Iklan

Selasa, November 13, 2007

Respon Ahli-ahli Politik Kerajaan Berhubung dengan Perhimpunan Aman BERSIH

“Tunjuk perasaan tidak perlu kerana pilihan raya tidak pernah gagal diadakan di Malaysia mengikut jadualnya.”
-Datuk Seri Zainuddin Maidin, 10 November 2007
“Tentu sekali apabila mereka bertindak begitu, (mereka) nak tarik raja-raja atau Yang di-Pertuan Agong masuk atau memerangkap Agong dengan politik mereka. Saya percaya Yang di-Pertuan Agong lebih matang dan akan dapat memahami serta tidak akan terperangkap dengan politik mereka itu.”
-Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, 11 November 2007

“Kalau diikutkan, Barisan Nasional (BN) mampu mengadakan perhimpunan yang lebih besar daripada perhimpunan Gabungan Bagi Pilihan Raya Bersih dan Adil semalam yang mengumpulkan kira-kira 10,000 orang. BN mampu mengumpulkan (bilangan peserta) lebih besar daripada jumlah semalam kalau itu yang kita mahu untuk menunjukkan sokongan rakyat kepada kerajaan dan parti. Namun itu bukan budaya rakyat negara ini.”
-Datuk Seri Najib Tun Razak, 11 November 2007

“Saya ingin rakyat Malaysia melihat dengan jelas bahawa inilah cara pembangkang yang mengamalkan politik kasar dan menjaja modal di jalanan sedangkan kita mengamalkan politik demokrasi. Kalau mahukan perubahan, bertanding pada pilihan raya dan kita lihat siapa yang dipilih rakyat.”
-Datuk Seri Rafidah Aziz, 11 November 2007

“Mereka sudah kehabisan modal dan seterusnya melakukan apa saja bagi mendapatkan sokongan dan simpati daripada rakyat.Bagaimanapun, tindakan mengadakan perhimpunan haram itu sebenarnya tidak membawa makna apa-apa kerana ia jelas menyusahkan rakyat yang inginkan keamanan di negara ini.”
-Datuk Seri Dr. Khir Toyo, 11 November 2007

“Perbuatan mereka itu melampau dan boleh menjejaskan keamanan negara. Kalau nak berpolitik, biar hanya di kalangan parti politik dan rakyat biasa, jangan nak kaitkan pula dengan institusi raja.”
-Tan Sri Muhammad Muhd Taib, 11 November 2007

“Mereka sudah terdesak sebab pilihan raya semakin hampir. Harapan mereka kalau berbuat begitu, masyarakat luar akan membenci kerajaan pimpinan Pak Lah. Mereka sebenarnya silap, rakyat akan membenci mereka kerana mengganggu keamanan negara.”
-Datuk Noraini Ahmad, 11 November 2007

“Kita ada banyak saluran untuk menyalurkan pandangan dan atau cadangan. Janganlah kerana tidak berpuas hati, kita sanggup mengheret institusi raja sampai ke tahap ini. Demonstrasi seperti itu juga membebankan rakyat dan negara.”
-Datuk Ong Tee Kiat, 11 November 2007

“Kalau nak memerintah negara, bertanding pilihan raya kerana ini negara demokrasi. Janganlah berbuat seperti ini pada institusi raja kerana ia perlu dihormati seperti termaktub dalam perlembagaan.”
-Datuk S. Veerasingam, 11 November 2007

“Kita jangan lupa, banyak negara jatuh atau hancur kerana perbuatan seperti ini. Jadi apabila Pak Lah bagi komen seperti ini, ia adalah sesuatu yang penting dan perlu didengar kerana kita tahu, rakyat tidak gemar budaya yang bukan-bukan.”
-Datuk M Kayveas, 11 November 2007

“Tindakan mereka hanya menimbulkan kekacauan dan keadaan tidak stabil yang akhirnya merugikan rakyat.”
-Datuk Seri Abdul Aziz Shamsuddin, 11 November 2007

“Malaysia negara aman dan harmoni... kenapa perlu ada perhimpunan seperti itu yang kemudian menjadikan keadaan huru-hara. Sekiranya hendak berpolitik atau memerintah kerajaan, ia mesti melalui proses pilihan raya dan bukannya mengadakan perhimpunan haram. Jika proses demokrasi ditolak, inilah yang menjadikan banyak negara mengamalkan pemerintahan kuku besi serta bermasalah kerana rakyat yang memilih kerajaan menggunakan saluran menerusi demonstrasi jalanan.”
-Datuk Seri Ali Rustam, 12 November 2007

“Memang benar mereka nak mengheret institusi raja ke kancah politik seperti kata Pak Lah semalam. Kalau setakat serah memorandum dan diambil, kemudian kata tindakan mereka disokong Istana Negara itu adalah penipuan. Apa yang mereka lakukan ini sebenarnya melanggar semangat Perlembagaan, sebab Raja Berperlembagaan dinasihat oleh Perdana Menteri.”
-Tan Sri Muhyiddin Yassin, 12 November 2007

“Itu perhimpunan haram Yang Dipertua... itu orang wayar putus yang bercakap (merujuk kepada YB Lim Kit Siang)... mana ada permit untuk adakan perhimpunan raksasa. Kita sokong sami di Myanmar sebab sami di Myanmar ditekan, kerana Myanmar tidak ada demokrasi. Demokrasi dalam negara kita ialah melalui pilihan raya... yang mengheret raja bukan kita (kerajaan), dia (pembangkang) yang heret raja.”
-Datuk Seri Nazri Aziz, 12 November 2007

3 ulasan:

Awanama berkata...

bodo punya menteri. 5 tahun sekali je rakyat boleh membantah. kalo nk suh membantah trough pilihanraya je.. aku suggestkan diorang buat election tiap2 tahun laaa kot :D

Awanama berkata...

Najwan!!!

Saya mendengar khabar bahawa Penglibatan saudara di perhimpunan haram telah diketahui oleh Pihak Universiti. Mereka mempunyai bukti mengenai penglibatan saudara pada hari tersebut berdasarkan gambar-gambar yang diambil.. Dinasihatkan jikalau ada gambar-gambar yang boleh menjadi bukti, sila lenyapkan..

Semoga Allah menlindungi saudara

-salam perjuangan-

Awanama berkata...

Najwan!!!

Saya mendengar khabar bahawa Penglibatan saudara di perhimpunan haram telah diketahui oleh Pihak Universiti. Mereka mempunyai bukti mengenai penglibatan saudara pada hari tersebut berdasarkan gambar-gambar yang diambil.. Dinasihatkan jikalau ada gambar-gambar yang boleh menjadi bukti, sila lenyapkan..

Semoga Allah menlindungi saudara

-salam perjuangan-