rancangan Hujan di TV9, debat antara Mahfuz dan Aziz dengan dipengerusikan Dr. Agus (UKM) pasal kenaikan minyak, pasti terpegun dengan hujah Mahfuz yang penuh fakta dan dia buat research ttg harga minyak dan mekanisma mengekang kenaikan harga minyak utk Malaysia. Anu war ader ke ckp apa yang dia nk lakukan utk mengekang kenaikan harga minyak? Takder kan, setakat cakap kosong je. Camner rakyat nak percaya.

Kenapa baru sekarang timbul ancaman bunuh? Kenapa ancaman bunuh tidak dihebahkan selepas PRU 12 kerana ada khabar angin mengatakan Anu war adalah faktor utama pengundi muda pangkah PR? Padahal, selepas election, makin galak Anu war pegi road tour , time tuh lagilah, semua tempat dia pegi kecoh, dan kalu orang nk bunuh, dh lama upah sniper tembak dia dari jarak jauh. Kenapa selepas je Saiful buat report, dia pergi Kedutaan Turki? Takut ke? Dan kenapa sampai skrg, dlm kenyataan Anu war kepada media, dia tak cakap " Saya tak pernah buat perbuatan liwat ke atas Saiful dan in adalah tipu helah semata"? Saya cuba refer sumber media dari dua2 pihak, BN dan PR tapi takder statement ni dikeluarkan?

Kepada adik2 yang semasa reformasi masih berada di sekolah rendah, meh saya ceritakan sedikit. Gelaran Al-[ SENSOR TKO ] kepada Anu war diberikan oleh pemimpin PAS, Mat Sabu dan isu Anu war berjubur ini pernah timbul dalam Majalah Keluaran PAS, Tamadun pada 1998. Tamadun diterbitkan oleh syarikat yang sama mengeluarkan Harakah. Time artikel Mat Sabu diterbitkan, Anu war masih dalam UMNO. Nak kata Mat Sabu tipu? Mat Sabu adalah antara orang yang rapat dgn Anu war sampai jadi driver Anu war. mesti dia tahu sedikit sebnyak pasal kelakuan Anu war yang Maha geli ni. Cari, jangan tak cari majalah tuh utk baca apa yang Mat Sabu tulis pasal kegiatan Anu war Kaki Jubor. Kalu nak clear lagi, tanya sendiri kat Mat Sabu kenapa dia tulis cerita tu?


Kepada mereka yang memuja blog Najwan, riwayathayat.blogspot.com, ingin saya bertanya, kenapa post ke-3 pasal musang dikeluarkan olehnya atas arahan Pejabat Anu war (ini didakwa oleh MatKeri)? Adakah kerana Saiful ini jambu orangya dan Anu war tak mahu jambunya ini terus dikacau oleh Najwan? Saiful tinggal di sebuah kondominium mewah. Sapa yang spionsor dia? Adakah Anu war? Tak munggkin oleh konspirator BN kerana sebagai staff Anu war, Saiful semestinya akan mengesahkan dimana temnpat tinggal dia dan sbg ahli politik, takkan Anu war tak menyuruh pihak2 berkenaan utk menyiasat siap dia Saiful? Gambar yang Wan Azizah tunjuk tuh dh lama ada dalam blog najwan. Bermakna, dh lama org2 PKR tahu tentang latarbelakang Saiful dan semestinya dh diberitahu kepada Anu war. Tapi tak berhasil tindakan mereka utk singkirkan Saiful dari Pejabat Anu war. Hasilnya, Saiful telh dinaikkan pangkat oleh Anuwar, jadi PA. Adakah Anu war tolak segala tohmahan orang kuat PKR semata-mata nak melayani nafsu buasnya? Saya hanya meletakkan soalan, bukan jawapan. Fikirkan
Saya rasa smpi setakat ni dulu. Kalu sapa2 nak cabar, silakan

http://anwaribrahimdotcom.blogspot.com