Iklan

Jumaat, Disember 08, 2006

Final

Saya baru selesai menonton Separuh Akhir Anugerah Juara Lagu Muzik-Muzik kategori Pop Rock di TV3. Tahniah buat seniman M. Nasir kerana dua karya beliau berjaya merebut tempat ke peringkat akhir Anugerah Juara Lagu 2006 yang akan berlangsung pada Januari tahun hadapan (kalau tidak silap saya).
Lagu Jiwa Lagu Cinta nyanyian beliau bersama Mawi juga lagu Juwita (Citra Terindah) memang telah saya duga bakal melangkah ke final. Kekuatan melodi dan lirik lagu-lagu beliau memang sukar dinafikan.
Meskipun timbul sedikit kontroversi baru-baru ini berikutan kegagalan lagu Nafas Cahaya ciptaan beliau yang dinyanyikan oleh Misha Omar dalam Separuh Akhir kategori Irama Malaysia dan Etnik Kreatif dua minggu lepas, kejayaan dua lagu untuk kategori Pop Rock kali ini setidak-tidaknya mampu menggembirakan peminat-peminat dan penggemar-penggemar karya beliau.
Kata beliau sebaik lagu Juwita (Citra Terindah) diumumkan sebagai lagu terakhir yang berjaya layak ke final Anugerah Juara Lagu 2006:
"Saya akan berusaha untuk menang!"
Semoga kejayaan beliau pada tahun 1994 yang lalu berulang semula kali ini. Jika anda masih ingat pada waktu itu lagu Bonda dan Tanya Sama Itu Hud Hud (saya pada waktu itu berumur sembilan tahun) telah berjaya layak ke final dan lagu Tanya Sama Itu Hud Hud telah dinobatkan sebagai Juara Lagu.
Tahniah Sifu! Moga sejarah lama berulang kembali.

----------------------------------------------------------------------------------
*M. Nasir pernah merangkul kejuaraan Anugerah Juara Lagu sebanyak tiga kali semenjak ianya dianjurkan pada tahun 1986; Tanya Sama Itu Hud Hud (1994), Ghazal Untuk Rabiah (duet bersama Jamal Abdillah pada 1997) dan Andalusia (1999).

3 ulasan:

Saudagar Mimpi berkata...

Dua karya sifu sudah mara ke peringkat akhir. Moga sejarah berulang!

ILynn Virgobiru berkata...

aku mau diari seorang lelaki

najwan halimi berkata...

saudagar mimpi: moga sejarah berulang! =)

ilynn: mari kita lihat siapa yg kena! hehe