Iklan

Rabu, September 19, 2007

Dedah

Mantan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mendedahkan satu klip video yang menunjukkan seorang peguam, Datuk VK Lingam sedang berbincang melalui telefon, yang didakwanya, dengan Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim mengenai pelantikan hakim-hakim.
Menurut Anwar, dalam satu kenyataan media yang disiarkan di blog beliau hari ini, antara perkara yang dibincangkan adalah dalam konteks konspirasi untuk mempengaruhi lantikan hakim kanan dan campurtangan badan kehakiman yang berkisarkan kepada pelantikan Ahmad Fairuz sebagai Hakim Besar Malaya dan perlantikan beliau seterusnya sebagai Ketua Hakim Negara.
Tambah Anwar lagi, skandal berkaitan klip video ini turut mengukuhkan dakwaannya selama ini mengenai kewujudan konspirasi politik yang melibatkan pemimpin tertinggi negara dan korupsi oleh ketua badan kehakiman.
Untuk menonton klip video tersebut, sila klik sini.

14 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tangan beruk ku menaip dengan tenang..sambil mendengar perbualan antara Lingam & orang misteri. Aku terkejut dan tidak sangka...memang benar ada kemungkinan konspirasi di rimba Malaysia. Sudah lama Dato Seri Anwar berada di penjara sarkas..kita akan tunggu, dan saksikan ulasan yang seterusnya dari Tun Dr. Mahathir. Otak beruk ku ini tertanya-tanya, adakah Tun yang kini berada di ICU sebenarnya memasuki ICU mungkin kerana bukti ini? Mungkinkah beliau jatuh sakit kerana ada ugutan untuk mendedahkan konspirasi "musang" menerkam rakyat beruk2 di hutan rimba Malaysia. Bolehkah saudara Najwan mengulas tentang perkara ini.Aku hanyalah beruk..
-Kaki Beruk

Tumpang Lalu berkata...

najwan,aku fikir antara perkara paling penting ialah menggesa pendedahan terbuka Tun Dr Mahathir kepada umum mengenai kepincangan sistem kehakiman yang menjunam sepanjang 22 tahun pemerintahan dia.

bukti atas kertas semua dah diperam dlm kotak.skrg bukti video, mcm mana nak sanggah dan nak sembunyikan daripada rakyat?

Tanpa Nama berkata...

Kakiberuk setuju dengan pendapat TumpangLalu..apa yang berlaku sebenarnya?
-kakiberuk

muqay berkata...

salam Saudara najwan, sokong kaki beruk, bila saudara nak mengulas mengenai hal ini.

Tanpa Nama berkata...

Salam saudara Muqay...setiap hari otak beruk ku memikirkan ttg kenapa Tun Dr.Mahathir bekas raja hutan rimba Malaya jatuh sakit secara tiba-tiba. Aku mempunyai hipotesis, mungkin ini kerana Dato Seri Anwar, bekas timbalan kepada Raja Rimba ke 4 itu mengugut beliau..samada minta maaf secara terbuka ataupun akan mendedahkan satu persatu konspirasi jahat kepada semua kaum beruk Malaya.
Aku bimbang jika bekas raja rimba yang terlalu banyak jasanya kepada hutan tebal Rimba ini tidak dikenang lagi jasanya hanya kerana kesalahan konspirasi itu..mungkin peristiwa arwah penulis 50 dalil akan menimpanya?
-kakiberuk

Tanpa Nama berkata...

Jika ini berlaku...parti mata lebam, parti bulan purnama akan meningkat sokongan nya di waktu Pilihan raya mengalahkan Parti Jongkang Jongkit..mungkin juga, parti Mercun akan meningkat dan merampas Pulau Pinang..
-Kakiberuk

Tanpa Nama berkata...

Tapi aku percaya kepada 1 benda..perkara ini akan tutup jua...kerana jika konspirasi ini didedahkan oleh Paklah..secara tak langsung, semua orang yg terlibat akan jatuh kan sama sendiri..last2 negara ranap..bukankah anda tak terfikir..yang tuduh orang lain buat kesalahan pun pun ada masalah kredibiliti..last2 UMNO lingkup...katakanlah hakim letak jawatan..di charged...yang tuduh2 pun kena..yang ambil tindakan (contoh PM PakLah) pun kena..
-Kaki beruk

Tanpa Nama berkata...

Mahadey & Anwar samer jek. Kenape yek?

1-Anwar tuduh Mahadey ader kroni, Mahdey tuduh Anwar ader kroni! (kui! kui!)

2-Anwar tuduh Mahadey kayer raye, Mahadey kater Anwar pun kayer! (kui!Kui!)

3-Mahadey giler kuaser..Anwar pun giler kuaser..

4-Mahadey pandai, Anwar pun pandai!

5-Mahadey keturunan mamak, anwar pun keturunan Mamak!

6-Mahadey kawan ngan Bill Gates, Paul Krugman (yahudi ekonomis), Anwar kawan ngan Wolfowitz! (kui!Kui!)

7-Mahadey orang melayu, Anwar pun orang melayu! Tapi due-due kayu!! (kui!kui!)

8- kalu mahadey kaki penipu, Anwar pun penipu!

Kesimpulannye..mahadey dedah ttg Anwar, Anwar dedah ttg Mahadey!Due-due memang konspirasi antare satu same lain..(ko dedah aku, aku dedah ko!)kuikui!
Anwar, dedah jangan tak dedah! Mahadey..dedah jek surat bini Anwar, Azizah ttg Anwar tuu!hehehe!

Hai Najwan, Tumpanglalu, Shekeriz.
berikan pendapat anda :-)!

-Kekuatan UMNO Putera

Tanpa Nama berkata...

Otakberuk ku menunggu bilakah Bekas Raja Rimba Malaya ingin mengulas perkara video konspirasi jahat peringkat elitis itu..
-Kakiberuk

Tanpa Nama berkata...

http://www.antikhairy.blogspot.com/
- AnakJakarte

Tanpa Nama berkata...

haaa... ko sokong la khairy tu amnoputera.

bagi duit sikit dah melompat horaah.

melayu sejati.

bumilangit berkata...

najwan.

ini satu momentum yang baik. cuma gelombang ini perlu ditingkatkan agar benar2 dapat respon dari rakyat massa.

rakyat dah lali dengan isu rasuah dan salah guna kuasa. semuanya mengimani yang menteri sekarang ini semuanya tagih rasuah.

soalnya bagaimana nak buktikan intergriti kita?

najwan halimi berkata...

Saya tidak pasti samada Tun M sakit jantung kerana isu ini.

Apa yg saya tahu, Tun M memang punya masalah jantung sejak dulu lagi dan pembedahan pintasan jantungnya tempoh hari berlaku lebih awal dari isu video VK Lingam ini.

Tanpa Nama berkata...

Dedikasi untuk Najwan sebagai balasan darik komen sebelum nih:

___________________________________
1) Keimanan dan Ketakwaan Kepada Allah

Iman yg mcmn mahu dibentuk oleh Islam Hadhari?

Apa erti takwa kalau Islam masih jadi mainan dan madah manis mulut-mulut pemimpin Umno sahaja. KUP, aku nak tanya kau..apakah isteri Pak Lah, Jeanne dan anaknya Nori serta menantunya Azrene melaksanakan tuntutan sebagai seorang Muslimah?

KUP Komen:
Tuntutan yang macam maner tuh? mungkin maksud ko pakai tudong? Kalu mereke membuat amalan lain pon at least sudah memenuhi tuntutan muslimah. Katakan lah, tolong orang ke, buat baik ker..itu dah dikire cukop.Itu pendapat aku lah Najwan..



___________________________________
2)Kerajaan Adil dan Beramanah

Apa yang adilnya kerajaan Umno?
Kalau betul adil, kenapa orang Cina dan India asyik merungut je yg mereka ni dilayan seperti warga kelas ketiga?

Beramanah? Apa jadi dengan kes Eric Chia, Zulkifli Mat Noor (BPR) dan Musa Hassan (KPN)?

Dan Kasitah Gaddam, kenapa kes dia senyap je yek???


KUP Komen: Memang aku akui orang ciner, india ungkit2 macam dilayan kelas ketiga..tak pon keempat. Tetapi, jika dilihat balik..orang india dan cina di Malaysia nih merupakan kaum yang paling beruntung mendapat macam2 dari Kerajaan UMNO dan Baresan Nasional berbanding kaum2 yang samer di negara orang lain. Mana buleh nak puas atikan semua pihak.
Aku akui DEB salah satu faktor..tetapi orang cina dan india mule bising sebab pembahagian tender2 tidak terbuker dan diberik kepada orang tertentu secarer terus..tetapi, jike nengok time Tun merintah, Malaysia maju dan ok..hingga 1997 berlaku krisis matewang, ditambah dengan usehe Anwar untok jahanamkan ekonomi dgn dengar cakap IMF..pastu Madey pon pulihkan.Tetapi ekonomi dah pulih. Walapon begituk, ekonomi KDNK ditumbuh pader tahap yang sederhana..
Tentang ekonomi lembab..aku akui. Ini kerana Kerajaan PakLah cuba melakukan belanjawan berhemah dgn kurangkan defisit.
Hal nih tak dipuas hati oleh orang cina dan India kerane mereke anggap ekonomi takkan jalan..
Cina dan India tak bising kalu ekonomi berkembang..takpe..korang tunggu jek nanti 2008 bile RMK 9 bermula...Malaysia akan menjadik seperti era Dr.Mahadey..tapi bukan macam era Dr.Madhaey yang korup sama skali ketike Anwar ader dlm UMNO lah...tapi Malaysia akan bangkit dibawah pemerintahan Pak LAh dengan ekonomi yang bersih, syumul dan bersih!
___________________________________
3)Rakyat Berjiwa Merdeka

Berjiwa Merdeka? Merdeka yg terbelenggu dgn kezaliman Umno!

Kalau nak lahirkan rakyat yg berjiwa merdeka, kenapa tak mansuhkan ISA, AUKU, OSA?

Kau tahu ke apa itu ISA, AUKU dan OSA?

KUPKomen:Eh..macam ko ingat aku nih bongok ke haper tak tau aper tu ISA, AUKU dan OSA.
ISA tak dimansuhkan kerane untuk menjage keselamatan dalam negeri dari ancaman subersif spt adu domba dan naik api perkauman oleh mane2 pihak.
AUKU tak dimansuhkan untok kawal pelajar agar tak terlalu berpolitik sehingge jejas pelajaran spt yang berlaku pada zaman refomasi buduh time Madey merintah tuh. Ok..aku tak setuju AUKU dimansuh tapik boleh diberi kelonggaran sedikit demi sedikit.
OSA takleh dimansuhkan kerana ia merupakan akta rahsia rasmi negara. Musuh asing boleh guna rahsia rasmi negara untok ugut negara nih kalu dimansuhkan.

______________________________
4)Penguasaan Ilmu Pengetahuan
Ilmu pengetahuan bukan setakat perlu dikuasai, tapi perlu diamal dan dipraktikkan.

Mcmn ilmuan nak mengamalkan ilmu dan kemahirannya kalau universiti dan kolej universiti tidak punya autonomi dan dikawal oleh Umno?

Mintak penjelasan ye sdr KUP...

KUP Komen:
Kemahiran berbentok apekah itu? kemahiran berdebat dan berpolitik. Seperti yang dimaklumkan, kerajaan kene kawal melalui akta AUKU untuk kawal student dari berpolitik. Kalu nak berpolitik dibolehkan..cuma korang tunggu ajelah lepas abis belajor.
___________________________________
5)Pembangunan Ekonomi Seimbang dan Komprehensif

Ya, seimbangkan poket2 kroni dan suku sakat!

Aku nak mintak KUP jelaskan satu je..apa sebenarnya yg terjadi dalam isu PKFZ?

KUP Komen: Tentang kroni2 nih si Anwar yang mulekan..orang UMNO takkan lupe, walapon Madey tu pon takleh pakai..tapi Anwar lagik teruk.Kate kat orang pasal isu kroni2 tapik bile Madey meragam, lalu die dedahkan semua senarai2 kontrak yang dibagik oleh kerajaan.Yang terkejotnya..geng2 Anwar yang dapat banyak nak mampos.
Isu nya sekarang...sesiaper yang dapat kontrak kerajaan..maka itu semue kroni kerajaan. Kroni tu ko tau ape makne die? Kroni tu kawan2 rapat..
dalam dunie nih, yang rapat2 ngan ko yang tuh akan diberi lebih berbanding orang lain. tetapi, bende tu boleh membawa bencane jike kerajaan asyik penting kroni tanpa bagik langsung kat orang lain..sbab itu, Kerajaan Islam Hadhari pimpinan Paklah cube nak terapkan nilai islam asas kepader semua rakyat supaya nilai2 itu akan terbentok jati diri sejak kecik dan satu ari nanti masyarakat akan tolak rasuah. Aku akui, melayu susah nak berubah berbanding bangsa mcm Cina, Jepon..
Aku nak tanyer ko..kalu Anwar naik die sendiri pon akan bagik projek2 kat kengkawan die atau circle of fren dia yang baik ngan die dan tak menentang die..Anwar takyah cakap byk...once kalu sapa2 dah merintah..mereke akan masuk dalam sistem.

_______________________________
6)Kehidupan Berkualiti

Kehidupan berkualti...

1. Tol naik
2. Minyak mahal
3. Harga ayam naik
4. Tambang bas/teksi pun nak naik
5. Harga barang melambung
6. 80,000 siswa menganggur
7. dan lagi yg tak tersenarai...

KPU Komen: betol2 aku tak nafikan.Ia berlaku kerane kerajaan juger tengok skop ekonomi dunia sekarang yang mane Amerika kini berada diambang kemelesetan ekonomi, disamping harga minyak sedunia naik kesan perang di irak dan afganestan. Punce nye satu..minyak naik harga barang pon naik.
Siswa menganggur nih bukan kater takder keje langsung..memang ader..cuma Melayu yang kebanyakan menganggur tuh malas sikit..,kerajaan dah sedia macam2 program usahawan tu pon malas nak pergik ceburi. kedua, penguasaan bahasa asing lemah merupakan faktor kenaper tak dapat keje.contohnya bahasa Inggeris. Ketiga, sikap. Kalu sikap yang takde inisiatif..macam maner nak majukan diri sendiri?

___________________________________
7) Pembelaan Hak Kumpulan Minoriti dan Wanita

Kaum wanita hanya dijadikan bahan hinaan oleh Umno.

Contoh: Bung Mokhtar dan Said Yusof menghina kitar haid wanita.

Hak kaum pekerja utk menuntut gaji minimum RM900 dan COLA RM300 juga tidak dipeduli oleh kerajaan Islam Hadhari Umno.

Yang ini dikatakan membela hak minoriti dan wanita?

Apa cerita ni KUP?

KUP Komen: Camnih..aku pon harap Paklah menegor perbuatan mereka yang dah terlanjor nih..memang kalu dah kate kat orang akan sakitkan ati..yang terbaik perlu dilakukan oleh mereka ialah mintak maap. Aku akui, si Bung Moktar tu kurang bijak cakap statement mcm tuh.

Yang kaum kerje nak mintak minimum itu bagos..cume kerajaan perlu kaji banyak faktor sebelom usaha boleh dilaksanakan.
___________________________________
8) Keutuhan Budaya dan Moral

1. Budaya samseng dan menipu dipelopori Khairy.

2. Budaya maki hamun dipelopori Nazri Aziz.

3. Budaya menunjukkan isyarat lucah dipelopori Adnan Yaakub.

4. Budaya hunus keris dipelopori Hishamuddin.

5. Budaya hina perempuan dipelopori Bung Mokhtar Radin.

6. Budaya tutup sebelah mata dipelopori Said Yusof.

7. Budaya tidur dalam majlis dipelopori Pak Lah.

8. Budaya takut masuk mahkamah dipelopori Najib Razak.

9. Budaya tidur hotel dgn bini orang dipelopori Rahman Ismail.

10. Budaya menyalahkan Tuhan dipelopori Samy Vellu.

dan KUP mempelopori budaya bercakap tanpa fakta!


KUP Komen:
1-Budaya samseng dan menipu oleh Khairy? Itu tak benar..Yang Khairy lakukan contohnya nak baik ngan mat rempit itu adalah sebagai asas untuk merubah mereka menjadik elok semula dan tak terjebak ngan gejala sosial,tunggu lah 10 tahun lagik akan ada perubahan. Yang kedua, sejak bila Khairy menipu..? Kalu betol..buktikan sebelum Khairy respon dan saman balek.

2. Nazri Aziz nih memang kurang ajor sikit mulot die..die aku akui mamang macam tu..pasal die nih orang UMNO kater, die jenis taat mcm Hang Tuah kat Madey maser jadik PM dulu2 dan kini PakLah.

3- Budaya tunjuk isyarat lucah? Aku dah nengok bende dia buat fuck kat orang pembangkang..ala, relaklah..walapon die pemimpin pon..die tetap manusia yang ada marah kalu dah di api2kan oleh orang pembangkang.Tapik aku setuju dengan die..kadang2 orang UMNO perlu balas balek dgn gaya middle finger macam tuh..nak tanya, si penyokong PKR, PAS yang mencarot2 kat orang UMNO boleh plak? Aper citer nih? tapi bile UMNO buat..dah riuh satu Malaysia.Jangan luper...segelintir PAS dan PKR pon buat gak..

4- Keris dihunus sebagai simbol kekuatan Melayu..dan untuk remind orang Melayu yang mereka golongan peribumi di tanah air.Oleh itu, mereke perlu jaga ketuanan mereka dari terlepas macam zaman2 penjajah sejak 1511-1946! Keris bukan bermakne nak bunoh kaum lain.

5-Pasal Bung Moktar dah diulas sebelum nih.

6-Kalu Said Yusof tutop sebelah mata, kite orang UMNO mahu die dinyah dari jawatan die kerana tak bertanggong jawab!

7-PakLah tidor? Aku akui aku selalu nampak kat maner website nih ttg PakLah presiden aku nih. Ok..toksah lah nak bandeng ngan orang lain yang tak tido..itu mungkin kekurangan yang ada pada Paklah..aku tak dapat komen aper ttg tuh. Walapon tido..Paklah tetap berkerja kuat untuk rakyat :-)!

8-Najib takot masok Mahkamah. Senang saje..suruh sapa2 yang ader bukti dipersilakan bawak kat mahkamah, BPR, mahkamah dunia ker untuk bukti Najib bersubahat bunuh Altantuya cun dan menggiurkan itu hehe! Bagos gak Najib jatoh..boleh Khairy jadik PM sebelom umor 40 tahon.!

9-Rahman Ismail aku tak penah dgr citer dier..kalu benar..harap2 Paklah amik tindakan dgn jangan bagik die bertanding kerane kalu buat dose macam nih..die tak ader kelayakan untok memimpin!Aku akui bende itu dan sependapat dgn onko Najwan.

10-Samy Vellu..ini mangkok boleh pegik jalan dahh..ok aku memang tak suker die pon..tapi Paklah taleh wat paper..Madey penah kate..die sendiri takleh wat paper pasal kalu amik tindakan..nanti MIC keluar BN. Paklah takleh wat paper..pasal MIC merupakan parti yang ramai didokongi oleh orang INDIA. Hanya 1 bende yang kiter boleh tunggu die jalan..mintak tuhan mamposkan die cepat2..!
___________________________________
9) Pemeliharaan Alam Semulajadi

ini tak perlu tgok jauh2..

Umno-BN lebih rela alam sekitar dicemari oleh najis babi.

Polis sanggup tembak orang tapi dengan babi dia takut! tak gitu KUP?

Komen KUP: Mungkin isu babi nih menjejaskan UMNO untuk dapatkan undi cina.ala,..politik. nanti babi2 tu akan dihaposkan juger.tunggu jelah..timing BN tak kene..munkin tunggu PR12 lah.

Tttg polis tembak orang...kerajaan perlu siasat dan aku setuju PAS suruh wat suruhan raya khas kaji bende nih. Kadang2 polis tu bertindak luar batasan dan perlu di charge kerane ader cara lain yang lebih ok dari nembak orang macam nembak babi kan?
___________________________________
10) Kekuatan Pertahanan

Takde lah kuat mana, helikopter Nuri asyik jatuh je..

pernah sekali, helikpter jatuh di hutan Pahang, tp radar tentera Singapura yg dpt kesan lokasi helikopter tu dulu.

KUP, hebat sangat ke kekuatan pertahanan kita di bawah Islam Hadhari?

KUP Komen: NUri jatoh pasal kapalterbang lama..aku setuju supaye kerajaan tukar Nuri ngan bende yang lebih ok.

Pertahanan aku tak napikan Paklah kurang bajet 2 billion maser RMK 9 kerane nak lebihkan pembangunan pertanian dan tingkat ekonomi orang2 miskin..tunggu jek. Nanti ekonomi ok, Nah! PakLAh akan naikkan balek bajet pertahanan dan kite mungkin mampu belik jet2 yang lebih power untok saingi negara lain. Relak la..baru 3 tahon nak bising ttg pertahanan..aku akui ttg tuh.

OK NAjwan..itu jek jawapan yang aku boleh bagik kat ko..kalu ko tak puas ati.., aku syorkan ko carik2 maner2 orang UMNO yang lebih power pengetahuan dan kecerdikan darik aku untuk ko ajak berdebat. Lagipon korang semue cakap aku buduh kan..takpe2,tapik aku tak kesah,janji aku tau sikit2 ttg aper yang berlaku.Ok..Tak pon ko ajak si Tumpang Lalu..die tu bunyik macam gempak jek bercakap dan berhujah..ntah2 die yang orang UMNO ko carik2 selama nih kan kui !kui! Ok..selamat bukak Puasa kat ko.
Mintak maap kalu kate2 aku ader singgung ko ok?

-Kekuatan UMNO Putera