Iklan

Selasa, Mei 29, 2007

Atheis

Alam siber ini juga ada tuhan-tuhannya, barangkali.
Dan saya mengaku, saya seorang atheis terhadap 'tuhan-tuhan' jenis ini kerana mereka dari spesies tuhan yang rasis.
Tuhan-tuhan ini memusuhi saya, juga beberapa teman yang lain.
Firman mereka:
"Budak2 Telawi semua free thinker!! Anda musuh kami"
Saya terkenang kisah Si Luncai.
Biarkanlah. Biarkan mereka terbang dengan wahyu-wahyu dangkal mereka !

6 ulasan:

syeikhryz berkata...

bdk2 baru nak up.biar la.bilamasa pulak la kita jadi free thinker&islam liberal.gila ke apa bdk umno ni.biar la ye tak?...tapi aku dah bagi entri baru.biar diorang baca sikit.suka2 je kate org atheis...hahahhaha.

Tanpa Nama berkata...

sigh. bende basic takde. bising btul lah url yang anda kasi.

Tanpa Nama berkata...

Tentang tuduhan KMU itu merupakan tuduhan melulu. Satelah membaca blog anda, saya tidak berasakan yang anda saorang yang terpesong. anda hanyalah saorang yang berfikiran liberal, mengambil mana yang baik dan menolak mana yang buruk..tidak kira dari UMNO, PAS, etc serta pengaruh luar. Berfikiran liberal tidak bermakna kita terpesong dari fahaman Islam. Yang penting, kebebasan bersuara dapat di terjemahkan di Malaysia.KMU misinya untuk wadah perbincangan ilmiah menjadi tempat kutuk mengutuk antara satu sama lain..hanya kerana politik, perbezaan fahaman dan pemikiran.
-KMU forumer yang rasional-

Tanpa Nama berkata...

KMU rasional,

Terima kaseh atas komentar anda.

Insya-Allah, jika punya kesempatan, dalam sedikit masa lagi saya akan cuba beri pendapat dan respon terhadap ulasan anda berhubung Yayasan Masa Depan.

-Najwan Halimi

Tanpa Nama berkata...

najwan, sila beri pendapat anda tentang seseorang yang radikal, serta seseorang yang liberal.

are these the same thing, goes hand in hand, or just two different things?

najwan halimi berkata...

Anon,

Bagi saya, seorang yang liberal boleh jadi bersifat radikal tetapi seorang yang radikal tak semestinya bersifat liberal.

Radikal ini tegar sifatnya, teramat bersungguh-sungguh dan menyeluruh

Liberalis pula, secara peribadi saya berpendapat: Seseorang yang bebas, 'flexible' dan agak rasional dalam menilai serta menerima sesuatu.