Iklan

Jumaat, September 14, 2007

Hadhari

Ada debat menarik tentang Islam di ruangan ulasan blog saya. Seorang pengunjung yang memakai gelar Tumpang Lalu secara nakal telah menyindir fahaman songsang Islam Hadhari yang dipelopori oleh Abdullah Badawi. Beliau mengaitkan kecelaruan ajaran Islam Hadhari ini dengan keputusan kerajaan negeri Selangor pimpinan Dr. Khir Toyo yang mengharamkan program tazkirah dari diadakan di masjid-masjid sekitar Selangor pada bulan Ramadhan ini.

Sindiran ringkas dan tajam oleh Tumpang Lalu ini kemudiannya disambut pula oleh salah seorang pengunjung "istimewa" blog saya yang memakai gelar Kekuatan Umno Putera (KUP). Entah di mana kekuatannya pun saya tidak tahu, tetapi yang jelas, pengunjung yang seorang ini memang seorang yang kuat marah dan kuat beremosi. Perhatikan ulasan beliau di bawah:
Kata KUP:
"Islam Hadhari Islam Berzaman"

Saya hairan, apa benar kenyataan dari ungkapan ini? Apakah maknanya Islam Hadhari ini hanya sesuai untuk zaman Abdullah Badawi sahaja? Dan mungkin apabila Najib Razak menjadi Perdana Menteri nanti, akan ada versi baru Islam Mongoli (Mon-Goli) pula?

Tambah KUP lagi:

"Islam Hadhari itu Islam yang Hakiki"

Wah! Ini sudah hebat. Imam Syafie dan Imam Al-Ghazali (yang dicari-cari Abdullah Badawi selama ini) pun tidak pernah mendakwa bahawa fahaman dan aliran pemikiran mereka merupakan suatu yang benar dan bersifat hakiki!

Apakah mungkin Islam Hadhari yang dianuti oleh teman kami si KUP ini lebih hebat dari Islam yang diajarkan oleh Baginda Nabi SAW?

Mungkinkah KUP menganggap Abdullah Badawi ini lebih hebat dari Muhammad SAW? Dan mungkin juga KUP menganggap Khairy Jamaluddin lebih agung dari Saidina Ali Bin Abi Talib?

Kita tunggu dan lihat, apa jawab beliau...

19 ulasan:

syeikhryz berkata...

poor KUP...islam berzaman?...hahahha..lemah betul ilmu tamadun islam dia ni..ada pulak versi2...islam itu memang bersfat hakiki,jadi tak perlu di tambah dengan hadari lagi...KUP sendiri mengaku yg islam itu hakiki kan?...so,apa perlu di tambah hadari?...kan ke itu menampak kan kebodohan PRESIDEN Anda?....hahahahhaha.....ana rasa anta ni(KUP) patut amik SUBJEK pengantar sains politik+islam dan ideologi la wahai KUP!....atau pun ana cadangkan anta p banyak kan ilmu dulu.....sayang,anak melayu+islam tapi xfaham dan mudah di perBANGANGkan oleh pemimpin korup!....

Tanpa Nama berkata...

Wah!ni sudah lebih nih! berrani onko mengutuk kata-kata aku dengan buat posting ttg aku yer...nak jek aku maki korang semue yang cube membakar semangat UMNO dan kekuatan darah panas PuTERA UMNO!

Hoi! Islam hadhari sajer jek letak hadhari tetapi ciri2 Islam tu sama jek..ape ko ni sumer dah temakan ngan kate-kate Mahadey?? Weh..skang Tun makan roti canai jek...!Onko sumer pigik bukak makan roti canai!

aku taknak explain pasal Islam Hadhari warisan sejak Nabi Muhammad SAW nih..kalu nak tau pegi carik kat intenet..banyak jek tafsiran..!

jangan kate Pak Lah Korup! Die tu mister Clean! Mahadey pun cakap camtuh!

Memang la index rasuah banyak..pasal kerajaan nak hapuskan rasuah..sbb tu dengar banyak kes rasuah saner sini..yang penting bagik bukti kalu nak nuduh orang sangat!Ok jawab balek!
hahaha!
-Kekuatan UMNO Putera Cuba Bersabar Sempena Bulan Ramadhan

Tanpa Nama berkata...

Bodoh punya Kekuatan Umno Putera!!!

"Islam hadhari sajer jek letak hadhari tetapi ciri2 Islam tu sama jek"

Apa Pak Lah munafik ni lebih hebat dan agung dr rasulullah ke,pandai2 nak tambah hadari2 ni...Islam mmg dah cukup lengkap.x perlu2 tambah...jgan kelirukan orang atau Pak Lah akan dikenang sbg IMAM BESAR MAZHAB ISLAM HADARI pd kurun akan datang!!! tanggung dosa menyesatkan orang,cakap tak serupa bikin..apa islam benar ke pegang2 bahu perempuan bukan muhrim?...islam hadari bleh lah kot..

Tanpa Nama berkata...

Bila masa pulak Tun Mahathir cakap Pak Lah "Mr Clean"?

Setahu aku yg panggil Pak Lah "Mr Clean" ialah org2 bodoh-taksub mcm kau ni je Kekuatan Putera Umno Taik Kucing oi!

Mahathir naikkan Pak Lah pun sebab terpaksa. Pak Lah jadi PM pun nasib je!

KUP Taik Kucing,
Aku sarankan kau baca bukulah. Setakat baca Berita Hairan yang kerja duk menipu tu lebih baik tak payah.

Org skrg tak baca dah paper2 sengal mcm tu. Org skrg baca blog dgn paper alternatif kat internet je.

Apa kata kau bukak blog sendiri, mintak biaya Khairy,haha!

Boleh la kau ampu dia gila2 kat situ nanti.

Kesian aku dgn kau ni. Naif sangat!

Tumpang Lalu berkata...

kengkawan syeikhryz dan anonymous.
nampak gaya KUP tensen sebab Tuan Rumah,najwan buat satu posting khas untuk KUP.

kita kekalkan pendirian kita, biar KUP berhujah dengan fakta,kalau babitkan agama tolong sertakan dalil & nas yang qat'ie. Bukan mengarut suruh org makan kurma la,makan roti canai la.

Pulak tu mengarut pasal islam hadhari berzaman la,hakiki la. Aku nak tau la kot2 ada mana-mana ulama' muktabar ataupun hadith Rasulullah SAW yang sebut Islam akhir zaman ni perlu 'dihadharikan' untuk menjadi lengkap.

KUP..aku tunggu fakta.bukan auta!

Tanpa Nama berkata...

naif punya kekuatan umno putera..mmg asalnya mat2 rempit..x baca buku sejarah...

najwan halimi berkata...

KUP,

Kami tunggu fakta dari anda.

Sila buktikan, apakah ada dalil dari Al-Quran atau Hadith yang mengatakan Islam Hadhari ini bersifat hakiki.

Jangan buat kenyataan sesedap rasa. Ada akal, guna betul-betul. Jangan letak dekat kepala lutut!

Tanpa Nama berkata...

Pak lah cakap dah..pigik tanya dia la wei! tak pon korang call biro UMNO..tentu dia bleh explain..!!siap ajak bagi borang UMNO skali..hahaha!kalu nasib baik..ada la sikit sumbangan ikhlas..!UMNO Parti KAya! korang patot syukur ok??
-Kekuatan UMNO Putera ingin Merempit kibar bendera UMNO!

Tanpa Nama berkata...

eh kau la letak kepala kat lutut! tulis ngarut2!blah la wei!
-Kekuatan UMNO Putera

Tanpa Nama berkata...

Wah! Nih gambar super impose! mane ade paklah pegang bahu camtuh! Aku dah banyak kali nengok gambo nih..orang2 Pemude UMNO kater nih gamba super impose!
buktikan gambar full.bukan gamba tangan jek!hahah!buduh!!

ntah2 mentang2 korang masok IPT belajar Komputer sains..dah berrani main api dengan reka gambar fitnah! Para Pemuda UMNO di MALAYSIA..jum ikut langkah aku menentang Fitnah blog ini dan sumer pembangkang!!!HIDOOP KETUANAN MELAYUUUUU!!!HAHAHAHA!
-Kekuatan UMNO Putera Menyeru Dengan Nada Semangat!

Tanpa Nama berkata...

Sampai sekarang KUP masih tak bagi fakta...rasanya dia nie takder fakta kot...biler tanya kat dia,dia suh UMNO yg jawab...agaknya kalo saya tanya mana KUP berasal???,rasanya dia tatau,hanya UMNO jer yg tau kot...

kami kesian ngn sahabat KUP kita nie....semua entri dia dlm blog sahabat saya najwan nie,tak pernah pun bg fakta,auta dan maki2 banyak lar,rasanya KUP nie.........malas lar nak ckp kelakar sgt KUP nie,takper arr...kepada KUP,biler lar agknya ko nak membesar

-pelajar yg gemuk V-

najwan halimi berkata...

KUP,

Gambar yg kau cakap super-impose ni suatu ketika dulu pernah disiarkan di laman web Kerajaan Negeri Terengganu bersempena dengan pelancaran Monsoon Cup. Kemudiannya ditarik balik setelah tersiar di Harakah.

KUP Badut berkata...

wakakakakakakkak!!!
sah tak skolah punye budak.
gambo tuh sah2 dulu yg mula2 publish kat website k'jaan Umno negeri tganu.pastu gi delete,takut jadik isu...bodoh pianG!

Tanpa Nama berkata...

bodo nye KUP. ckp membabi buta tanpa berfikir.

Tanpa Nama berkata...

apa yang PAS kuar kat website sumer penipu! TAKYAH NAK KELENTONG LA RAKYAT NIH OK!gambo najib pon tipu apatah lagik yang Paklah! Ptuihhh!!(rasakan ludah Ramadhan!)
-Kekuatan UMNO Putera

Tanpa Nama berkata...

Ek eley KUP....hang bajet hang baguih ka??? bodo punyer anjing UMNO.. xskolah...Ko UPSR amik ke x?? kakakakakaka

-kainkapan

Tanpa Nama berkata...

eventhough ni few months back
la kan
fyi im a 14 year old girl and i already know islam hadhari ni is so WRONG -_-'

Hamba Allah berkata...

Wahai kawan2,
Aku rasa si KUP ni saje nak bakar line korang. Sbb tu dia kuar statement yang mengarut ni. korang jangan buang masa layan orang camni. Kite rilek je. Die ni cam SB la, provoke orang bila ada perhimpunan aman.

-KUP, da la tu...

hafizunderx18 berkata...

Assalamualaikum..
kelaka + sedih tgk komen2 KUP..
aku harap..
kalao btol hg ni muslim..
mnx hg jg2 sket ngn pertuturan hg tuh..
jgn terlalu mengagungkan UMNO smpai bleh menggoncang iman..
x berbaloi, kaye mane pon UMNO, akhirat xdapat dibeli ngn wang ringgit (sume org tau tu kan :))..
jgn lupe iman bleh terbatal dgn kata2..
1 lg..
aku x snggup nak bc komen2 hg y memalukan diri sendiri nih (wpon menghiburkan :p)..
@least kalao nak komen, kurangkan emosi n banyakkan hujah..
jgn memalukan diri sendiri n bangsa..
tunjukkan kematangan intelektual melalui penggunaan bahasa..
tunjukkan budi bahasa sebagai melayu..
ahh ye..
jgn skali2 letakkan kedudukan melayu (ape lagi UMNO) lebih tinggi dari agama..
assabiyah namenye tuh bang :)..
jz sharing my 2cents :)