Iklan

Ahad, November 18, 2007

Pilihan Raya Bersih: Menilai Kenyataan Pengerusi SPR

"Saya tak boleh nak bohong... saya tahu bila pilihan raya (umum) akan datang."
-Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman, 16 November 2007

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman menurut beberapa laporan media arus perdana kelmarin menyatakan bahawa beliau sudah mengetahui bila Pilihan Raya Umum (PRU) akan diadakan. Jika diperhatikan pada kenyataan beliau di atas dalam konteks tuntutan Gabungan Pilihanraya Bersih & Adil (BERSIH), jelas menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena dan wajar dipersoalkan.
Apa yang pasti, kenyataan bahawa beliau tahu bila PRU bakal diadakan seakan-akan memberi isyarat kepada umum bahawa terdapat semacam hubungan di antara beliau dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Merujuk kepada Perlembagaan Persekutuan, PRU hanya akan dapat dilaksanakan setelah Parlimen dibubarkan oleh Yang di-Pertuan Agong (atas nasihat Perdana Menteri). Berdasarkan peruntukan tersebut, ini secara tidak langsung menjelaskan bahawa hanya Perdana Menteri yang memiliki "keistimewaan" untuk menentukan bilakah waktu yang sesuai untuk diadakan PRU.
Dan Abdul Rashid seharusnya menjelaskan kepada umum, bagaimana beliau boleh mengetahui waktu bila PRU akan diadakan. Apakah beliau mendapat maklumat tersebut dari Perdana Menteri? Jika benar, apakah SPR masih boleh dikatakan telus dan bersih? Perdana Menteri sendiri sehingga kini hanya diam membisu ketika mana ditanya tentang bilakah PRU akan diadakan, tetapi Abdul Rashid dengan bangga dan penuh yakin secara selamba berkata: "... saya tahu bila pilihan raya akan datang."

2 ulasan:

i1chocolat berkata...

Ha, jawab la wahai org #1 SPR !
Nway, sampai hari ini belum ada kenyataan rasmi menjelaskan bagaimana beliau dapat tahu bila pilihanraya akan diadakan .

Awanama berkata...

Dear Malaysian,

Have u guys registered as a VOTER???

If not, shame on you.. There's no point of us fighting here intead the real place to fight is at the ballot box..

No matter how long ur comments is, no matter how the people shows disatifaction, no matter how many thousand of rakyats turned out at the rally = You still can't change the Gov..

So, get ur fucking ass now an REGISTER as a voter.. PLUS, CAST UR VOTE!!!

HOW TO REGISTER??

1) Go to the any POST or SPR office

2) At the counter, tell them that ur want to register as a voter

3) Give them ur IC

4) Sign The Form

5) ITS FREE!!!

and there u go.. Wait for the GE to vote for watever FUCKING Party's ur sokong..