Iklan

Sabtu, Disember 01, 2007

Apakah Ini Bakal Pemimpin Malaysia?

Beliau merupakan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia dan juga menteri yang bertanggungjawab mentadbir hal ehwal pelajaran di negara ini. Dikatakan sebagai antara yang bakal menerajui kepimpinan negara suatu hari nanti.

Nilailah sendiri, apakah individu seperti ini yang kita harap untuk menjadi pemimpin negara kita suatu hari nanti? Inilah kualiti ucapan seorang Ketua Pemuda yang dibangga-banggakan oleh UMNO...

18 ulasan:

RiMa berkata...

waakkksss!!! *speechless*

they said "budi bahasa budaya kita"

questions are:
1. bahasa yang seperti apa yang berbudi?
2. budaya apa yang menjadi budaya Malaysian?

MODERATOR berkata...

salam najwan,

ucapan ini benar-benar bertaraf "kurang ajar'" kalau tak biadab.

astaghfirulla hal a'zeem

inikah kualiti ucapan seorang pemimpin?

Non Partism

penyebok berkata...

Rima ni bukan budak INDON kat Uniten tu ke??

INDON tu Perfect sangat ke??

Negara byk rasuah..

Miskin..

Rakyat anda lari sini cari rezeki..

Kerajaan anda lagi lah x gune..


Jadi, sila JANGAN MASUK CAMPUR hal negara orang!!

Jage negara sendiri.. Indonesia lagi memerlukan golongan seperti Rima..

X suke boleh berampus balik indon

Kakiberuk berkata...

Ucapannya bagus dan mempunyai nilai-nilai bernas! Syabas Khairy,aku terhibur dengan penipuan yang bergula itu!
-KakiBeruk

CresceNet berkata...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.

Tanpa Nama berkata...

Wah, ucapan saudara penyebok tu pun rasanya agak kurang budi bahasanya yah ? Dari stail ucapan ada gaya macam orang yg tgh berucap kat vid.klip tu . Tak gitu ?

iBNuZaCK berkata...

Indon is not perfect but probably not as corrupt as we are.And the most important thing,they dont have ZAM!Haha~

Ibnu_Ismail berkata...

Salam.
Ibnuzack, dari apa yang saya dengar, rasanya Indonesia lebih corrupt dari Malaysia. Abang ipar saya pernah buat kerja di sana. Ada projek di sana. Dengar cerita dia, memang teruk di sana. Di airport pun dah 'bau' corruption. Cuma istilah yang digunakan seolah-olah macam bukan kesalahan pula. Istilah 'donation' seperti disalah erti atau diputar belit pula. Entahlah, pendapat sendiri je kot.

Tapi tak bermakna Rima, rakan kami di Uniten tak boleh memberi pendapat tentang Malaysia. Perkara benar, siapa kata pun, ia tetap benar.

Kepada rakyat Malaysia,
janganlah kita jadi bodoh seperti mana juak-juak UMNO. Dan jangan jadi bodoh seperti mana yang kerajaan UMNO-BN mahu.

Seperti mana demokrasi bukan hanya pilihanraya, corruption juga bukan hanya rasuah. Kena belajar EIS ni...(^^,)

iBNuZaCK berkata...

Corrupt ni bukan maksud rasuah ja Man.Salah guna kuasa utk kepentingan diri dan keluarga pun korup.Tapi kalau ikut indeks rasuah.memang Indon lagi bawah dr kita.Tapi,dr yg saya baca lah Man,sejak Suharto jatuh,pemerintah lebih giat dan jujur membanteras rasuah.

Tapi,pimpinan kita duk lagu tu juga.Lagi teruk dr zaman Tun adalah.Ingat Tun ni dah habis korup dah..Haha~

Cuma biasalah,tahi2 yang bersisa zaman Suharto tu masih belum betul2 bersih.Ada dakinya lagi.

Tanpa Nama berkata...

Saudara ibduzack,

Anda dah pernah melawat ke indonesia ke belum?

Kalau belum jangan pandai nak komen.

kalau nak compare rasuah di Malaysia ni pon jgn lah compare ngan INDON.. Sungguh tak masuk akal lah..

Kawan-kawan saya, saudara saya dan saya pon dah pernah ke Medan.. Sangat teruk..

Ade rm10 pon dah boleh rasuah mereka..

Tolong lah ibnuzack kembali kan kewarasan anda..

jangan terlalu emosi nak mempertahankan si budak indon uniten tu sampai memperbodohkan diri sendiri.. asal, syok kat die ke? tgk gambar kt blog die blh tahan? blh tahan besar lah.. =P

iBNuZaCK berkata...

Bro anony,

Lahh..tak paham ka?Saya ada statelan dari segi indeks rasuah.Malaysia berada pada tahap 6.25 pada pd 2007,semakin buruk berbanding 6.13 pada tahun lepas.Indonesia berada di 8.03 tahun ini,lebih baik berbanding 8.16 pada tahun lepas.

Indonesia semakin baik and we're getting worse bro.Sebab apa?

Tu yang saya katakan,pemerintah Indon sekarang semakin serius selepas Suharto.Semakin ramai tokoh2 besar di dakwa.Tetapi kita semakin tidak telus.

Ada Bambang Susilo terlibat dalam skandal Oil 4 Food atau menggunakan wang Pertamina RM2b utk bail out syarikat anak dia?Atau ada Yusof Kalla terlibat dalam komisen kapal selam tertinggi dunia?Ada?

Mungkin rakyat Indon tak sebaik kita.Tapi pemimpin kita lebih buruk drpd pemimpin mereka.Dan dalam soal melihat kekorupan negara,saya lebih suka menilainya daripada pemimpin itu sendiri.Sebab?Korup bukan bererti rasuah semata-mata.Tunggang jentera kerajaan untuk pilihanraya pun korup juga!

Haha,tak kenal pun nak syok buat apa?


p/s: aaa baru perasan aiman dah sebut,"Seperti mana demokrasi bukan hanya pilihanraya, corruption juga bukan hanya rasuah". :D

mutia berkata...

pls people.. why are you keep fighting each other comparing which countries is the best, Malaysia or Indonesia..???

Semua orang ada kekurangan dan kelebihan.. in a country ada orang baik ada jugak orang jahat.. takde yang sebuah negara tu yang masyarakat die baik semua, pun takde yang jahat semua.. semua adil.. maybe Indonesia teruk dalam hal corruption, tapi punya sumber daya alam yang banyak and we manage to change the bad that we have.. that's why we have "era reformasi".. Malaysia pun ada kebaikan dan keburukan die.. tak payah nk bukak ape kebaikan Indonesia apa keburukan Malaysia.. same2 rumpun melayu, same2 Islam.. semua bersaudara..

most important thing is how we improve our weakness to reveal the best potential in ourselves.
As a quatation from Soekarno "manfaatkan kelemahanmu!"
so we'd better think how to change the weakness and mistakes in OURSELVES first rather than pointing finger to other people!!!

wassalam

Tanpa Nama berkata...

secara jujurnya...rakyat negara lain tak kiralah indon ke, burma ke..india ke...tak berhak nak campur urusan negara Malaysia.

negara kami...maka biar sahaja kami yang tentukan....orang lain jangan masuk campur. biarpun kawan se universiti.

maaf...ini kenyatan yang paling jujur. tiada niat bermusuh. tq

Udin Janggut

Tanpa Nama berkata...

wuaaaaah... bagi pendapat tu tidak ada salahnya. semua orang punya hak untuk menyuarakan pendapat. udin janggut, u hidup d zaman apa?
klo pendapat dr indonesia utk malaysia itu pendapat yg membangun, bukan ke lebih baik dr korang yg asik maki hamun sesama sendiri?
pelik betul la.
korang mesti tau, INDON yg korang sebut tu adalah tuk nenek moyang kalian jugak. klo orang melayu INDONESIA tak perjuangkan tanah melayu xde nye negara MALAYSIA.
n pasal indonesia tu byk rasuah ke, miskin ke.. ape2 ke.. korg mesti tau, indonesia sedang mecuba bangkit dr kesalahan masa lalu. while malaysia? dulu-dulu mmg aku bg 2 thumbs up, but now.. rasuah lagi teruk dr indonesia.. tapi, bnd busuk kt malaysia xnampak. mmg pandai simpan la. beware, jgn nak bgaduh la dgn indonesia..

mutia berkata...

yea..agree with you, anonymous.. (whoever you are).. i dont want to comment much bout the corruption, bribery or poverty.. but just keep the peaceful relationship between Indonesia and Malaysia =) dont easily get provocated!!! =)

Tanpa Nama berkata...

tolong jangan nak tunjuk kurang ajar dan putar belit. Diulangi warganegara lain samada indon, usa, japan, burma dan lain-lain tolong jangan masuk campur urusan KAMI. Negara KAMI maka biarkan KAMI tentukan SENDIRI!

Ya! Kita hidup dizaman millineum, sebab itu jangan nak tunjuk kurang ajar dan cuba campur urusan negara orang lain, kerana KAMI tidak ingin nak terlibat masuk campur hal INDON!

sekian. wassalam.

Udin Janggut

Tanpa Nama berkata...

Mr/ms Anoy,

Jaga kata-kata tu sikit..

"beware, jgn nak bgaduh la dgn indonesia" kata anoy

Ape ni?

Tolong la sedar diri sikit.. INDON jgn nak masuk campur hal negara orang.. Ini nak ugut plk.. Ape hal??

Malaysia ni lain.. Rakyatnya berakal.. Tidak bertindak mengikut emosi.. YES, kami pun buat demo tapi bukan tiap-tiap minggu.. Kalau ade isu je..
KENAPA??

kerana..
1)kami berakal..
2)suka keamanan
3)rakyat hidup aman damai
4)tak banyak orang miskin
5)buat demo secara sukarela bukan KERANA DUIT. Jangan terperanjat saya katakan bahawa kebanyakan demo-demo kat INDON tu ade orang sponsor. kan bdk indon?? ni tak dapat dinafikan..

So, pls la.. Jangan nak ajar Malaysia pasal membasmi rasuah.. Pepatah orang melayu mengatakan "Bagaikan ketam yg mengajar anaknya berjalan"

Rase nak muntah lah bile nak compare rasuah INDON dgn Malaysia..
Macam nak compare NAJIS dengan MAKANAN..

Maaf kerana saya keterlaluan, tetapi saya mmg geram sangat.

Tanpa Nama berkata...

Since Anoy cakap semua orang berhak bersuara kan? Ni orang Malaysia nak bersuara..

INDONESIA: Highest Population of MUSLIM Country in the world..

- Negaranya banyak unsur tahyul dan khurafat.E.g Amalan susuk sudah menjadi kebiasaan sehingga blh diiklankan di akhbar

- Sambut hari raya pon berbeza, blh plk ade kumpulan
spt "Muhamadiyah" raya satu hari lg awal dari pemerintah

- Majalah Pornografi bersepah dikedai-kedai majalah

- Rasuah dimana-mana. Rm 5 pon dah blh rasuah polis

- Nak buat passport tipu pon blh, bayar tak sampai rm100, nak masuk Malaysia punye pasal

- Maksiat dan pelacuran dimana-mana sahaja. Rm20 dah blh dapat.

- Kegiatan pelacuran dikalangan MAHASISWI berleluasa kerana tekanan kewangan hidup di kota metropolitan

- Biasiswa dan pinjaman pendidikan kurang. X seperti di Malaysia byk pihak yg memberi biasiswa dan pinjaman.

- Ramai kanak-kanak tidak dapat menghabiskan persekolahan mereka kerana ibubapa tiada wang.

Dan byk lagi, sampai tak larat nak tulis..

JADI sebagai kesimpulan, JGN NAK MASUK CAMPUR HAL NEGARA ORANG LAIN dan

seperti yang anda katakan, SEMUA ORANG BERHAK UNTUK MENYATAKAN PENDAPAT, dan ini pendapat saya.. haha..

Sekian.